Război prin internetul trupurilor: arma letală ești chiar tu!
Căutam postarea cu titlul de mai sus, veche din 5 apr. 2023, despre internetul trupurilor, pe care s-o folosesc pentru un alt material. Am găsit-o, cenzorii Facebook au văzut ce caut și mi-au șters-o în minutul imediat următor. Deci e clar că sunt sau suntem supravegheați în timp real și, probabil, știu și ce intenționăm să scriem, pentru ce ne documentăm.
Doar că, paznici fraieri, am salvate toate postările de când exist pe FB. Toate! Pot reposta oricând.
Prima captură e dovada ștergerii, în urmă cu 30 de minute. Următoarele sunt pozele din postarea lichidată și pe care o reiau aici, o pun și pe Telegram.
N-aveți voi nervi câtă răbdare am eu!
**********
Articol publicat în Revista Academiei Forțelor Terestre, nr. 3 din 2019, sub semnătura lt. col. conf. univ. dr. ing. Vasile Florin Popescu, de la Centrul de operațiuni psihologice „Samoilă Mârza” al MApN.
Deci, dom’ lent colonel e specialist în psy ops!
Ie-te ce zice gândirea militară românească despre digitalizare, Internet of bodies, conectarea trupului uman în rețea și cum arată soldatul viitorului! Militarii sunt niște avangardiști și niște oameni sinceri, doar că nu-i citiți voi destul!
Fac un rezumat extins, subliniez cuvinte-cheie cu majuscule și comentez între paranteze.
https://www.armyacademy.ro/reviste/rev3_2019/POPESCU.pdf
https://gmr.mapn.ro/vasile%20florin%20popescu.pdf
Titlu: „De la digitizarea trupului uman la internetul trupurilor către o nouă dimensiune a operațiunilor militare”
„Internetul trupurilor” (IoB), adică dezvoltarea IMINENTĂ a domeniului digitizării trupului uman PE SCARĂ LARGĂ, este VIITORUL INEVITABIL al tehnologiei în acest moment. În locul dispozitivelor conectate la internet ca în Internet of Things (IoT), trupurile umane pot fi conectate la o rețea, cu potențialul de a fi CONTROLATE ȘI MONITORIZATE DE LA DISTANȚĂ. Internetul trupurilor este, din punctul de vedere al autorului, viitorul tehnologiei, iar acest viitor nu este atât de departe (articolul e din 2019, da?).
Această cercetare are scopul de a sensibiliza liderii militari și oamenii de știință cu privire la dezvoltarea unei noi tehnologii integrate în trupul uman și la modul în care poate fi exploatată. Autorul a avut acest obiectiv deoarece consideră că conceptul de „digitizare a trupului uman” ar implica cel mai probabil o modificare crucială a operațiunilor militare.
Descoperirea grafenului a deschis o nouă cale către dispozitivul electronic bidimensional datorită conductivității termice și electrice ridicate și flexibilității mecanice a rețelei monoatomice hexagonale bidimensionale (waw, n-am înțeles nimic!). Grafenul reprezintă cel mai durabil material care a fost testat vreodată. Multe companii precum Samsung, Huawei și Apple dezvoltă deja aplicații cu grafen (unde am mai auzit noi despre grafen în ultimii doi ani?).
Ce se petrece mai departe? Fitbit a proiectat un nou design și lucrează în prezent la un nou proiect numit Skin (repet, era în 2019). Un tatuaj digital inteligent care ar putea fi implantat sub pielea mâinii noastre, care interacționează cu dispozitivele electronice ale oamenilor. Când lucrează cu energia electrochimică a trupului (deci tu ești bateria!), dispozitivul funcționează întotdeauna și numai în mâinile proprietarului (really?).
Computere care se dizolvă în trupul uman
O altă idee de avangardă (acum e de actualitate) pentru oamenii de știință este dizolvarea dispozitivelor electronice ultra-subțiri în trupul uman, după ce și-au îndeplinit misiunea. Acest tip de solvenți electronici sunt din oxid de siliciu și oxid de magneziu într-un strat protector de mătase. Siliconul se dizolvă în apă, dar într-un timp foarte lung. Ca urmare, cercetătorii au folosit foi de silicon foarte subțiri, numite nano-membrane, pentru a se dizolva în câteva zile sau săptămâni.
Autentificare inteligentă prin tatuaje (citatele de mai jos au 10 ani vechime)
Utilizarea tatuajelor inteligente pentru autentificarea tabletelor și telefoanelor rămâne o altă provocare la adresa evoluției tehnologice a vremurilor în care trăim. În acest sens, Regina E. Dugan, Special Project Manager pentru Motorola Mobility și fost șef al Departamentului Apărării la Advanced Research Project, a spus: „Credem că există multe opțiuni de autentificare, dar iau foarte mult în considerare metoda pe care o poți purta pe piele. Vorbim despre un tatuaj electronic. Este posibil ca adolescenții să nu-și dorească să poarte un ceas, dar poți fi sigur că vor un tatuaj doar pentru a sfida părinții (oh, da, drept la țintă!)”.
