Reguli de aur pentru tăierea pomilor fructiferi

 

Reguli de aur privind tăierile la pomii fructiferi, divulgate chiar de cei mai buni specialiști! Experții au decis să împărtășească tuturor câteva secrete privind tăierea pomilor.

O informație utilă pentru pomicultori este că alegerea formei de coroană depinde de tendințele naturale de creștere a pomului, care sunt determinate de particularitățile biologice ale soiului și portaltoiului, de cerințele față de lumină, aer, de destinația producției, cum ar fi pentru consum local, export sau industrializare.

„Pentru a forma o coroană, atribuită pomilor viguroși fără suport, este necesar ca în tehnica lucrărilor de formare a scheletului pomului să se țină cont de anumite valori. Astfel, unghiul de ramificare, format dintre o ramură de la scheletul pomului și cea de la axul acestuia, trebuie să fie în limitele 45-60˚, iar unghiul de divergență format dintre două ramuri de schelet alăturate să fie nu mai mic de 90˚, dacă într-un etaj sunt amplasate patru ramuri de la scheletul pomului”, spune Sergiu Popa, expert în horticultură.

El scoate în evidență și câteva dintre regulile de tăiere a pomilor, specifice diferitelor soiuri: „Este un domeniu foarte vast și pentru fiecare soi este necesar să fie urmate reguli diferite în tăierea și formarea coroanei. De exemplu, pentru măr, altoit pe portaltoi de înălțime mare și mijlocie, asociați cu soiuri de aceeași vigoare, sunt recomandate formele de coroană palmeta etajată cu brațe oblice, palmeta liber aplatizată și piramida mixtă de volum redus. Nucul este recomandat de a fi condus după piramida neetajată și vasul ameliorat. Se recomandă să fie întreprinsă tăierea pomilor în primii ani de vegetație, iar operația să fie efectuată de persoane calificate.”

„Este foarte important să se țină cont la tăierea pomilor de densitatea mugurilor pentru a putea norma roada, pentru a avea o producție programată. Noile tendințe generale în acest domeniu se referă la faptul că, pentru a obține o recoltă bogată, se apelează la sistemele superintensive. Astfel, e bine să știm că pomii tineri au tendința de a avea mai multă vegetație în vârf și de aceea este necesar să se schimbe poziția de creștere a vlăstarilor din verticală în orizontală”, a mai explicat specialistul.

Când se efectuează lucrările de tăiere a pomilor

În cazul pomilor fructiferi, tăierile în uscat este necesar să înceapă atunci când nu mai sunt aşteptate geruri cumplite. Sigur că niciun an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi.

Atenție! Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistenţa la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuşi tăierilor au rezistat mai uşor gerurilor decât cei care au suportat acţiuni de tăiere înaintea apariţiei acestor geruri. Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obţinute se dovedeşte, de asemenea, sensibil la ger.

Citiți și:

Curățarea pomilor primăvara

Omul care a plantat câte un copac în fiecare zi, în ultimii 48 de ani. O poveste adevărată despre simplitate și recunoștință față de Natură

Copacii şi păsările combat depresia şi stresul

 
 
 

yogaesoteric
10 martie 2019

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More