Românii îl găsiseră pe bin Laden înaintea americanilor

 

Când șefii de stat vorbesc, serviciile secrete tac. Încolțit de adversarii săi de la Washington, președintele SUA, Donald Trump, continuă șirul tiradelor șocante, aruncând pe piață o informație cel puțin surprinzătoare. Trump a afirmat că, Osama bin Laden, fostul lider al rețelei teroriste Al-Qaida, eliminat de forțele speciale americane în Pakistan, în 2011, putea fi prins mult mai devreme. Președintele SUA a criticat Pakistanul și i-a luat în vizor pe fostul președinte Bill Clinton și pe amiralul în rezervă, William McRaven, coordonatorul operațiunii de eliminare a teroristului saudit.

„Desigur că ar fi fost necesar să-l prindem mult înainte de momentul în care am făcut-o. L-am menționat în cartea mea, chiar înainte de atentatul de la World Trade Center”, a afirmat Trump pe o rețea de socializare. Știa oare Trump, că un omolog român, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, contemporan cu Bill Clinton (în perioada celui de-al doilea mandat al său în fruntea executivului american), făcuse aceleași afirmații despre capturarea teroristului Osama cu aproape un deceniu în urmă?

Românul care l-a găsit pe Osama

Spusele președintelui american nu fac decât să confirme informațiile publicate de cotidianul gorjean Pandurul în anul 2009, conform cărora mitul terorismului intangibil a fost spulberat de români în perioada 1998-2000, când unul dintre ofiţerii vechi de Securitate, aflat încă în activitate, în colaborare cu serviciile secrete spaniole, l-a pus pe bin Laden în braţele americanilor. Articolul avea titlul „Teoria conspiraţiei sau minciună la nivel de stat?” şi a fost scris de Eduard O. Ohanesian prin iunie 2009, pentru cotidianul Pandurul, fiind ulterior republicat în New York Magazin, cel mai important săptămânal de limbă română din SUA. Materialul a atras numeroase critici la vremea aceea.

Eduard Ohanesian aflase că eroul „afacerii bin Laden” era Mircea Haş, vechi ofiţer de Securitate, şi că acţiunea de aducere a teroristului în mâinile americanilor s-a petrecut pe parcursul anului 1999 în Iordania. „Haiduc” (unul dintre numele conspirate ale lui Haș) este unul dintre securiştii puşi la zid de CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), pentru colaborare cu poliţia politică ceauşistă. Ofiţer în cadrul Departamentului de Informaţii Externe a Securităţii, Brigada „U” (Fantome) în perioada 1972-1974, Haş a activat în diplomaţie sub numele conspirative de Mircea Haiduc, Hanganu M., Haralambie V. sau Petre Hulubei. Mircea Haș, colonel SIE, a fost înaintat în grad de general de brigadă. În intervalul 1976-1980, a spionat la Dar-Es-Salaam (Tanzania), apoi a îndeplinit misiuni în SUA și Belgia. După Revoluție, e trimis în Ungaria, Libia și Iran. În 2013, Haș îl consilia pe milionarul Marius Locic, alături de alți doi foști ofițeri SIE, