Riscul de cancer cauzat de apa de la robinet este mult mai mare decât se credea până acum…
Este într-adevăr curată apa pe care o beți?
O nouă cercetare publicată în jurnalul Helyion dezvăluie că apa de la robinet nu este atât de potabilă până la urmă, întrucât s-a constatat ca aceasta conține de multe ori substanțe chimice care cresc riscul de cancer la persoanele care o consumă.
Grupul de control pentru mediu (EWG), cei care au desfășurat cercetarea, avertizează chiar că simpla expunere la apa de la robinet, plină de substanțe cancerigene, ar putea fi relaționată cumulativ cu aproximativ 100.000 de cazuri de cancer apărute într-un interval de timp egal cu durata medie de viaţă.
Chiar dacă apa de la robinet din SUA îndeplinește din punct de vedere tehnic regulile federale de siguranță, cercetătorii EWG au descoperit că nivelurile actuale ale substanţelor cancerigene precum arsenicul, subproduse ale substanţelor dezinfectante dar și radionuclizi precum uraniul și radiul, contribuie în fapt la apariția cancerului.
„Marea majoritate a sistemelor de apă comunitare îndeplinesc standardele legale de siguranță. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări arată că de fapt contaminanții prezenți în apă la acele concentrații perfect legale pot dăuna sănătăți umane”, a declarat Olga Naidenko, vicepreședinte pentru investigații științifice la EWG.
Așadar, ca măsură de precauție se recomandă instalarea unui filtru la robinet.
Contaminanții care provoacă cancer sunt prezenți în aproape 50.000 de sisteme comunitare de apă din Statele Unite ale Americii. Cu ajutorul finanțării din partea fundației Park, studiul EWG a identificat un număr de 22 de contaminanți diferiți, cu risc cancerigen, în 48.363 de sisteme comunitare de apă din SUA.
Pe baza calculelor, s-a stabilit că sistemele de apă contaminate investigate alimentează 86% din populația Statelor Unite ale Americii, ceea ce înseamnă că 4 din 10.000 de persoane din America vor suferi de cancer, la un moment dat în viața lor, ca urmare a expunerii la apa de la robinet.
Un studiu anterior al grupului EWG cu privire la siguranța apei de la robinet, desfășurat în California, a ajuns la concluzii similare, identificând substanţe cancerigene din apa de la robinet ca motor principal al declanșării cancerului.
„Apa potabilă conține amestecuri complexe de contaminanți, însă agențiile guvernului evaluează acum pericolele reprezentate de fiecare poluant în parte, din apa de la robinet”, notează Sydney Evans, autoarea principală al studiului.
„În viața reală, oamenii sunt expuși la combinații de substanțe chimice, motiv pentru care este important să începem să evaluăm impactul acestora asupra sănătății, analizând efectele combinate ale poluanților multipli”, a adăugat ea.
Fluorul adăugat în apa de la robinet este o altă cauză majoră a cancerului
După cum a mai fost descoperit și în trecut, fluorul este un alt produs chimic care provoacă cancer. Acesta este adăugat în mod intenționat în apa potabilă din SUA, sub pretextul „prevenirii cariilor dentare”.
Oficiul de evaluare a pericolelor pentru sănătatea mediului (OEHHA) din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) a stabilit că florul şi compuşii săi poate să provoace cancer prin încorporarea acestuia în oase, unde stimulează diviziunea celulară a osteoblastelor (celule formatoare de oase).
De asemenea, fluorul determină modificări genetice și alte modificări celulare care conduc la transformări maligne și la răspunsuri celulare imune, care cresc riscul apariției osteosarcosmelor (tumori osoase maligne), a scris Agenția într-un raport intitulat „Evidența asupra carcinogenicității fluorului și a sărurilor sale”.
Cu toate că cei care sunt pro fluor continuă să nege aceste „fapte”, un număr tot mai mare de americani încep să conștientizeze că rata cancerului crește în mod exponențial și își pun întrebări referitor la ce ar fi necesar sa facă pentru a se proteja.
Chiar dacă grupul EWG îndeamnă consumatorii să-și instaleze sisteme performante de filtrare a apei pentru a diminua efectele nocive ale acestor substanţe, oamenii își doresc să afle şi de ce și cum ajung aceste substanțe chimice în sistemele de apă.
„Este necesar să acordăm prioritate protejării surselor de apă pentru a ne asigura că acești contaminați nu vor intra în alimentarea cu apă potabilă” a spus Naidenko într-o declarație recentă.
Dacă sunteți preocupat de siguranța apei de la robinet de la dumneavoastră de acasă, Health Ranger Store are un kit foarte bun de testare a apei, pe care îl puteți utiliza pentru a identifica prezența metalelor grele și pentru a decide cum să procedați în continuare.
Citiţi şi:
Consumăm datorită inconștienței în care ne complacem substanțe periculoase care ne perturbă sănătatea prin fiecare gură de apă îmbuteliată ce o bem
Fluorul din apa de la robinet scade IQ-ul copiilor
yogaesoteric
24 octombrie 2019
Also available in: Français