Puțină istorie factuală, foarte recentă. Treziți-vă!

Anul de grație 2017.

Douăzeci şi şapte de bănci nu au plătit niciun impozit pe profit în ultimii şase ani, informaţie care a iscat un scandal monstru şi care i-a revoltat atât pe premierul Mihai Tudose, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, cât şi pe unii parlamentari şi chiar pe însuşi Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu.” Ziarul BURSA a publicat recent un document care ilustrează situaţia fiscală a unui număr de 46 de bănci, în perioada 2011-2016.

Premierul Tudose, 2017, după o întâlnire cu bancherii: „Nu poți să ai o bancă şi să zici că 10 ani nu ai avut profit. Le-am povestit că epoca romantică a luat sfârșit și că acești zece ani în care au făcut școala la locul de muncă sunt suficienți și ar fi cazul să înceapă să lucreze pe profit, ca să dea impozite statului, nu să scoată banii afară.”

Premierul Mihai Tudose a afirmat că a refuzat să primească salariul pe un card bancar, întrucât nu a dorit să achite comisioanele impuse pentru tranzacţii. (stiripesurse.ro)

Iată declarațiile sale:

Am avut un cont în bancă, cu o sumă minoră în valută, era vorba de 500 de dolari, şi, după vreo doi ani, m-a sunat banca să îmi spună că nu numai că nu mai am banii, chiar e necesar să mai dau eu 50 de dolari, că, de fapt, comisionul a mâncat fondul. Iertaţi-mă: «Terente era copil pe lângă voi, chiar era băiat bun». Atunci asta a fost poziţia mea ca persoană fizică”, a spus Tudose. „Renunț la card, fiindcă atunci când intru într-o sucursală bancară simt că sunt furat.

Ca prim-ministru, spun aşa: «Domnule, noi urmărim să facem nişte fapte bune în ţara asta, am vorbit de spitale, am vorbit de educaţie, am vorbit de drumuri. Dacă tu îmi spui că eşti bancă specializată pe profit (…), lucrezi cu banii noştri şi spui că nu ai profit? Păi cred că ai o problemă. Sau ai o problemă de management sau ai o problemă că vei continua să ne consideri proşti că nu ne dăm seama ce faci.» Şi iertaţi-mă, dar ajunge.

Să facă o activitate normală, să facă banking în România, să îşi plătească dările la stat. (…) Am mai auzit ţipete şi scâncete: «Domnule, dar ştiţi câţi bani plătim noi la stat?». Adică impozite pe clădiri şi impozite pe salarii. Am înţeles că îţi plăteşti impozitul pe clădirea mare şi frumoasă făcută eventual tot cu banii noştri şi îţi plăteşti impozitul pe salariul ăla frumos, de şef de bancă. Păi nici pe alea nu vrei să le plăteşti? Eu vorbesc de impozitul pe profit, că dacă, repet, tu eşti bancă şi n-ai profit, avem o problemă”, a mai declarat Tudose.

Vom legifera impozitarea multinaţionalelor în ţara unde fac profit. Nu ne lăsăm impresionați de cei care au venit în România pentru mediul de afaceri favorabil și vor să scoată banii din România și fac profit pe contribuția românilor.”

Astea au fost fapte reale. Știți care a fost urmarea? Anul următor, pe primele nouă luni, primele șase bănci au raportat profit de 9 miliarde. Au fost consecințe, deci. Dar cea mai mare a fost că, apoi, anul următor, Dragnea a intrat la pușcărie. Și nu pentru ce furase. Pentru insolență.

Citiți și:
Minunatele bănci străine din România: profituri fără finanțarea economiei
Un raport surprinzător al BNR: Marile bănci străine țin România în subdezvoltare, inclusiv prin spolierea deponenților!
Băncile din România, ajutate de stat să facă profituri uriașe. Privilegiile față de orice alte companii

 

yogaesoteric
11 februarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More