Renumit cercetător în domeniul cancerului plătit de o companie din domeniul industriei chimice

extras din Nexus New Times Magazine, anul III, nr. 11, decembrie 2007 – februarie 2008

Un savant britanic cunoscut în întreaga lume a ţinut sub tăcere faptul că timp de peste 20 de ani a oferit consultanţă retribuită unei companii din domeniul industriei chimice în timp ce făcea cercetări asupra potenţialului cancerigen în domeniul industrial.

Sir Richard Doll, celebrul epidemiolog care a certificat faptul că fumatul provoacă cancer la plămâni, primea la mijlocul anilor 1980 un onorariu de 1500 de dolari pe zi de la Monsanto, pe atunci o companie chimică importantă, în prezent cunoscută pentru afacerile sale cu recolte modificate genetic.

În perioada în care a fost plătit de Monsanto, Sir Richard a trimis o scrisoare unei comisii regale australiene în care  prezenta rezultatele investigaţiilor privind proprietăţile potenţial cancerigene ale Agentului Orange, creat de Monsanto şi folosit de SUA în războiul din Vietnam. Sir Richard (care a murit în iulie 2005) susţinea în acea scrisoare că nu există niciun indiciu că această substanţă chimică cauzează cancer.

O serie de documente deţinute de The Guardian arată că Sir Richard a fost, de asemenea, plătit cu 15000 de lire de către Asociaţia Producătorilor de Chimicale şi de către alte două companii importante, Dow Chemicals şi ICI, pentru o analiză în care absolvea clorura de vinil, folosită în confecţionarea materialelor plastice, de orice efecte cancerigene cu excepţia cancerului de ficat – concluzie cu care Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu este de acord. Analiza lui Sir Richard a fost folosită timp de peste un deceniu de către asociaţia producătorilor pentru a apăra acest produs chimic.

Actualele descoperiri îi vor consterna pe savanţi şi pe cei care au fost cândva admiratorii activităţii de pionierat a acestui cercetător şi va duce la o ruptură între acel grup majoritar, care îi susţine punctul de vedere conform căruia cancerul nu este altceva decât un produs al modului de viaţă modern şi acei ecologişti care susţin că produsele chimice şi poluarea sunt vinovate pentru creşterea covârşitoare a ratelor de îmbolnăvire.


Citiţi şi:

Efectele nocive ale substanţelor toxice sunt transmise genetic
Un nou vaccin periculos este pe cale de a deveni obligatoriu

yogaesoteric
26 iunie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More