Raja Yoga permite realizarea propriei noastre perfecţiuni
RAJA YOGA reprezintă calea meditaţiei şi a controlului psihic deplin. Ulterior vom discuta în detaliu această formă de YOGA. Pe scurt, însă, ea semnifică un proces de control gradat al comportamentului, al corpului, al respiraţiei şi energiei vitale sau sexuale, al simţurilor şi, în final, al minţii însăşi. Această dezvoltare gradată a facultăţilor superioare va culmina prin controlul desăvârşit asupra minţii şi prin cufundarea ei în extatica stare de SAMADHI. Deci, printr-un riguros control comportamental, printr-o anumită austeritate, cât şi prin diferite alte tehnici menite a purifica mintea şi corpul, individul se pregăteşte pentru a se contopi în final cu sursa universală a întregii vieţi, DUMNEZEU.
Omul modern neştiind încotro să-şi îndrepte atenţia, gustul de a trăi elevat, spiritual, slăbeşte, cu atât mai repede cu cât societatea în care trăim ne incită în mod constant să ne schimbăm polul de atracţie. De la o zi la alta, ceea ce ne pasiona se demodează şi noi nu mai avem altceva de făcut decât să căutăm o altă motivaţie a acţiunilor noastre.
De fapt, am uitat sensul profund al vieţii. Dacă în noi se dezvoltă confuzia, îndoiala şi incertitudinea este pentru că am uitat să ne alegem un ţel superior. Fără un ţel precis, fiinţa omenească este condamnată la rătăcire morală. Efectele acestei absenţe a idealului, amplificate de criza economică şi de dificultăţile de ordin material, ating toate categoriile populaţiei. Tinerii, îndoindu-se din ce în ce mai mult de viitor, trăiesc de pe o zi pe alta fără prea mari speranţe; incertitudinile în ceea ce priveşte viitorul sunt un teren fertil pentru angoase, apoi pentru violenţă. Fiinţa fără ocupaţie spirituală îşi pierde încrederea în sine şi în semenii săi.
Adesea uzaţi de rutina cotidianului, un mare număr de adulţi îşi văd anii trecând cu o viteză ce pare a se accelera. Cu certitudine, perspectiva bătrâneţii nu este de natură să le surâdă; viaţa este bogată în tensiuni de toate felurile, fie în mediul familial, fie în cel profesional. Bolile cardio-vasculare, ulcerele, depresiunile care rezultă din depresiunile mentale, sunt tot atâtea flagele ale lumii moderne. Se recurge la tutun, la alcool, la droguri… şi la tot felul de paliative chimice şi periculoase.
Când ajuns la capătul vieţii sale active, omul aşteaptă să profite de retragere, singurătatea îi epuizează cel mai adesea speranţele care i-au mai rămas. Cum moralul se degradează, sănătatea îl urmează şi în curând nu-i mai rămâne decât să-şi privească trecutul cu amărăciune, înainte de a părăsi această lume. Acest tablou destul de întunecat se datorează lipsei unui ideal superior; dar ce putem dori pentru a da un sens vieţii? Şi, mai ales, care ar fi acest ţel de atins? Nu se mai pune problema de a fi decepţionat, de a-ţi fixa obiective irealizabile sau insuficient de elevate pentru a suscita o adevărată plenitudine. Să ne aplecăm asupra noastră înşine pentru a vedea care este motivaţia noastră cea mai profundă. Răspunsul este în final foarte simplu: pacea şi fericirea adevărată.
Iată deci acest scop, atât de simplu, atât de evident: cum am putut să uităm, până la a ajunge nefericiţi, că natura noastră profundă este pacea şi fericirea. Ajunge să redescoperim această natură profundă, de a o recunoaşte pe deplin, apoi de a şti să o trăim.
Toate tensiunile interioare, slăbiciunile, defectele care ne copleşesc, pot fi rezolvate prin cunoaşterea de sine. RAJA YOGA permite realizarea propriei noastre perfecţiuni prin această cunoaştere. Pe măsură ce ne regăsim calităţile originale, pe măsură ce ne eliminăm defectele, lumina fericirii care este în noi reapare. Nu depinde decât de noi să fie aşa. Fiecare este constructorul destinului său. Pe această cale cine ar putea să ne ajute mai bine decât DUMNEZEU, Esenţa însăşi a Fericirii, a Păcii şi a Iubirii?