Rețeaua rusească Telegram – a doua cea mai descărcată aplicație în SUA

După blocarea lui Donald Trump de către Twitter, închiderea aplicației Parler și noua politică a WhatsApp privind confidențialitatea datelor, reţeaua de socializare Telegram a fost descărcată de peste 500.000 de ori în doar cinci zile în SUA.

Telegram a devenit a doua cea mai descărcată aplicație în Statele Unite, după ce susținătorii lui Donald Trump au părăsit WhatsApp, care a schimbat modul în care colectează datele utilizatorilor, relatează ziarul britanic Telegraph, citând un studiu realizat de Sensor Tower, specializat în piața globală a aplicațiilor și economie. Numărul de descărcări ale aplicației a crescut imediat după ce conturile de Twitter și Facebook ale lui Donald Trump au fost blocate, iar rețeaua socială Parler, populară printre susținătorii președintelui, a fost închisă.

În perioada 6-10 ianuarie, Telegram a fost descărcat în Statele Unite de aproximativ 545.000 de ori, ceea ce înseamnă de aproape trei ori mai mult decât în săptămâna precedentă. Înainte de închiderea rețelei sociale Parler, au circulat îndemnuri de a se trece la reţeaua Telegram. Telegraph a adăugat că numărul de descărcări a crescut și din cauza noii politici de confidențialitate a WhatsApp.

Potrivit lui Jen Goldbeck, profesor de cercetare informațională la Universitatea din Maryland, Telegram ar putea fi un „loc pe termen mai lung” pentru susținătorii lui Trump, mai degrabă decât Parler, deoarece este puțin probabil ca reţeaua rusească să fie închisă. Dacă ar fi folosită doar de grupurile de extremă dreaptă, „ar putea oferi Apple sau Google un anumit control”, dar este vorba de o mesagerie pe care oricine o folosește legal, a mai spus profesorul, potrivit Sputnik France.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, nu a trimis un comentariu pentru ziarul britanic. El a spus totuşi că, după ce aplicația Parler a fost ștearsă de pe Google Play și Apple Store, aceste companii „reprezintă o problemă mai mare în ceea ce priveşte libertatea de exprimare decât Twitter”.

Nouă politică WhatsApp

Milioane de utilizatori WhatsApp au luat decizia drastică de a renunța la aplicație după o actualizare a politicii de confidențialitate care le va cere să-și partajeze datele cu Facebook. Actualizarea, care va intra în vigoare în luna mai, afectează utilizatorii WhatsApp din toate țările, cu excepţia celor din afara Europa, unde există legi stricte privind protecția datelor.

Utilizatorii din aceste zone vor fi obligaţi să dea companiei Facebook consimțământul de a le fi accesate datele, inclusiv numerele de telefon și informații despre modul cum interacționează cu alte persoane, pentru a putea continua să folosească aplicația. Această măsură se va aplica indiferent dacă utilizatorul de WhatsApp are sau nu cont pe Facebook.

De curând reţeaua Parler a revenit online, noua sa platformă sprijinindu-se pe o „tehnologie viabilă şi independentă”.

Citiți și:

Google are 10.000 de angajați care cenzurează videoclipuri YouTube

Manipularea ideologică BigTech și anatomia fact-checking-ului (I)yogaesoteric

26 februarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More