România are cel mai mare procent de oameni care se opun ajutorului oferit Ucrainei

Un sondaj eurobarometru realizat de Comisia Europeană, în ianuarie-februarie 2023, plasează România în topul țărilor ai căror cetățeni dezaprobă ajutorul umanitar oferit poporului ucrainean, dar și primirea acestora în Uniunea Europeană.

În ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar ucrainenilor afectați de război, potrivit barometrului, 25% dintre români dezaprobă această măsură, fiind cel mai mare procent din rândul țărilor europene. Cel mai mic procent de populație care dezaprobă sprijinul umanitar oferit poporului ucrainean este în Olanda, Lituania și Luxemburg, toate cu un procent de 1%.

De asemenea, România este fruntașă și la rata de dezaprobare față de primirea în Uniunea Europeană a refugiaților din Ucraina, cu un procent de 24%, fiind depășită în acest sens doar de Cehia. La polul opuse află Olanda (cu un procent de 1%), Danemarca, Suedia și Finlanda, toate cu un procent de 2%.

Furnizarea de sprijin financiar Ucrainei este dezaprobată de un procent de 35% dintre români, rate mai mari fiind înregistrate în Slovacia, Bulgaria și Cehia.

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană asupra Rusiei sunt privite cu ochi buni de români, care le aprobă cu un procent de 67% și le dezaprobă cu 25%. Țările cu cea mai mare rată de dezaprobare a sancțiunilor sunt Bulgaria, Slovacia, Cipru, Grecia, Ungaria și Slovenia.

Totodată, finanțarea de către Uniunea Europeană a cumpărării de armament pentru Ucraina este aprobată de un procent de 55% de români și dezaprobată de 36%.

Războiul din Ucraina – o amenințare la siguranța țării, în ochii românilor

Potrivit eurobarometrului, un procent de 71% dintre români consideră că izbucnirea războiului din Ucraina este o amenințare la securitatea României. Un procent de 23% dezaprobă afirmația.

De asemenea, 69% dintre români susțin că invazia rusă din Ucraina este o amenințare la adresa securității Uniunii Europene, în timp ce doar 26% dintre români dezaprobă total afirmația.

Sondajul a fost realizat prin interviu față în față, dar și online acolo unde interviul față în față nu a fost posibil din cauza pandemiei covid, în perioada 12 ianuarie – 6 februarie, în 26 de țări membre ale Uniunii Europene, pe un eșantion de 26.468 de persoane.

Citiți și:
Comisia Dunării confirmă pentru ActiveNews că Ucraina a mințit în lanț: nu a fost consultată pentru adâncirea canalului Bâstroe la 7 m! Nu a știut nimic! La fel ca România
Șoc: Invocând rusofilia, Ucraina îi cere lui Kovesi să ancheteze televiziuni și site-uri din România

 

yogaesoteric
9 aprilie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More