România va continua să aibă culturi cu plante modificate genetic. 19 state europene au decis deja să le interzică

 

Statele din Uniunea Europeană care intenţionează să interzică pe teritoriul propriu culturile de plante modificate genetic (OMG) au avut posibilitatea să notifice Comisia Europeană până pe data de 2 octombrie. Mai mult de jumătate (19) din statele membre UE au anunţat oficial că vor să interzică pe teritoriul lor culturile OMG. Oficialii români nu au cerut la Bruxelles interzicerea acestor culturi pe teritoriul țării noastre.

Ministerul Agriculturii din România (MADR) precizase în urmă cu circa două luni că ţara noastră nu se va număra printre ţările europene care vor interzice culturile de plante modificate genetic.

„Ministerul Agriculturii nu intenţionează să solicite Comisiei Europene modificarea domeniului geografic de aplicare a autorizaţiei porumbului MON 810, în baza prevederilor art. 26c (1) din Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2001/18/CE în ceea ce priveşte posibilitatea statelor membre de a restricţiona sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor”, se arăta într-un răspuns al MADR, la solicitarea Green Report.

Ministerul Agriculturii precizează, de asemenea, că numărul cultivatorilor de porumb modificat genetic a scăzut în ţara noastră de la un vârf înregistrat în 2008, de 58 de cultivatori, până la 5 cultivatori în 2014.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat şi în prezent: soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, spunea nu demult că, în prezent, dezbaterea privind culturile de plante modificate genetic nu a ajuns încă la maturitate, în cadrul societăţii româneşti.

„Discuţia despre soia modificată genetic nu a ajuns încă la maturitate în societate. În rândul fermierilor lucrurile sunt foarte clare. În rândul cercetătorilor, lucrurile sunt foarte clare în sensul că aşteaptă o astfel de decizie care trebuie să fie a Comisiei Europene sau a Guvernului României. România va trebui să o supună dezbaterii publice în momentul în care vom avea un produs certificat de către EFSA – autoritatea europeană, pentru a fi introdus în cultură. Deocamdată nu avem un astfel de produs, mă refer la soia. Era un produs, dar cel care l-a propus, l-a retras între timp. Aşteptăm şi probabil în 2016-2017 va interveni această discuţie”, spunea Daniel Constantin în luna august.

Cu toate acestea, MADR susţine, prin schemele de plăţi, culturile de soia obţinute în sistem convenţional, subvenţia ajungând la 325 de euro pe hectar.

Uniunea Europeană a decis, în luna decembrie a anului trecut, că guvernele naţionale trebuie să aibă decizia privind interzicerea cultivării organismelor modificate genetic (OMG).


Citiți și:

Dezvăluiri ale doctorului Mencinicopschi despre micro-organismele modificate genetic (OMG)

Majoritatea statelor membre UE vor interzicerea neîntârziată a culturilor de organisme modificate genetic
 

 

yogaesoteric
5 noiembrie 2015


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More