Revoltă împotriva Ucrainei. Fermierii din UE, deciși s-o schimbe pe Ursula

Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România a cerut partidelor politice din România să facă demersuri la Bruxelles pentru împiedicarea aderării Ucrainei la UE până când aceasta va îndeplini obligațiile în toate sectoarele, inclusiv condițiile impuse statelor membre în sectorul agricol. Aceeași solicitare a fost trimisă de toți fermierii europeni, care au atras atenția că importurile din Ucraina au distrus acest sector vital al UE. Totodată fermierii europeni vorbesc despre o nouă conducere a Comisiei Europene, semn că Ursula von der Leyen nu va avea nicio susținere din partea acestora.

Într-o scrisoare deschisă adresată clasei politice din România, în contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România a cerut viitorilor europarlamentari ca acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană să se facă doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiile impuse pentru statele membre UE la nivelul producției agricole și condițiile de reciprocitate pentru produsele importate.

Realitatea este că piețele agricole ale UE sunt puternic afectate de liberalizarea comerțului cu Ucraina. Efortul este în prezent distribuit inechitabil printre cetățenii UE, cu sectorul agricol suportând o povară disproporționată și nesustenabilă. Susținem în continuare să existe sprijin pentru Ucraina doar dacă se iau toate măsurile care se impun pentru a proteja și nu distruge fermele românești, europene și pentru a respecta condițiile de reciprocitate existente în piața unică”, se arată în document. Totodată, Alianța a solicitat creșterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene, iar pentru Ucraina, dacă va fi cazul, să se constituie un fond separat și complementar bugetului alocat Agriculturii UE.

Solicităm mărirea bugetului pentru Agricultură pentru ca fermierii să poată implementa constrângerile care li se impun prin măsurile legislative foarte exigente, care au ca rezultat creșterea substanțială a costurilor de producție și impactul asupra prețurilor către consumatorii finali prin tranzitarea și importul produselor agricole din țările terțe sau în curs de aderare către statele membre UE”, au susținut reprezentanții fermierilor.

Falimente în lanț

Peste 35% dintre fermierii români riscă să intre în faliment, din cauza creșterii exagerate a prețurilor inputurilor din agricultură, prăbușirii prețurilor produselor agricole cauzate de presiunea tranzitului și importului de produse agricole din Ucraina, coroborate cu seceta pedologică severă instalată de acum 4 ani în multe regiuni ale țării, semnalează Alianța. Aceasta cere viitorilor europarlamentari să facă urgent demersuri pentru ca fermierii români să încaseze echivalentul mediei subvenției UE, așa cum s-a promis la momentul aderării în UE, având în vedere că acest fapt era necesar să se concretizeze începând din 2014.

Este necesar să fie asigurat un comerț echitabil care garantează un anumit grad de reciprocitate în ceea ce privește standardele de producție, pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producția europeană în domenii strategice și asigurând transparența pentru consumatori. Dacă ne confruntăm cu mai multe restricții pentru cultivare și standarde mai mari de producție din cauza cadrului UE, ne așteptăm să fim tratați corect pe scena internațională. De asemenea, este important pentru fermierii din România să poată folosi în continuare cele 3 substanțe neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam) care nu au încă înlocuitori cu aceeași eficacitate și eficiență economică”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Șah la Comisie

Reprezentanții fermierilor au solicitat ca orice nouă inițiativă din partea Comisiei Europene, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări, să includă un studiu de impact, inclusiv o secțiune privind fezabilitatea și necesitatea acesteia, impactul asupra producției, terenurilor și zonelor rurale, impactul asupra reînnoirii generaționale și o evaluare a implicațiilor financiare.

La începutul următorului mandat, solicităm Comisiei nou alese să efectueze o evaluare globală a impactului politicilor agricole din cadrul Pactului verde, evaluând în același timp implicațiile financiare ale acestora. Acest studiu și concluziile sale este necesar să fie o condiție prealabilă pentru orice inițiativă agricolă ulterioară, pentru a evita continuarea navigării orbește și pentru a asigura coerența politicilor, susținând totodată obiectivele PAC”, se precizează în scrisoarea deschisă a Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România.

Citiți și:
Petrișor Peiu: Nu exclud o rețea de tip mafiot între distribuitori și lanţurile marilor retaileri împotriva fermierilor români!
Cum distruge Bruxelles-ul agricultura UE în beneficiul Ucrainei

 

yogaesoteric
31 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More