„Reînnoirea Bio” înseamnă oameni fără cap. O idee care le-ar surâde tartorilor de la Davos

Embrioni umani fară cap crescuți în pântece mecanice”. Nu este titlul unei cărți de beletristică de tipul „Călărețul fară cap”, nici al unei proze științifico-fantastice.

Este titlul unui articol apărut într-o publicație americană, una de toată crezarea, căci este editată de Massachusets Institute for Technology (MIT).

Cele mai nebunești idei devin proiecte comerciale, constată stupefiat publicistul american Igor Chudov. Care ține totuși să adauge, liniștitor: „Organele sugarilor vor fi recoltate. Nu au fost observate probleme etice.”

Cercetătorii au creat primii „embrioni sintetici” din lume într-un experiment științific fără a recurge la spermă, ovule și fertilizare.

Oamenii de știință de la Institutul Weizmann din Israel au descoperit că celulele stem de la șoareci ar putea fi făcute să se autoasambleze în structuri timpurii asemănătoare embrionilor, cu un tract intestinal, începuturile unui creier și o inimă care bate.

Și se pare că o echipă de antreprenori israelieni plănuiește să crească embrioni umani în pântece artificiale. De la „astfel de sugari”, după ce cresc, organele ar putea fi recoltate fără probleme. Pentru a evita dilemele etice, embrionii umani vor fi cultivați fără capete. Articolul nu explică însă de ce creșterea embrionilor umani fără capete ar „evita dilemele etice”.

Dar cercetătorii cred că ar putea trece de la experimentele pe animale pentru a găsi noi surse de celule și țesuturi pentru transplantul uman. „Suntem cu adevărat încântați de această muncă și de implicațiile ei”, spune profesorul Jacob Hanna, șeful echipei de specialiști.

Anul trecut, echipa sa a creat un uter mecanic care a permis embrionilor naturali de șoarece să crească în afara uterului timp de câteva zile. Recent, același dispozitiv a fost folosit pentru a hrăni celulele stem de șoarece mai mult de o săptămână, adică aproape jumătate din timpul de gestație pentru un șoarece.

Hanna spune că embrionii sintetici nu sunt embrioni „adevărați” și nu se pot dezvolta în animale vii, cel puțin deocamdată.

În Israel și în multe alte țări, SUA, Marea Britanie etc., este legal și avem aprobare etică  facem aceasta cu celule stem pluripotente induse de om. Există așadar o alternativă etică și tehnică la utilizarea embrionilor”, spune Hanna.

Dr. James Briscoe, de la Institutul Francis Crick din Londra, care nu a este implicat în cercetare, spune că este important să discutăm despre reglementarea riguroasă a modului de producere a embrionilor umani sintetici.

Profesorul Paul Tesar, genetician la Case Western Reserve University, atrage atenția că, pe măsură ce oamenii de știință progresează pe calea dezvoltării embrionilor derivați din celule stem, cu atât embrionii sintetici și naturali tind tot mai mult să fuzioneze.

Va exista întotdeauna o zonă gri, spune el. Dar, ca oameni de știință și ca societate, este necesar  ne unim pentru a decide unde este linia și pentru a defini ce este acceptabil din punct de vedere etic.”

Cu planurile de a crea embrioni sintetici, crescuți în borcane, „Reînnoirea Bio” deschide calea către un nou orizont al științei și eticii, scrie Antonio Regalado, la 4 august 2022 în Techology Review, editată de celebrul Massachusets Institute for Technology (MIT).

Ideea acestui proiect este să ia celule stem de la orice ființă; să modifice codul genetic al acelor celule stem pentru a preveni formarea unui cap (sau creier) uman înainte de a se dezvolta ca embrion; să însămânțeze aceste celule modificate genetic într-un borcan care servește ca uter artificial pentru dezvoltarea unui embrion uman artificial, dar fără cap. Și se susține că acest proces „evită cumva dilemele etice”. Acest plan are unele posibilități interesante, arată articolul; de pildă, bătrânii ar beneficia de celulele imunitare tinere.

Simplu explicat, planul ar fi cam așa: cu trecerea anilor, dacă am nevoie de înlocuirea unui organ cu unul care nu e afectat de îmbătrânire, aș putea plăti pentru a crește un „copil artificial”, fără cap, dar în rest, o copie a mea când eram copil. Apoi s-ar recolta organe de la acel „copil” fără cap pentru a le transplanta în trupul meu îmbătrânit.

Numai că, atenție!, transplanturile nu sunt EXACT o copie a organelor mele, deoarece poartă cod genetic care a fost modificat pentru a preveni formarea unui cap în uter. Acest „mic detaliu” este pierdut din vedere de către promotorii experimentului. Nu cumva ne-am pierde capul, la propriu?

Aceasta NU este o teorie a conspirației, deoarece toate informațiile sunt în articol, chiar dacă sună nebunesc”, asigură autorul articolului din revista MIT. „Ai plăti pentru a crește o copie a ta fără cap? Crezi  nu există probleme etice?”, întreabă Ian Sample, editor științific.

Căpetenia de la Davos, Klaus Schwab, și „ideologul” său Yuval Noah Harari ar plăti fără șovăire pentru un asemenea experiment halucinant. Dar cu condiția formulată cândva de Sartre: „L’enfer, c’est les autres” („Iadul sunt alți oameni”).

Vintilă Ivănceanu avea o poezie care începea așa: „S-a-ntors tata din război / Fără cap, fără cap”…

Citiți și:
Oamenii de ştiinţă cer oprirea experimentelor de alterare genetică a embrionilor umani
Embrionulcolecție de celule sau ființă umană?
Oamenii de știință chinezi au construit un robot ce are grijă de bebelușii din uterele artificiale

 

yogaesoteric
15
septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More