Războiul pornit împotriva libertății de exprimare

 

Într-un videoclip postat pe internet de o organizație americană care luptă pentru drepturile omului este explicată gravitatea situației privind libertatea de exprimare, care este din ce în ce mai suprimată tocmai în SUA, țara care pretinde că este cea mai mare democrație a lumii.

Redăm în continuare părerile lui Greg Lukianoff, președinte al FIRE – Foundation for Individual Rights in Education (Fundația pentru Drepturile Individului în Educație), pe care şi le-a exprimat în videoclipul respectiv.

„Libertatea de exprimare – posibilitatea de a ne exprima – este  o idee la care ținem foarte mult, așa cum este și firesc. Majoritatea celor care trăim în democrații liberale din Vest considerăm că aceasta este un drept elementar al omului. Mulți au luptat și au murit pentru asta, dar acum s-ar putea să fim în pericol să îl pierdem.

Amenințarea nu vine din afară, de la inamici de pe plan extern, ci chiar din interiorul țării. O întreagă generație este acum educată să nu creadă în libertatea de exprimare, ci în «libertatea» de a fi la adăpost de exprimările care nu ne sunt pe plac. Aceasta este o amenințare atât la adresa pluralismului, cât și a democrației înseși.

Observăm aceasta în Europa, unde cenzura bazată pe sensibilități urmărește să interzică tot ceea ce consideră a fi plin de ură sau chiar și numai ceea ce ar putea deranja anumite persoane. Se urmărește interzicerea criticilor la adresa religiilor, în special a islamului.

Dar Statele Unite ale Americii, în ciuda puternicei protecții pe care o oferă Constituția și Drepturile Omului, este departe de a fi imună la aceste tendințe în creștere de suprimare a libertății de exprimare. Fenomenul mai este numit și «corectitudine politică».

Acest lucru se petrece în special în universitățile și colegiile din America, locul unde viitorii noștri lideri sunt educați și unde ne-am aștepta ca libertatea de exprimare să fie maximă.

Codurile de conduită în ceea ce privește exprimarea verbală, care sunt din ce în ce mai restrictive, reprezintă acum normalitatea în campusuri, și nu excepția. Potrivit unui studiu realizat de organizația pe care o conduc, FIRE, 54% dintre universitățile publice și 59% dintre universitățile private din SUA le impun studenților coduri de vorbire «corectă politic». Potrivit prevederilor recente ale Ministerului Educației, toate instituțiile de educație superioară ar putea adopta astfel de coduri în anii ce urmează.

Cât de gravă este acum situația? Într-un campus public din California, de Ziua Constituției SUA, pe 17 septembrie 2013, unui student care este totodată un veteran decorat din Armata Americană i s-a interzis să împartă colegilor exemplare ale… Constituției SUA! Reacția universității nu a fost ideologică, ci s-a bazat pe o birocrație scăpată de sub control care impune limite liberei exprimări. 
În aceeași zi, unui alt student de la o universitate din același stat american i s-a interzis să protesteze față de supravegherea în masă realizată de NSA asupra cetățenilor SUA, în afara unui spațiu minuscul destinat libertății de exprimare, care se întindea pe doar 1,37% din suprafața campusului.  
Câteva luni mai târziu, unor studenți de la Universitatea Hawaii li s-a interzis atât să împartă exemplare ale Constituției SUA colegilor lor cât și să protesteze față de politicile NSA în afara zonei destinate libertății de exprimare.
Organizația FIRE a dat în judecată aceste universități, dar simplul fapt că acest lucru a fost necesar arată cât de gravă a devenit situația.

De curând, studenți și profesori de la unele universități au decis să excludă vorbitori ale căror opinii nu le sunt pe plac. La FIRE am numit aceasta «sezonul retragerii invitațiilor», deși acest «sezon» durează tot timpul anului. 
Din 2009 a crescut masiv presiunea exercitată de studenți și de unii profesori pentru ca universitățile lor să retragă invitațiile făcute unor personalități pentru a veni în campusuri să țină discursuri. Printre acestea se numără fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice, activista Ayaan Hirsi Ali (scriitoare de origine somaleză, având cetățenie olandeză și americană, care se opune mutilării genitale atât a femeilor cât și a bărbaților și solicită o reformare a islamului) și directoarea Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde. Foarte puțini vorbitori conservatori sunt invitați să țină discursuri în campusurile din SUA, iar în multe cazuri invitațiile sunt retrase mai târziu.  

Cele mai recente amenințări la adresa libertății de exprimare sunt «avertismentele publice», prin care studenților li se atrage atenția că urmează să citească sau să audă ceva «care provoacă răspunsuri emoționale negative». Un articol din The New York Times din 14 mai 2014 a oferit exemplul unui student care a solicitat emiterea avertismentelor pentru romanul clasic american Marele Gatsby, pentru că acesta ar «include diverse scene care fac referire la violență abuzivă, misogină».

Recent, colegiul american de arte liberale Oberlin College din Ohio a încercat să implementeze reguli care îi îndemnau puternic pe profesori să evite subiecte delicate și să folosească avertismente pentru ca astfel «sălile de curs să fie mai sigure». Securitatea a fost astfel redefinită ca fiind «dreptul de a ne simți întotdeauna confortabil». Noi cereri pentru astfel de avertismente apar în din ce în ce mai multe universități americane.

Mai mult, au apărut și teorii academice la modă acum care îi încurajează pe studenți să analizeze vorbirea celor din jur pentru a depista «microagresiuni». Studenții sunt îndemnați să semnaleze orice afirmație care ar putea fi considerată ca fiind «insensibilă la rasă sau la clasa socială», «sexistă» sau «incorectă politic din alte puncte de vedere». Este evident că universitățile își învață studenții să își pună singuri lacăt la gură.

Aceasta este exact opusul a ceea ce avem nevoie. Societatea noastră are nevoie de franchețe și are nevoie de libertate de exprimare, nu de libertate față de exprimare. Confortul intelectual nu este un drept! Și nici nu ar trebui să fie vreodată. Nu și dacă ne dorim să avem libertate de exprimare, sau cu alte cuvinte libertatea de a supraviețui.”
     

 

Citiți și:

Colectivismul totalitar

Violurile şi hărţuirile sexuale au devenit teme «TABU»

Câteva aspecte surprinzătoare referitoare la dedesubturile politice tenebroase ale atacului armat asupra redacției «Charlie Hebdo» (2)

 

yogaesoteric
3 martie 2016

 

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More