Comisia Dunării confirmă pentru ActiveNews că Ucraina a mințit în lanț: nu a fost consultată pentru adâncirea canalului Bâstroe la 7 m! Nu a știut nimic! La fel ca România

Scandalul Bâstroe a explodat în ciuda încercărilor de mușamalizare ale unor elemente străine de interesele naționale ale României. ActiveNews a demonstrat recent că Ambasada Ucrainei la București a mințit cras afirmând că pe Bâstroe nu se fac decât lucrări de întreținere.

Ghinion! Falsificatorii de la București au fost devoalați chiar de către ai lor: adâncirea ilegală a Canalului de la 3,9 metri la 7 metri, cu consecințe incalculabile asupra Rezervației Naturale UNESCO Biosfera Delta Dunării, fusese recunoscută oficial cu numai o zi înainte de Ministerul Infrastructurii de la Kiev, într-un comunicat propagandistic prin care se anunța că s-a îndeplinit planul stabilit și de-acum se poate circula cu nave de mare tonaj pe Bâstroe. Numai că propagandiștii de la București, care n-au uitat să acuze presa dar și autoritățile române alarmate că „fac jocul Rusiei”, nu apucaseră să afle de măreața veste de la Kiev.

Toată istoria, certificată de verificatorii independenți ai ActiveNews, este relatată aici: UCRAINA aproape a dublat adâncimea canalului Bâstroe, de la 3,9 la 7 metri MINȚIND ÎN FAȚĂ ROMÂNIA! În timp ce Ambasada Ucrainei mințea la București, Ministerului Infrastructurilor de la Kiev a scăpat adevărul. ROMÂNIA CONTESTĂ MINCIUNILE LA UE.

Notăm cu această ocazie și demersul disperat al vuvuzelelor de serviciu de a minimiza problema inclusiv prin falsificarea datelor și prin ținerea cu dinții a metrajului de 6.5 m adâncime. Dar 6.5 m s-a adâncit doar până la km 77, restul canalului fiind săpat până la 7 metri, cum este corect să se difuzeze, potrivit chiar datelor furnizate de ucraineni, respectiv:

Conform ordinului din 16 februarie, emis de portul Izmail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la kilometrul zero al gurii Bâstroe a Dunării, până la kilometrul 77 al gurii Chilia este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului – 7 metri.

La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 metri.

Și-acum să trecem la minciuni:

Lucrările operaționale pe partea ucraineană a Dunării sunt realizate în cooperare cu Comisia Europeană, România și Comisia Dunării. Această organizație guvernamentală internațională este responsabilă de asigurarea și dezvoltarea liberei navigații pe Dunăre pentru navele comerciale”, își încheia comunicarea Ministerul Infrastructurii din Ucraina, postată și pe Twitter și pe pagina de Facebook a ministerului, cu o zi înainte ca Ambasada Kievului la București să mintă că lucrările nu vizează adâncirea canalelor ci doar întreținerea lor.

Minciuna 1, legată de acordul Comisiei Europene, pare să se deducă din Scrisoarea trimisă de Reprezentanța Permanentă a României la UE ca răspuns la o cerere de clarificare a Direcției de specialitate a Comisiei, redată în materialele de mai sus, și în care se arată că „În pofida acestor obligații internaționale asumate în plan bilateral, autoritățile ucrainene derulează și în prezent activități de dragaj pe traseul canalului de navigație, fără informarea autorităților române și cu încălcarea dispozițiilor convenționale”, după cum a subliniat ambasada noastră la UE.

Minciuna 2 a acestui Comunicat oficial a fost lămurită de la sine: România nu numai că nu a participat la aceste lucrări, dar nici măcar nu fusese înștiințată. Mai mult: deși serviciile speciale și Ministerul Transporturilor se agitau de pe 9 februarie, după o săptămână, joi, 16 februarie, ministerul de Externe afirma că habar n-are de situație. Aceasta ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva Bogdan Aurescu trăiește într-un Stat Paralel cu adevărat: Ucraina minte de îngheață apele din Chilia și Bâstroe. Aurescu se mută la Kiev? În timp ce MAE susține că nu știe nimic despre canalul Bâstroe, o scrisoare dură împotriva Ucrainei zboară spre comisia europeană, de la reprezentanța României la UE.

Minciuna 3 este demonstrată, în exclusivitate, de ActiveNews: Comisia Dunării, cea mai veche organizație internațională a Dunării, odinioară cu sediul la Galați și apoi la Sulina, în prezent la Budapesta, a răspuns solicitării redacției cu privire la Comunicatul Ministerului Infrastructurii Ucrainei.

Ghinion a doua oară. Comisia Dunării nu numai că nu a fost consultată, dar nu a fost implicată în nicio decizie privind dragarea pe secțiunea respectivă, după cum a informat organismul european redacția ActiveNews.

Prezentăm mai jos răspunsul Comisiei Dunării la solicitarea redacției ActiveNews cu o întrebare clară către acele autorități care și-au băgat capul adânc în nisipul Deltei, ignorând valul care îi va lua: Când vă veți trezi?

Sekretariat der Donaukommission
Secrétariat de la Commission du Danube
Секретариат Дунайской Комиссии
1068
Budapest, Benczúr u. 25
Tel.: +36 1 461 8016
E-mail: secretariat@danubecommission.org
Web: danubecommission.org

Stimate domnule Anghel,

Secretariatul Comisiei Dunării dorește să confirme primirea solicitării dumneavoastră și vă informează după cum urmează:

  1. Tronsonul de Dunăre în cauză (canalul Bâstroe) nu este reglementat de Convenția privind regimul de navigație pe Dunăre (Belgrad, 1948), ci de alte tratate internaționale, acorduri bilaterale și de legile naționale.
  2. Comunicatul de presă al Ministerului pentru Comunități, Teritorii și Dezvoltarea Infrastructurii din Ucraina din 17 februarie 2023 face referire la Comisia Dunării. Secretariatul confirmă faptul că Comisia Dunării nu a fost consultată și implicată în nicio decizie privind dragarea pe secțiunea respectivă din cauza lipsei de mandat.
  3. Cu toate acestea, având în vedere eventualul impact al dragajului asupra fluviului Dunărea, Secretariatul a solicitat, de asemenea, informații suplimentare pentru a clarifica tipul exact de activități executate pe canalul Bâstroe, care au fost anunțate în comunicatul de presă menționat mai sus.

Cu respect,
Secretariatul Comisiei Dunării

 

Citiţi şi:
„Bunii” noștri vecini, ucrainenii
Pacea peste o lume ca un vast cimitir

 

yogaesoteric
30 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More