Revelaţii uimitoare şi bucuria unei întâlniri spirituale de excepţie: Congresul Internațional de Yoga


Sute de yoghini plini de aspirație către cunoașterea autentică, de entuziasm și de voie bună au umplut aseară sala Pipera 1, unde a avut loc festivitatea de deschidere a Congresului Internațional de Yoga și Terapii Alternative orientale și occidentale, care se desfășoară în perioada 4-7 decembrie la București. Pe unii, curiozitatea și dorința de a fi printre cei care au acces la informații rare și prețioase i-a adus în România de la mare distanță. Importante școli de yoga din Europa, America și Asia sunt prezente la această sărbătoare a realizărilor spirituale.

Încă din timpul festivității de deschidere, dar și în orele care au urmat, participanții au simțit plenar o inefabilă stare de prezență a lui Dumnezeu și o misterioasă conectare la… ei înșiși, la Divin.

Jocelyne, București:
„Acest Congres este o adevărată sărbătoare pentru toate ființele umane care aspiră la desăvârșire. Este o bucurie a sufletului care simte că vibrează și debordează de plenitudine.
Am simțit această stare de sărbătoare în sufletul meu încă de dimineață, de când m-am trezit. Mă simțeam foarte fericită și simțeam cum Shiva ne cheamă la El. Îi adună pe yoghinii de pretutindeni pentru a fi împreună și a împărtăși experiențele trăite pe această cale spirituală.
Este minunat! Iubesc această cale spirituală, această școală de yoga și pe ghidul nostru spiritual!”

Emily Johhansson, Suedia:
„Este prima dată când vin în România și este pentru prima oară când particip la un astfel de Congres de Yoga. Acum este prima seară, atmosfera este minunată, iar conferințele au fost profund inspiratoare și pline de informații folositoare. Motivul pentru care am venit până aici este acela că de când am început să practic yoga nu văd nimic mai important în viața mea decât să mă conectez la Divin și să-mi revelez adevăratul Sine, ca prin aceasta să fie vindecată întreaga lume.”

Veronika, Ungaria:
„Sunt foarte fericită că pot participa anul acesta la Congres și aștept cu mult entuziasm conferințele și toate celelalte evenimente din program.
Cred că acest Congres este o oportunitate excelentă pentru toți să învețe lucruri noi, de la începători până la yoghini foarte avansați, cu toții pot experimenta ceva nou și folositor. Programul este foarte bogat în teme și subiecte prezentate, iar concursul de yoga ne poate ajuta să ne facem o imagine obiectivă despre practica noastră yoga.”

Adina Stoian, Danemarca, organizator:
„Această a IV-a ediție continuă tradiția plină de succes deja stabilită a Congresului Internațional de Yoga și Terapii Alternative orientale și occidentale cu un subiect care stârnește atât curiozitatea cât și dorința de introspecție și meditație: Stări înalte de Conștiință și experiențe excepționale prin practica Yoga.
Congresul reunește participanți din peste 20 de țări care prezintă din propria lor experiență oferind totodată și metodele care lor le-au asigurat reușita.”

Prima conferință din program, „Oaspetele lui Dumnezeu”, a fost susținută de instructor yoga Advaita Stoian, din Danemarca. Mărturia sa profund inspiratoare despre o retragere spirituală la Şirnea a descris momentele de vârf și stările excepționale de conștiință atinse acolo ca urmare a unei angrenări sistematice a tehnicilor yoga, a unui anumit mod de viață și a principiilor spirituale.

