Regatul păgânilor: În Marea Britanie ateii depășesc numărul celor care cred în Dumnezeu

Conform unor cercetări recente, Marea Britanie se confruntă cu un fenomen interesant: numărul ateilor l-a depășit pentru prima dată pe cel al celor care cred în Dumnezeu. Această schimbare semnificativă a generat discuții ample în rândul experților, care afirmă că Regatul Unit se află acum într-o nouă eră, caracterizată de o înclinare puternică spre ateism.

Regatul Unit are acum mai mulți atei decât oameni care cred în existența lui Dumnezeu, potrivit unor noi cercetări. Echipa de cercetători, coordonată de prof. Jonathan Lanman de la Queen’s University Belfast, a lansat rezultatele preliminare ale proiectului global „Explaining Atheism”, care oferă explicații de ce ateismul a crescut atât în Regatul Unit, cât și în întreaga lume. Echipa de cercetători a descoperit că noțiunea comună a „necredinciosului fără țel”, lipsit de un sens final în viață, de moralitate obiectivă și de valori puternice nu este exactă, iar asta contestă stereotipul potrivit căruia ateii duc vieți lipsite de sens, moralitate și țel.

Echipa de cercetători a intervievat aproape 25.000 de persoane din șase țări (Brazilia, China, Danemarca, Japonia, Regatul Unit și SUA) pentru a afla de ce oamenii devin atei și agnostici. De asemenea, au adunat rezultate convergente din sondajele British Social Attitudes și World Values Survey, care arată că Regatul Unit are acum o majoritate relativă de atei.

Studiul este condus de profesorul Jonathan Lanman de la școala de istorie, antropologie, filosofie și politică de la Queen’s University Belfast, dr. Lois Lee de la Universitatea din Kent și dr. Aiyana Willard de la Brunel University London; lucrând în colaborare cu colegii dr. Connair Russell de la Queen’s; profesorul Stephen Bullivant de la St. Mary’s University, Twickenham și dr. Miguel Farias de la Coventry University, împreună cu un număr de cercetători internaționali suplimentari. Proiectul a fost finanțat de Fundația John Templeton și s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani.

Profesorul Lanman a declarat: „Sondajele noastre interculturale de mari dimensiuni arată că, deși mulți factori pot influența credințele cuiva în moduri minore, factorul cheie este măsura în care cineva este educat să fie teist”. „Multe alte teorii populare, cum ar fi inteligența, stoicismul emoțional, familiile destrămate și rebeliunea, nu rezistă la o examinare empirică”, a mai spus el. Dr. Lee a spus: „Regatul Unit intră în prima sa epocă ateistă. Deși ateismul a fost proeminent în cultura noastră de ceva vreme, fie prin Karl Marx, George Eliot sau Ricky Gervais, doar acum ateii au început să îi depășească numeric pe teiști pentru prima dată în istoria noastră”.

Cercetătorii au folosit și rezultatele proiectului lor anterior, „Understanding Unbelief” – Înțelegerea necredinței (2017-2021), pentru a oferi o imagine mai detaliată a credințelor și valorilor ateilor și agnosticilor. Cercetările au descoperit că explicațiile comune pentru motivul pentru care oamenii cred în Dumnezeu sau nu, cum ar fi inteligența, teama de moarte sau nevoia de structură, au puțin sprijin empiric.

De asemenea, s-a spus că influențele cele mai puternice asupra credinței sunt educația parentală și așteptările societale cu privire la credința în Dumnezeu. A fost constatat că, deși părinții antireligioși nu influențează substanțial dacă copiii lor cred în Dumnezeu, ei influențează puternic dacă copiii lor sunt împotriva religiei din punct de vedere moral.

De asemenea, s-a afirmat că lipsa de credință în Dumnezeu nu exclude neapărat credința în alte fenomene supranaturale, deoarece majoritatea ateilor și agnosticilor exprimă un anumit tip de credință supranaturală. Cercetările au arătat că majoritatea ateilor și agnosticilor susțin valori morale obiective, demnitatea umană și drepturile inerente, precum și o „valoare profundă” pentru natură, la rate similare cu populația generală.

Profesorul Lanman a spus: „Acest studiu ajută la combaterea stereotipurilor nefaste și a stigmatizării atât față de atei, cât și față de teiști. Afirmația comună între unii comentatori religioși, că oamenii devin atei din cauza imoralității, rebeliunii sau a familiilor destrămate, nu este adevărată. În mod similar, afirmația comună între unii comentatori atei că oamenii devin sau rămân teiști pentru că sunt mai puțin inteligenți sau mai slabi emoțional decât alții, nu este adevărată.”

Dr. Willard a spus: „Astfel de afirmații sunt folosite pentru a stigmatiza și a face rău persoanelor din societățile noastre care au poziții diferite cu privire la existența lui Dumnezeu sau a zeilor. Cercetările noastre demonstrează că aceste afirmații sunt false”. „Sperăm că această înțelegere poate fi utilizată de public pentru a combate stereotipurile dăunătoare”, a conchis Willard.

Dincolo de aparenta deschidere și toleranță față de diferitele puncte de vedere, această concluzie sună mai degrabă ca o concesie pe care materialismul o face spiritualității, justificând totodată aberațiile prezentului.

Citiți și:
Ateismul științific
Arhiepiscopul romano-catolic de București: Europa de Vest a întors spatele creștinismului. Liderii UE au adoptat o ideologie de umanism ateu

 

yogaesoteric
13 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More