România și Rusia, o relație de 140 de ani eșuată în suspiciune, îngheț și un joc de-a șoarecele și pisica
În 2018 se împlinesc 140 de ani de relații diplomatice între România și Rusia, iar raportul dintre cele două țări se află la un nivel „aproape înghețat”, cum s-a exprimat un reprezentant al diplomației românești. Rusia este iritată datorită legăturii puternice dintre România și Uniunea Europeană, și datorită apartenenței noastre la NATO. Relațiile dintre cele două țări au ajuns un joc de-a șoarecele și pisica, în care rolurile se schimbă cu rapiditate.
Ambasada Rusiei în România, despre expulzarea unui diplomat rus: ,,Este manifestarea nebuniei politice colective”
După tentativa de asasinare cu un agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal, rezident în Regatul Unit, SUA și 14 state membre UE, printre care România, au decis să expulzeze zeci de diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, unde guvernul a decis expulzarea a 23 de diplomați.
Într-un mesaj al misiunii diplomatice a Rusiei în ţara noastră, decizia României de a expulza un diplomat al Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost considerată ca fiind, probabil, „manifestarea nebuniei politice colective”. Comentariul respectiv a venit în urma „numeroaselor întrebări ale presei româneşti adresate ambasadei”, este punctat în respectivul mesaj.
„Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicaţie plauzibilă”, arăta ambasada Rusiei.
Reacţia României de a expulza un diplomat rus a venit ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar MAE a considerat că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional.
Conform concluziilor, Consiliul European a fost „de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”.
„În solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, sublinia MAE într-un comunicat la vremea respectivă.
Moscova a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Citiți și:
Afacerea Skripal, realități și speculații
Oficial rus: Sistemul antibalistic din România ameninţă Rusia, NATO generează o cursă a înarmării
yogaesoteric
25 noiembrie 2018