O altă idee de autentificare este Motorola Pill, numită și Vitamin Identification. Este o pastilă care emite un semnal de autentificare ce poate conecta persoana la dispozitive. „Vitamina” conține un cip și, odată înghițită și ajunsă în stomac, acidul gastric reacționează cu electrolitul și activează cipul. Regina Dugan prezintă această tehnologie ca pe o adevărată magie: „Asta înseamnă că VA FI PRIMA MEA SUPERPUTERE (exact ce vor puștii să audă!). Îmi doresc foarte mult această superputere, ceea ce înseamnă că mâinile mele sunt ca firele, iar când ajung la telefon, calculator, ușă, mașină, sunt direct recunoscute”.
IoB poate fi clasificat în două generații:
- În exteriorul trupului uman, adică dispozitive precum ceasurile Apple și benzile inteligente Fitbit.
- Integrat trupului, prin exemplele menționate mai sus sau ca implant sub piele.
Circuitele inteligente ale pielii sunt capabile să transforme sistemul nervos periferic într-o interfață, lentile de contact cibernetice, miliroboți, tatuaje digitale sau implanturi pay-per-view. Sunt câteva dintre modalitățile dezvoltate de îmbunătățire a trupului uman.
Aceste inovații, care îmbină trupul uman și tehnologia, fac bariera dintre om și mașină ceva mai difuză și lasă câteva întrebări etice și morale:
– Cum se poate asigura utilizarea etică a datelor trupului?
– Cine controlează utilizarea acestor date?
– Cum generăm o situație în care să putem beneficia cu toții?
În orice caz, nu este o problemă banală, deoarece aceste schimbări ne-ar putea afecta ca societate și ar putea afecta chiar și generațiile următoare, pe cele ale copiilor și nepoților noștri (sunt curios ce le spune nepoților dl. colonel).
Pilonul de bază al acestei teorii este că TRUPUL DEVINE CENTRUL INTERACȚIUNII DIGITALE. Astfel, spațiul fizic este amestecat cu cel virtual și ambele lumi sunt îmbogățite (minunat, o lume de basm!). Internetul trupurilor este o nouă paradigmă în care vor exista valori și beneficii precum plăcerea, intimitatea, bucuria, compasiunea, speranța, empatia etc. (nasol, psihologii rămân șomeri).
În plină febră de selfie-uri și like-uri, cu siguranță va exista conectivitate totală a rasei umane (The Big Collective, ca Borg din Star Trek, fix ceea ce tot zic de vreo câțiva ani că vom ajunge, acum o spune armata).
Către o nouă dimensiune a operațiunilor militare
Capacitățile moderne de detectare a inamicului și armele de înaltă precizie obligă armata să aibă mobilitate ridicată și să ia rapid decizii. Pentru a face aceasta, e nevoie de informații din diferite surse, în timp real, diseminate prompt cu toate unitățile implicate în operațiune.
Una dintre modalitățile de a rezolva această problemă este utilizarea soluțiilor Internet of Bodies. Utilizarea IoB în armatele multor țări ale lumii va deveni o tendință tehnologică, un indicator al modernității și inovației.
Cea mai mare parte a infrastructurii militare o reprezintă încă echipamente „tradiționale” precum tancuri, distrugătoare, rachete de croazieră și rachete balistice intercontinentale, un arsenal impresionant de bombe nucleare la nivel global, submarine cu propulsie nucleară sau avioane de luptă.
Se poate aprecia că s-a atins un prag maxim în ceea ce privește forța distructivă pe care o pot genera tehnica, cercetarea și producția militară. Industriile specifice se orientează spre dezvoltarea altor mijloace de neutralizare a apărării unui stat inamic. Integrarea noilor tehnologii în componenta militară duce, implicit, la modificarea esenței și naturii conflictelor.
DE CE SĂ NU NE GÂNDIM LA „RĂZBOAIE INTELIGENTE” în care sunt implementate conceptele de digitalizare a trupului uman și IoB? Ar putea începe o cursă tehnologică a înarmărilor, armata cu cea mai avansată tehnologie IoB fiind „vârful de lance” al omenirii. Este posibil să vedeți războaie digitale, în care ambele părți încearcă să-și penetreze apărarea IoB și să dezactiveze echipamentul adversarului (păi, trupul e un echipament, nu?).
Operațiunile militare viitoare se vor baza pe soldați interconectați, care vor dobândi capacități superioare de apărare. IoB va conecta soldații prin tehnologie inteligentă integrată în echipamente pentru a oferi trupelor o percepție „extra senzorială”, o înțelegere superioară a situației, puteri predictive, o mai bună evaluare a riscurilor și dezvoltarea de perspective comune.
Cu toate acestea, spre deosebire de „civili”, IoB PREZINTĂ RISCURI MAI GRAVE, din cauza participării la confruntări a diferitelor părți din război (recunosc că n-am înțeles nimic din ultima formulare, dar sună ca un avertisment).”
Am încheiat rezumatul. Mi se pare că lipsește ceva din prezentare. Era abia în 2019. Nu se vorbea încă despre 5G. Cum credeți că devine IoB aplicație militară fără 5G?
Dacă vreți să vă distrați cu un film care include IoB din 2013 ‒ o reclamă la Droid DNA plus declarațiile stupefiantului de Harari, apăsați aici.
Autor: Cristian Niculescu
Citiți și:
Implanturile cu microcip în trupul uman și „Internetul trupurilor” (IoB)
Ce este internetul trupurilor umane și cum urmează să schimbe lumea noastră?
yogaesoteric
8 septembrie 2024