Rachete în apropierea Rusiei, avioane F-35 cu bombe termonucleare……. Este NATO gata de război?

Nesfârșita invadare a granițelor Rusiei de către NATO bate recorduri mondiale în doar câteva zile. La începutul lunii martie, o nouă bază aeriană majoră a fost deschisă în Albania, în ciuda faptului că Tirana nu are efectiv nicio forță aeriană. NATO a primit, de asemenea, drepturi depline de exteritorialitate, ceea ce înseamnă că Albania a renunțat în mod oficial la „suveranitatea” sa deja extrem de îndoielnică.

Desfășurarea unor platforme majore ISR (informații, supraveghere, recunoaștere) și de atac în zonă poate cu siguranță să consolideze prezența extrem de destabilizatoare a alianței beligerante atât în Europa de Sud-Est, cât și în Europa de Est. Și totuși, acest demers nu este suficient. La 7 martie, ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a confirmat că NATO va amplasa și sisteme SAM (rachete sol-aer) „Patriot” în țara sa. Deși Lituania nu se învecinează cu Rusia continentală, are o graniță extinsă cu Belarus și cu oblastul (regiunea) Kaliningrad.

Anul acesta, sistemul rotativ de apărare aeriană va deveni în sfârșit operațional, cel puțin parțial”, a declarat Anusauskas la o conferință de presă la Vilnius, adăugând: „Scopul nostru este să avem o rotație similară cu misiunea de poliție aeriană……. Acest principiu nu ar fi ceva punctual pentru câteva luni, ci ar acoperi toate lunile calendaristice și ar crește semnificativ capacitățile noastre de apărare aeriană”[1].

În timp ce sistemul „Patriot” a fost supraestimat în mod intenționat de mașina de propagandă mainstream[2], în special prin afirmații ridicole cum că ar putea doborî jumătate din Forțele Aerospațiale Ruse într-o săptămână[3], măsura poate fi cu siguranță considerată extrem de destabilizatoare.

Nu este încă clar câte dintre aceste sisteme ar putea fi implementate, dar având în vedere distanțele mult mai mici pe care este necesar să le acopere comparativ cu Ucraina, desfășurarea „Patriot” în oricare dintre statele baltice poate avea cu siguranță mai multe consecințe. Și anume, raza de detecție a radarului său AN/MPQ-65 (oficial 150 km) ar putea asigura o acoperire atât în spațiul aerian al Belarusului, cât și al oblastului Kaliningrad. În plus, Finlanda achiziționează mijloace de apărare aeriană similare, deși mai avansate, inclusiv „praștia lui David” (David’s Sling) israeliană, care are o rază maximă de angajare semnificativ mai mare. Comasarea unor astfel de sisteme SAM atât de aproape de nord-vestul Rusiei este profund destabilizatoare și antagonistă.

În timp ce alte state membre NATO aflate în vecinătatea relativă a granițelor Rusiei operează, de asemenea, sisteme SAM „Patriot”, mai ales România și (în curând) Polonia, ambele sunt suficient de departe pentru a nu face din sistemul de apărare aeriană o problemă strategică. Pe de altă parte, alte arme cu rază de acțiune mult mai lungă, cum ar fi sistemele ABM (rachete antibalistice) „Aegis Ashore”, urmează să devină pe deplin operaționale în Polonia în 2024, în timp ce un altul este deja activ în România (cel puțin din 2016). Acesta face parte din sistemul mai larg „Aegis” de pe nave, care oferă un nivel de profunzime strategică pe care nici „Patriot” și nici „David’s Sling” nu l-ar putea oferi. Și în timp ce capacitățile și eficacitatea sistemului sunt cu siguranță discutabile (în special împotriva rachetelor hipersonice rusești[4]), creșterea masivă a prezenței lor are o importanță cantitativă, care ar putea ameliora cel puțin parțial deficiențele calitative și alte lipsuri.

Și totuși, acesta cu siguranță nu este sfârșitul activităților extrem de destabilizatoare ale NATO în Europa. Și anume, vasalii săi și statele satelit, precum Finlanda, achiziționează F-35, făcând totodată posibilă găzduirea altor avioane de același tip din Statele Unite și alte state membre NATO. Prezența avansată a avioanelor F-35 ale USAF în Europa Centrală și de Est continuă să se extindă și să se apropie tot mai mult de Rusia.

