România ar putea deveni un El Dorado al Europei, dacă ar autoriza 100.000 de ferme țărănești în regim agroturistic!

Stăm pe bogăție dar ne plângem de sărăcie

Depozitară a ultimei civilizații rurale vii din Europa, România ar putea deveni cel mai puternic magnet agroturistic la scară continentală, dacă ar avea inteligența să-și autorizeze cel puțin 100.000 de ferme țărănești în regim turistic rural.

Ce ar putea oferi satul românesc străinilor, ofertă inexistentă în alte țări europene?

– Peste trei milioane de ferme țărănești care practică o agricultură prietenoasă cu mediul.
– Peste trei milioane de ferme țărănești ce dețin un patrimoniu gastronomic unic.
– Peste trei milioane de ferme țărănești ce dețin un patrimoniu tradițional autentic.
– Peste trei milioane de ferme țărănești ce dețin în total cca. cinci milioane de camere libere.
– Peste două milioane de tineri țărani care s-ar putea întoarce din bejenie dacă și-ar putea vedea un viitor economic la casa părintească.

Ce provocare majoră stă în fața țărăncii românce?

– Evoluția de la statutul de ţărancă, la statutul de manager de agropensiune.
– Preluarea statutului de furnizor de stabilitate financiară pentru familia țărănească.
– Evoluția de la producția de materie primă agricolă la producția de mâncare legală (legalizarea bucătăriei în unitate de procesare pe ord. 111 ANSVSA).

Ce motivație economică ar putea avea această activitate?

Motivaţia principală pentru care sistemul a fost creat este legată de rolul soţiei agricultorului în ferma agricolă şi în cadrul unei familii de agricultori. Până la apariţia sistemului, soţia unui agricultor, pentru a aduce un venit suplimentar în casă, era nevoită să aibă un loc de muncă în afara fermei, făcând de multe ori naveta la mulţi kilometri distanţă.

Prin apariţia sistemului, se reuşeşte o stabilizare financiară a venitului fermei prin prezenţa şi participarea activă a soţiei agricultorului în viaţa acesteia.

Ce servicii agroturistice ar putea oferi ferma țărănească?

– Servicii clasice de agroturism, degustări în fermă, participare la activitățile agricole, participare la pregătirea mesei, pescuit, vânătoare etc.

– Servicii clasice de turism rural: camping în corturi și rulote, camere de oaspeți, pensiune semi sau completă etc.

– Servicii de „troc” – ofertă turistică gestionată de rețele internaționale: troc de paturi, case sau pensiuni întregi sau parțiale, troc de mijloace de transport, troc de mijloace de agrement (bărci, troc de rețele sociale de prieteni țărani, troc de rețele de vecini țărani).

– Servicii agro culturale: drumul bisericilor din lemn, drumul vinului, drumul brânzei, drumul bivolilor, nunți tradiționale etc.


Citiți și:

Scrisoarea unui irlandez către un înalt comisar european: «România e ţara ultimei civilizaţii rurale autentice a Europei. Aici are loc un cataclism»

«Sunteți cei mai sufletiști oameni din Europa. Comoara voastră națională este satul românesc. Nimeni în Europa nu are ce are România.»

 

yogaesoteric
25 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More