Răceli, bronșite şi alte infecții ORL? Luați usturoi!
În Dicționarul sănătății naturale, Corinne Lalo și Michèle Bontemps, menționează usturoiul de 55 de ori! Usturoiul este recomandat ca alicament (aliment-medicament) sau remediu sub diverse forme: poțiune, ulei volatil, cataplasmă etc.
De fapt, usturoiul este cunoscut de multă vreme pentru multiplele sale beneficii. În Evul Mediu, era numit chiar teriacul (panaceu) țăranilor. Chiar dacă mirosul său împreună cu halena pe care o provoacă sunt neplăcute, se știa că acest condiment ieșit din comun vindeca numeroase afecțiuni. Charlemagne le-a recomandat celor din administrație să cultive usturoi în grădinile regale și în abații. Regăsim acest ordin în faimosul său Capitulare de Villis. Acest text în care sunt enumerate anumite reguli cuprinde o listă a plantelor medicinale de cultivat în cadrul Imperiului. Obiectivul este simplu: acela de a le permite soldaților să se îngrijească cu ajutorul remediilor specifice epocii pe teritoriul carolingienilor.
Ce se petrece în prezent?
Există trei mari efecte benefice ale usturoiului asupra trupului nostru. Usturoiul:
– omoară bacteriile, virusurile și paraziții;
– joacă un rol benefic în menținerea confortului digestiv (activitate prebiotică prin care sunt omorâte bacteriile intestinale patogene fără a dăuna florei intestinale);
– fluidifică sângele și este indicat în caz de hipertensiune, pentru a preveni bolile cardiovasculare și chiar în caz de migrene.
Răceli, sinuzite și bronșite: de ce să luăm usturoi?
Usturoiul este un antibiotic natural puternic. Oamenii de știință explică faptul că virtuțile antibacteriene și antifungice ale usturoiului sunt date de alicină. Această substanță, ce conține sulf, a dat numele familiei de plante din care face parte și usturoiul. Este vorba despre aliacee. Din această familie mai fac parte și ceapa și prazul. Alicina protejează usturoiul de insecte, de paraziți și de ciuperci. Este un mecanism natural de apărare.
Usturoiul prezintă un alt avantaj. Ticsit de antioxidanți, este o plantă plină de energie. Revitalizează metabolismul datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conține.
De fapt, usturoiul conține:
– Vitamine: A, B1, B2 și B6, vitamina C;
– Metale utile pentru sănătate (dar periculoase în exces): mangan, fier, cupru, seleniu;
– Flavonoide, care sunt antioxidanți;
– Tocoferoli sau vitamina E, care sunt și antioxidanți;
– Saponine care întăresc efectul antibacterian și antifungic al plantei.
Prin urmare, usturoiul este un impresionant concentrat de principii active naturale cu efect dublu:
– Un efect de întărire contra agenților patogeni exteriori;
– Un efect vitalizant pentru metabolism.
Usturoiul, alicament pentru vindecarea afecțiunilor ORL
Pentru a profita din plin de efectul antibiotic al usturoiului, ideal este să fie consumat crud. Când usturoiul este presat sau tăiat, fie mestecat între dinți, alicina este eliberată. Acest compus se pierde sau își pierde forța când este gătit.
Așadar, este de preferat ca usturoiul să fie consumat crud. Fie în marinate cu ulei de măsline sau cu oțet, de exemplu. Mai puteți încerca un amestec de usturoi și miere. Mai este posibil și să mâncați o tartină de pâine cu secară (pentru a evita glutenul) pe care să puneți usturoi tăiat, ulei de măsline și cimbru.
Medicul naturist vă poate sfătui să așteptați 10 minute înainte să îl consumați după ce l-ați tăiat pentru a-l folosi în rețeta aleasă sau să îl mâncați direct. Acest timp îi permite alicinei să iasă și să fie ușor de asimilat în momentul în care îl consumați. Unul sau doi căței de usturoi pe zi ar trebui să vă aducă o îmbunătățire importantă după câteva zile.
Dacă țineți neapărat să gătiți usturoiul, alegeți o gătire pe bază de temperatură joasă și scurtă (15 minute maxim).
În fine, dacă nu vă place usturoiul crud, există și alte moduri de a-l consuma. Sunt mai puțin eficiente, dar rămân interesante.
Poate fi consumat sub formă de gelule (consultați medicul naturist ce tip de gelule), de pudră (1 linguriță rasă), de tinctură (30 picături într-un pahar cu apă de două ori pe zi). În schimb, dacă vreți să luați ulei volatil de usturoi, fiți foarte atenți, acest remediu ar putea fi prea agresiv pentru sistemul vostru digestiv.
Rețetele zilei
Iată două rețete ușoare de folosit în caz de răceli sau infecții ORL:
1. Amestec de usturoi, miere și suc de lămâie: puneți sucul de la o lămâie într-un pahar cu apă. Adăugați două lingurițe de miere și un cățel de usturoi presat. Repetați la fiecare 4 ore.
2. Usturoi cu oțet, conform unei rețete a lui Florian Kaplar: puneți cățeii de usturoi cruzi într-un recipient. Umpleți-l cu cidru de oțet nepasteurizat și/sau tamari (sos de soia japonez). Lăsați 4 săptămâni într-un loc cald.
Filtrați lichidul. O jumătate vă va folosi pentru vinegrete și marinate. Păstrați cealaltă jumătate și puneți-o într-o caserolă. Adăugați o cantitate echivalentă de miere și amestecați continuu. Când mierea, oțetul și tamari s-au amestecat, puneți lichidul peste cățeii de usturoi, rămași în recipient.
Lăsați să se odihnească din nou timp de 4 săptămâni.
Gata. Poftă buna!
Avantajul acestei rețete este că ea le permite tuturor să mănânce usturoi. Chiar și cei care suferă de obicei de dureri de stomac, vor putea să mănânce usturoiul sub această formă. Totuși, nu este valabil pentru cei alergici.
Citiți și:
Usturoiul, un leac suprem și perfect natural contra infecţiilor urinare
Usturoiul negru, beneficii uimitoare fără miros neplăcut
yogaesoteric
18 ianuarie 2019
Also available in: Français