În afară de Finlanda, aceasta include acum Germania, Cehia și Polonia, în timp ce F-35 olandeze, belgiene și italiene vor fi, de asemenea, desfășurate în zona din jurul Mării Baltice. Mai rău, avionul a fost certificat pentru transport de arme termonucleare, în special bomba B61-12, mai mulți membri NATO având capacitatea de a le utiliza prin acorduri de partajare a armelor nucleare cu SUA. Printre aceste state se numără Țările de Jos, Belgia, Germania și Italia, care fie operează F-35, fie au comandat astfel de avioane.

Concret, la 9 martie, s-a confirmat că F-35 este certificat pentru a transporta bombe termonucleare gravitaționale B61-12[5]. Deși acest aspect se referă doar la modelul convențional F-35A, variantele F-35B și F-35C fiind încă lipsite de astfel de capacități, ultimele două tipuri sunt desfășurate în număr mult mai mic. Modelul F-35A convențional este cea mai comună versiune folosită de USAF și alte forțe aeriene NATO. Posibilitatea desfășurării lor pe scară largă în Finlanda și în statele baltice oferă Statelor Unite capacități de prim atac mult mai mari decât cele pe care Rusia le-a avut vreodată în Cuba în urmă cu 60 de ani.

Mai mult, atât oficialii de rang înalt de la Moscova, cât și experții independenți avertizează în mod regulat cu privire la dezvoltarea de noi arme termonucleare în America, inclusiv așa-numita tehnologie de „super-fuziune nucleară” pe care SUA o testează de zeci de ani, în special sub administrația Obama. Istoricul de investigații Eric Zuesse a scris pe larg despre acest subiect.

El a avertizat în repetate rânduri că singurul scop al acestei tehnologii controversate este acela de a amplifica exponențial eficiența capacităților de prim atac ale Americii. Și în timp ce unii ar putea să respingă avertismentele lui Zuesse și chiar să le denumească „fantezia de condamnare” sau mitica „dezinformare rusă”, evoluțiile recente nu fac decât să întărească ipoteza sa deja solidă. Mai mult, NATO este direct implicată în aceste planuri. În octombrie anul trecut, alianța beligerantă a desfășurat exercițiul nuclear „Steadfast Noon”[6], la care au participat aproximativ 60 de aeronave, inclusiv F-16 cu capacitate nucleară și bombardiere strategice B-52 care au simulat lovituri cu bombe B61-12. Este important de remarcat faptul că aceste bombe vor fi, de asemenea, suplimentate de viitoarea variantă B61-13. Și, deși natura acestei modernizări este clasificată, se poate presupune că acestea vor include și tehnologia de „super-fuziune nucleară” menționată mai sus.

Pentagonul a anunțat deja că aceste noi bombe termonucleare vor fi comparabile cu versiunea B61-7, care poate avea un randament de până la 340 kt (aproximativ echivalentul a 22-23 de bombe Hiroshima). Confruntată cu o astfel de escaladare, Rusia nu prea are de ales decât să fie pregătită. Acesta este motivul pentru care Rusia a desfășurat exerciții la nivel național simulând un atac nuclear total, precum și propriile lovituri de retorsiune asupra agresorilor. Anterior, FEMA (Agenția Federală pentru Managementul Situațiilor de Urgență) din SUA a efectuat exerciții de avertizare similare.[7]

Note׃
[1] https://militarywatchmagazine.com/article/nato-forward-patriot-russia
[2] https://infobrics.org/post/40192
[3] https://infobrics.org/post/40561 – 23 februarie 2024
[4] https://infobrics.org/post/39697/ – 26 octombrie 2023
[5] https://militarywatchmagazine.com/article/f35s-cert-stealthy-nuclear-strike – 9 martie 2024
[6] https://shape.nato.int/news-archive/2023/nuclear-exercise-steadfast-noon-concludes – 27 octombrie 2023
[7] https://www.zerohedge.com/geopolitical/fema-prepares-test-nationwide-emergency-alert-hours-after-russia-tests-public-warning – 4 octombrie 2023.

Citiți și:
Când spui NATO, din păcate spui dorință de război, nu de pace
După 10 ani de pregătire: NATO este pregătită pentru un război împotriva Rusiei

 

yogaesoteric
25 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More