Advaita Stoian a prezentat şi câteva chei esențiale pentru atingerea succesului pe o cale spirituală autentică: o relaţie vie cu ghidul spiritual; practica atentă, sistematică şi perseverentă a tehnicilor yoga adecvate; capacitatea de a ne menţine atenţia focalizată pe lungi perioade de timp, într-o stare contemplativă şi centrarea în inima spirituală.
Advaita a împărtăşit cu această ocazie şi anumite revelaţii pe care le-a avut, dintre care cea mai importantă fiind aceea a prezenței continue și plenare a lui Dumnezeu în viața noastră, în toate activitățile zilnice, indiferent cât de mărunte și nesemnificative ne-ar părea. „Dumnezeu nu e niciodată absent. Noi suntem absenți!” a explicat el. Întrebat dacă aceasta a fost o experiență de Eliberare spirituală și de care dintre planuri s-a eliberat, Advaita a răspuns ghiduș: „Aceasta a fost o experiență spirituală de vârf, rezultatul practicii yoga ghidate. Nu m-am eliberat de nici un plan, pentru că nu am mers cu niciun plan acolo!”

A urmat apoi conferința excepțională susținută de profesor yoga Nicolae Catrina: „Practica esoterică a iertării: o extraordinară cale directă către manifestarea copleșitoare a Atributului Dumnezeiesc al Iertării divine, precum și a Grației Divine, în și prin ființa noastră”.
Profesorul yoga a explicat pe înțelesul tuturor pașii pe care îi avem de făcut pe calea iertării. Experiența complexă a vieții ne pune pe fiecare dintre noi în situații în care ne simțim adesea răniți, neînțeleși, nedreptățiți. Cei mai mulți dintre noi avem tendința să dăm vina pe ceilalți, să ne considerăm victime ale persoanelor, conjuncturilor sau, oricât de absurdă și contradictorie este această idee, uneori Îl găsim responsabil de suferințele noastre chiar pe Dumnezeu Însuși. 
Deși ne dorim să iertăm, adesea nu reușim sau nu știm de unde să începem. Drumul începe de multe ori chiar cu a ne ierta pe noi înșine.
Nicolae Catrina a arătat că tradițiile spirituale subliniază importanța iertării pentru a avea o viață armonioasă, împlinită, fericită și pentru a atinge pacea interioară. Profesorul yoga a explicat apoi pe larg ce este și ce nu este iertarea, care sunt principalele obstacole pe care le întâmpinăm în calea iertării, dar și numeroase chei practice pentru a ne trezi virtutea divină a iertării. Iertarea implică iubire, bunătate, compasiune, înțelepciune, înțelegere, umilință. Ea ne deschide inima și ni-l dezvăluie pe Dumnezeu. Actul iertării nu are cum să modifice trecutul, dar ne deschide viitorul.
Conferința sa a generat bucurie și efervescență, întrucât mulți yoghini au reușit să acceseze noi înțelegeri.

Monica, București:
„Este minunat să fii în mijlocul unor ființe spirituale, însetate de cunoaștere, luminoase, iubitoare și deschise. Simt că se trezește în mine o stare de aspirație spirituală, de bucurie efervescentă că pot să fiu aici. Mă simt conectată la Divin. Audiind conferința lui Nicușor realizez și conștientizez necesitatea iertării, importanța acordării unei atenții mult mai mari acestui subiect pentru a armoniza propria ființă și relațiile cu ființele dragi… sau mai puțin dragi din viața mea”.  

Thomas Tolazzi, Austria:
„Ceea ce resimt eu aici este Unitatea: Unitatea în Conexiune ca fiind unul dintre elementele esențiale ale Existenței. Înțeleg că de îndată ce o Ființă devine Conștientă de Starea ei Naturală, această Ființă va fi din nou reconectată la Divin, iar pentru aceasta este necesar să își transceandă ego-ul, mintea și emoțiile, ajungând astfel la Sine.
Am înțeles că totul este Rezonanță; contracția este Materie iar expansiunea este Spațiu. Atunci când o ființă ajunge să trăiască la nivelul Sinelui, este predominant expansionată, și devine posibil pentru ea să trăiască starea de Eliberare spirituală: Unitatea în Conexiune cu Divinul, care nu poate fi descrisă în cuvinte, ci numai experimentată. Namaste!”

