Rise Project: Masonii eternei USL (I)

O lojă masonică controlează de 15 ani sectorul 6 din București. Sunt implicați trei primari, șase consilieri locali, doi consilieri generali, trei deputați, cinci șefi din Ministerul Transporturilor, secretarul Primăriei Sectorului 6, doi directori de investiții, doi de la Protecția Copilului și alți doi de la Administrația Domeniului Public.

Loja se numește „Călugăreni nr. 176” și are templul în spatele restaurantului Bârlogul Lupilor (astăzi White Ballroom) din Drumul Taberei, unde s-a negociat șpaga din dosarul „Unifarm”, tot în virtutea unei relații masonice.

Lista completă de masoni și ucenici are 49 de nume și surprinde componența lojei la nivelul anului 2016.

„Frații primari” sunt Gabriel Mutu, Cristian Poteraș și Rareș Mănescu, adică cei care au administrat sectorul 6 din 2004 încoace. S-au regrupat în organizația discretă cu tot cu aparatul primăriei, format din directori și funcționarii loiali.

Găsim aici și o parte importantă din camarila premierului Orban, alcătuită din liberali vechi care amestecă funcții publice cu afaceri private încă din anii ’90. Clubul însă este transpartinic. În spatele ușilor închise, politica și firmele intră în simbioză. Lângă liberalii din lojă au prosperat dintotdeauna frații pesediști și pedeliști. Iar parteneriatul neștiut până acum le pune într-o lumină nouă sinecurile la stat și schemele financiare din familie. Statistic vorbind, aproape toate personajele din loja Călugăreni au prosperat sub guvernarea USL.

I-am întrebat pe rând dacă apartenența la masonerie le-a influențat cariera publică:
„În niciun fel. Ce importanță are cum am intrat și dacă sunt liberali acolo?! Este ca și cum te-ai duce la aceeași biserică. Ascultați-mă puțin: când mergi și faci cumpărăturile de la același magazin cu o persoană care face parte din alt partid politic, nu înseamnă că magazinul acela are ceva anume”, a răspuns Gabriel Mutu, fostul primar PSD de la sectorul 6, acum parlamentar.

Cristian Poteraș, condamnat pentru fapte de corupție, a confirmat evaziv:
„Nu mai știu ce am făcut, asta era acum 20 de ani, cred că am fost pe la mai multe loji masonice, dar nici nu am participat, să știți. Nu pot să mă numesc membru efectiv, pentru că nu am participat niciodată. Adică în perioada aceea erau foarte mulți care se înscriau în aceste loji, aveam mulți prieteni acolo.”

Celălalt fost primar de la sectorul 6, Rareș Mănescu, nici nu a vrut să vorbească. El este soțul Ramonei Mănescu (ex-ministru la Externe și Transporturi), fiind considerat totodată membru al Grupului de la Monaco, alături de milionarii Dragoş Dobrescu, Puiu Popoviciu, Bebe Ionescu, Adriean Videanu, Radu Dimofte etc. Rise a scris pe larg despre afacerile familiei Mănescu și legăturile cu mafia retrocedărilor din sectorul 6.  

Să-i cunoaștem şi pe restul.

DEMIREL SPIRIDON. Liberal vechi, a fost consilier local la Sectorul 6, dar a demisionat în 2012 ca să fie numit de premierul Ponta secretar general la Ministerul Dezvoltării Regionale, în mandatul lui Eduard Hellvig, actualul director SRI.

În perioada 2013-2014, Spiridon a prestat comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu. S-a transferat apoi la CNCIR (Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune).
Din 2015, rezistă ca secretar al primăriei de sector, condusă acum de Ciprian Ciucu.

Cel mai important însă: Demirel Spiridon este omul în care premierul Ludovic Orban, și-a pus toate bazele când a preluat Ministerul Transporturilor în 2007. Orban venea de la Primăria Capitalei (viceprimar), iar guvernul Tăriceanu era sprijinit tacit de PSD în Parlament. Apărea atunci materialul genetic al viitoarei USL pe fondul rivalității cu președintele Băsescu.

Spiridon era vicepreședinte PNL sector 6 când fost numit, printr-un artificiu, șeful corpului de control din ministerul lui Orban. Acesta a fost nevoit să reorganizeze întreaga instituție ca să facă loc colegului, cu riscul unor acuzații publice de politizare. Un an mai târziu, tot la Transporturi, Demirel Spriridon devenea consilierul personal al lui Ludovic.

