Rafila mai bifează un punct de pe agenda progresistă: Din 2024, elevii să studieze obligatoriu materia „Educaţia pentru sănătate”, adică „Educaţia sexuală”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că îşi doreşte ca Educaţia pentru sănătate să devină disciplină obligatorie în învăţământ şi a menţionat că în noua lege a învăţământului aceasta este menţionată alături de alte 20 de feluri de educaţie. El a precizat că un termen rezonabil până la care Educaţia pentru sănătate ar putea ajunge materie în şcoli este 2024, conform news.ro.

Rafila a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă a reuşit să încheie un protocol cu Ministerul Educaţiei legat de pericolul consumului de droguri.

Ştiţi care-i problema? Noi suntem specialişti în protocoale. Eu vreau să facem în aşa fel încât să existe Educaţia pentru sănătate ca disciplină curriculară obligatorie. În noua lege a învăţământului este menţionată alături de încă vreo 20 de feluri de educaţie: educaţie civică, educaţie pentru circulaţie, financiară, antreprenorială, tot felul de alte educaţii. Opinia mea, şi cred că a tuturor celor de aici, din sală, nu ştiu a presei, dar a colegilor, este că Educaţia pentru sănătate este necesar să fie cea de la care plecăm şi care este indicat să fie distinctă, nu să fie la grămadă, cu tot felul de alte materii care sunt, sigur, la rândul lor importante, dar fără sănătate, fără dezvoltarea comportamentelor preventive şi a unui stil de viaţă sănătos, societatea noastră nu va avansa şi toate celelalte elemente educaţionale nu cred că vor avea impactul preconizat. Deci discuţia e puţin mai largă”, a afirmat Alexandru Rafila.

Mai întâi este nevoie de profesori

Rafila a adăugat că mai întâi este necesar să fie pregătiţi profesori care să predea Educaţia pentru sănătate.

Am discutat informal cu doamna ministru Deca să putem să vedem, să punem în pagină acest demers, însă el nu poate să fie făcut peste noapte, pentru că este necesar să pregătim profesori care să facă aceasta. Curriculele le avem pe toate, pentru fiecare grupă de vârstă, pentru că nu este cazul să uităm că abordarea din punct de vedere didactic este nevoie să fie adaptată fiecărei categorii pentru învăţământul primar, gimnazial, respectiv liceal. (…) Este întâi necesar să creăm cadrele didactice şi cadrul legal ca să existe în primul rând în curriculă, să facem training pentru cadrele didactice care predau aceste elemente şi cred că un termen rezonabil este anul 2024”, a mai declarat Rafila.

Citiți și:
Sănătatea publică globală și arta marilor minciuni
Educația sexuală: Nu deschideți cutia Pandorei

 

yogaesoteric
12 octombrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More