Retardaţi: Unul din trei români ar vrea să îşi introducă un cip în creier pentru a-şi dezvolta inteligenţa

 

Peste o treime dintre români (35%) ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacitatea creierului prin intermediul augmentării umane, o procedură care implică introducerea unui cip în creier, arată un studiu efectuat de Kaspersky.

Studiul, realizat în 16 ţări, a constatat că mai mult de una din cinci persoane (22%) ar opta pentru ameliorarea inteligenţei sau a capacităţii intelectuale cu ajutorul tehnologiei, dacă ar putea. În plus, mai mult de jumătate (52%) dintre oameni consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească augmentarea umană pentru a îmbunătăţi capacitatea copiilor de a învăţa la şcoală.

Augmentarea umană este procesul de îmbunătăţire fizică a trupului cu ajutorul tehnologiei, de exemplu, prin introducerea unui cip în creier pentru a-i permite acestuia să funcţioneze mai rapid şi să acceseze instantaneu o gamă largă de informaţii de pe internet.

Cel mai mare interes pentru creşterea capacităţii intelectuale se regăseşte în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani (27%) şi scade odată cu vârsta, până la 22% în rândul celor între 35 şi 54 de ani şi doar 17% pentru cei cu vârsta peste 55 de ani. Femeile (23%) sunt ceva mai interesate de îmbunătăţirea inteligenţei decât bărbaţii (22%).

Îmbunătăţirea nivelului de inteligenţă cu ajutorul tehnologiei a înregistrat cea mai mare popularitate în România, unde mai mult de o treime (35%) dintre respondenţi ar fi interesaţi să-şi dezvolte capacitatea creierului, urmată de Ungaria şi Maroc (ambele cu 30%).

Interesul a fost cel mai scăzut în Danemarca (12%), Germania şi Grecia (ambele 16%). Aproape jumătate (49%) consideră că este „total” sau „în mare parte” acceptabil să folosească tehnologia de augmentare umană pentru a face oamenii mai inteligenţi în general.

Acest studiu amplu a analizat părerile a 14.500 de adulţi din 16 ţări din Europa şi Africa de Nord şi a constatat că aproape două treimi (63%) dintre respondenţi ar lua în considerare îmbunătăţirea trupurilor cu ajutorul tehnologiei – fie permanent, fie temporar.

Italienii sunt cei mai dispuşi să ia în considerare augmentarea umană (81%), iar britanicii se situează la polul opus (33%). Unii respondenţi şi-au exprimat chiar dorinţa de a-şi conecta dispozitivele smartphone la trupurile lor.

„Securitatea va fi o preocupare cheie pe măsură ce augmentarea umană prinde contur. Există riscul ca tehnologia de augmentare umană să avanseze în afara controlului guvernelor sau al altor organisme de reglementare, ceea ce reprezintă un aspect cu potenţial periculos pentru umanitate”, spune Marco Preuss, directorul echipei globale de cercetare şi analiză pe Europa, la Kaspersky.

„Este un aspect căruia se cuvine să-i acordăm o atenţie deosebită. De exemplu, la Kaspersky, am cercetat anterior modul în care cipurile implantate în creier ar putea fi folosite de atacatorii cibernetici pentru a pirata şi apoi exploata memoria unei persoane. Creşterea capacităţii intelectuale deschide o gamă cu adevărat uluitoare de potenţiale ameninţări cibernetice.”

Augmentarea umană are, de asemenea, implicaţii importante pentru societate, în special în educaţie şi la locul de muncă. Unii lideri din domeniul tehnologiei sugerează că cipurile implantate în creier ar putea ajuta la soluţionarea problemelor de sănătate mintală şi la creşterea performanţei.

Cu toate acestea, sporirea inteligenţei şi a capacităţii creierului ridică tot felul de întrebări etice şi practice:
– Este sigură din punct de vedere medical?
– Este etică? De exemplu, se cuvine ca părinţii să permită îmbunătăţirea capacităţii creierului copiilor lor pentru a le oferi un avantaj la şcoală?
– Va oferi oamenilor un avantaj nedrept la locul de muncă şi, prin urmare, va crea o dezbinare digitală şi mai mare

Majoritatea respondenţilor îşi doresc tehnologiile de augmentare umană pentru binele umanităţii, mai mult de jumătate (53%) spunând că ar fi necesar să fie folosită pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii.

Citiți și:

Liderii mondiali deja au decis: Următorul pas sinistru în Inteligența Artificială este augmentarea oamenilor

Cipul pentru «augmentarea» creierului, disponibil în 3-5 ani. Dimensiuni între 1,9 şi 2,2 milimetri

Cu un CIP în creier: Implanturi de inteligență artificială testate pe oameni pentru combaterea bolilor psihice și neurologice 

 

yogaesoteric
18 decembrie 2020


 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More