Iată ce a comentat pentru Rise: „Nu mai activez de multă vreme în Marea Lojă Națională a României (MLNR). Cam din 2014, din perioada în care am început să ocup funcții publice. Am intrat în masonerie mai pe la începuturile organizației, în 2004-2005. Loja a fost fondată de persoane cu care avem o relație de prietenie, de respect, de recunoaștere a activității profesionale. Acestea au stat la baza înscrierii în lojă, nu asocierile cu alții, dacă aici vreți să țintiți. Am renunțat tocmai pentru că erau prea multe persoane din administrație, în general, în această lojă.”

În 2007, Orban a mai tras după el la minister și alți aghiotanți liberali. De exemplu, Antonel Tănase – secretar general al Guvernului. Din consilier general la Capitală, Tănase a devenit și consilierul personal al lui Orban la Transporturi, ca mai apoi să primească o funcție de secretar de stat în domeniile naval-aerian. Astăzi, Antonel Tănase este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din partid, fiind trezorierul PNL, președinte la sectorul 3 și membru al Camerei Deputaților.

Antonel și Demirel au demarat afacerile în 2006, când s-au unit într-o firmă imobiliară. Dar masonul Spiridon era deja ancorat financiar la gruparea din sectorul 6. Preluase în 2004 partea lui Rareș Mănescu, fratele său de lojă, dintr-o afacere fondată cu un anume Dan Șimi Pantea, fost ofițer de Securitate, implicat în deturnarea unor fonduri publice.

Antonel Tănase are și câteva societăți de contabilitate prin care încasează de 10-15 ani bani publici din contracte cu statul. Printre partenerii săi se numără și Demirel Spiridon, alături de Rareș Mănescu și Gabriel Tănase, adică trei dintre masonii „Lojei Călugăreni nr. 176”.

O asemenea conexiune se găsește în compania Topfin Consulting (fostă Mondoprint), preluată în 2003 de Antonel Tănase de la Rareș Mănescu și Gabriel Tănase (și el mason în loja Călugăreni).

În schemă mai întâlnim liberali de soi.
Unul a fost director la Fondul Proprietatea (Tudor Iorgu), adică ginerele generalului Gheorghe Catrina, fostul șef de Stat Major al Forțelor Aeriene, implicat apoi în administrarea ROMATSA. Antonel Tănase însuși le-a fost mirilor naș de cununie în 2008.
Altul e Mihai Sorin Dină, consilierul personal al lui Antonel Tănase la Ministerul Transporturilor, dar și al primarului Cristian Poteraș de la sector 6, condamnat ulterior pentru corupție.
Dină – și el consilier local la sectorul 6 în mandatul de primar al lui Rareș Mănescu – a mai fost șef de cabinet la Autoritatea Feroviară Română (AFER) și a primit sinecuri în administrațiile societăților de stat Metrorex, CNADNR, Băneasa SA, Service Ciclop.

GABRIEL TĂNASE. Aflat în grupul de business al contabilului PNL (Antonel Tănase), Gabriel Tănase a fost mult timp director în Primăria Sectorului 6. A răspuns acolo de Investiții și Finanțe.

Odată cu ascensiunea lui Orban la Transporturi, cariera sa accelerează. În 2007, devine director de prognoză la Registrul Auto Român (RAR), iar în 2008 – consilier general PNL. Agenția Națională de Integritate (ANI) nu apreciază însă cumulul de funcții și îl declară incompatibil.

Pe Gabriel Tănase, anul 2015 îl găsește tot consilier la Capitală, secretar general PNL București, vicepreședinte la organizația sectorului 5 și, mai ales, director la RADET. Erau deja vremuri grele pentru regia termică a municipalității, cocoșată de datorii istorice, care tocmai se transformase în toamna acelui an în societate comercială, intrând apoi în insolvență. Antonel Tănase era și el atunci printre administratorii RADET.

Contactat de Rise, Gabriel Tănase a confirmat apartenența mai multor politicieni la organizația discretă :
„Nu mai fac parte din lojă de vreo 6-7 ani. La un moment dat, cu vreo doi ani înainte să plec, a fost așa o infuzie de mai mulți colegi care au intrat în această lojă, mergând pe câteva idei. Mulți erau și colegi de partid și de-asta s-a și stricat. Pentru că era implicare foarte multă în administrație și în politică. Eu de-aia am și părăsit această lojă. Înainte, activitatea era extrem de plăcută, filosofică și nu se baza pe relațiile de dincolo de lojă.