Tema Congresului din acest an, „Stări înalte de Conștiință și experiențe excepționale prin practica Yoga”, atinge esența practicii yoga, fiind în acelaşi timp și unul dintre scopurile supreme ale acesteia. Stările neobișnuite și deosebit de elevate de conștiință sunt un element esențial al Sadhana – practica spirituală sistematică a yoghinului – și au o importanță deosebită în vremurile noastre, când yoga devine din ce în ce mai populară, dar mesajul său fundamental este adesea uitat. Acest congres se dorește a fi un exemplu viu, o dovadă a faptului că yoga este în mod fundamental o adevărată disciplină spirituală care duce la trezirea completă a conștiinței și nu este doar o simplă metodă de tonifiere trupească și relaxare.

Timp de mii de ani, stările elevate de conștiință și experiențele excepționale de fuziune și comuniune au fost unul dintre obiectivele principale ale tuturor yoghinilor, și, de asemenea, un semn important pentru autenticitatea căii spirituale pe care o urmau. În ultimele două secole, psihologii şi psihiatrii moderni, cum ar fi William James, Carl Jung, Stanislaw Grof și Abraham Maslow, au studiat aceste stări elevate de conştiinţă din punctul de vedere al științei moderne. Maslow a examinat biografiile marilor lideri și personalități ale omenirii, cum ar fi Albert Einstein pentru a descoperi, spre surprinderea lui, că mulți dintre aceştia au experimentat „stări oceanice de conștiință”, în care au simțit propria lor conștiință fiind fuzionată cu spiritul universal. Maslow a numit aceste stări „Experienţe de Vârf” și a continuat să le studieze în profunzime. Definițiile sale pentru aceste stări sunt atât științifice cât și poetice: „Sentimente subite de fericire intensă și stări de bine, probabil, o conștientizare a unui «adevăr ultim» și unitatea tuturor lucrurilor… o astfel de experiență umple omul de uimire și veneraţie… acesta se simte una cu lumea și este pe deplin mulțumit.”

Tradiția yoga este cunoscută pentru că a studiat multiplele funcții subtile ale ființei umane, cu scopul de a oferi metodele, tehnicile și liniile directoare pentru obținerea unor stări de beatitudine, pace interioară și unitate, aşa cum le-a descris Maslow. Prin aplicarea atentă și sistematică a practicii yoga și prin auto-observare, putem afla cu ușurință punctul în care ne aflăm cu adevărat în dezvoltarea noastră spirituală. În acest parcurs al nostru pe calea spirituală este posibil să ne bucurăm de o varietate de experiențe interioare, cum ar fi trezirea inimii și a sufletului, o conștiință expansionată, care ne permite percepții dincolo de realitatea de bun-simț sau o revelare a Sinelui Suprem (în sanscrită: Atman). Dar stările spirituale de vârf se pot prezenta în multe moduri diferite:

Stări de ridicare puternică și rafinată a energiilor (sublimare);
Ridicarea energiei fundamentale a fiinţei – Kundalini;
Deschiderea centrului coronar al fiinţei sau chakra coroanei (în sanscrită: Sahasrara);
Stări supramentale, cum ar fi claritate extremă și înțelepciune, pace interioară și liniște, iubire divină, credință de nezdruncinat;
Experiența unor miracole și a contactului cu lumi subtile paralele;
Concentrare mentală extremă;
Trăirea plenară în momentul prezent;
Starea de unitate cu toate lucrurile, cu întreaga creaţie;
Stări extatice, cum ar fi extazul erotic, mistic sau spiritual (în sanscrită: Samadhi).

Acestea sunt doar câteva din diferitele forme de experienţe spirituale de vârf cunoscute în Yoga, care fac obiectul a numeroase prelegeri, workshop-uri, mese rotunde și spectacole în cadrul congresului din acest an.


Citiți și:

Vrei să câştigi concursul de promovare a valorilor yoga? Află cum trebuie să te pregăteşti!

Programul Congresului Internațional de Yoga și Terapii Alternative 2014


yogaesoteric
5 decembrie 2014

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More