Am intrat pe la finalul anului 2004. Am avut, la un moment dat, și o funcție protocolară. Cât am participat la întruniri, locul de întâlnire era undeva în sectorul 6. În ultimii ani, au pătruns într-adevăr aceste activități de dincolo de lojă, prea mult, și am considerat că e bine să mă retrag pur și simplu, deși acolo aveam mulți prieteni, multe cunoștințe, oameni deosebiți. Ajunsesem prin transfer dintr-o altă lojă, eu având istoric vechi în masonerie. Și în cealaltă lojă, politicul își spunea cuvântul prea mult. Interfera cu loja și se încerca plata unor polițe, aspect cu care nu am fost de acord.”

Timp de peste un deceniu, soția lui Gabriel Tănase, Iulia, a lucrat la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS). Femeia a bifat și consiliile de administrație ale societăților Romarm și Master SA (fostă de stat). Precum și poziția de consilier local PNL la sectorul 5, plus o funcție-cheie în Ministerul Energiei. În tot acest timp, doamna Tănase a administrat inclusiv afacerile familiei cu statul. 

Acolo, în privat, se face legătura cu următorul din listă.

MANUEL AVRAMESCU. Este finul soților Rareș și Ramona Mănescu. Ba chiar a fost asistent la biroul de europarlamentar al Ramonei Mănescu. Astăzi este consultant Transgaz la Bruxelles.

În 2012, Avramescu coordona proiecte pe fonduri europene prin Fundația Free, fondată în 1997 împreună cu liberalii din anturaj: Măneștii, Cristian Boureanu și Demirel Spiridon.

S-a angajat la primăria sectorului 6 în 1998, încă din studenție, la biroul de presă. Apoi a colecționat funcții diverse. După zece ani, era deja membru în consiliile de administrație ale Tipografiei Filaret, CFR Călători sau Aeroporturi București. A mai fost și comisar general adjunct la Garda Națională de Mediu sau consilier personal al Rovanei Plumb la Ministerul Mediului. Plus director de cabinet al Ramonei Mănescu la Ministerul Transporturilor și sinecuri la vârful Autorității Navale Română sau Danube Bridge Vidin-Calafat.

Și Avramescu a fost și consilier local PNL (2004-2014). În ultimul mandat, ar fi comis un conflict de interese penal, după ce a obținut prin firma sa contracte cu administrația sectorului 6 (în mandatul lui Cristian Poteraș). A pasat imediat afacerea atunci unui asociat al fratelui de lojă, Gabriel Tănase.

Soția lui Manuel Avramescu a lucrat la un site de știri (Mondonews), controlat de Valentin Rădulescu zis Capone, vicepreședinte PNL Sector 6.

CODRUȚ MARIUS SEMĂNARU. Alt fin de cununie al soților Mănescu. Soția lui, avocata Cristina Semănaru, a fost și ea asistentă la biroul de europarlamentar al Ramonei Mănescu, pentru care a lăsat jobul de la societatea Mușat și Asociații.

Codruț Semănaru a fost director general adjunct la Autoritatea Rutieră Română (ARR), în mandatul de la Transporturi al Ramonei Mănescu. Se afla în consiliul de conducere încă din 2011 și a mai bifat și o funcție de conducere la Metrorex. Relevante sunt însă conexiunile sale din lumea afacerilor.

Înainte să fie funcționar public, Semănaru a fost omul lui Liviu Ghebaur, unul dintre cei mai importanți operatori portuari la nivelul anilor 2010-2011, când Semănaru i-a preluat pentru scurt timp o firmă, fiind și salariatul său. În 2014, Liviu Ghebaur a fost învinuit într-un dosar de evaziune fiscală de 30 de milioane de euro, pentru exporturi fictive de cereale către libanezii de la consorțiul Maria Trading, parteneri de afaceri cu Elena Udrea și familia Băsescu.

Prima dată însă, la sfârșitul anilor ’90, Semănaru a făcut comerț de cereale alături de un anume Sandu Niculaie, implicat în devalizări de societăți și într-o schemă de fraudare a BRD care a generat un prejudiciu de 85 de milioane de euro (dosarul fraților Creștin).

Una dintre companiile lui Codruț Semănaru (Cristal One Advertising) este deținută acum de Valeriu Pandor, un om prezent în diferite afaceri imobiliare ale soților Mănescu.

Contactat de Rise, Semănaru a refuzat să comenteze.

(va urma)

Autor: Roxana Garaiman

Citiţi şi:

România, fruntașă la numărul de masoni. 40.000 de români sunt înscrişi în lojile masonice

Banca masonului Patriciu din Georgia, parte a șpăgii pentru politicieni corupți? Tăriceanu și Ponta au conturi uriașe acolo!

Parodie electorală şi ştafetă masonică la primăria Bucureştiului

yogaesoteric

27 ianuarie 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More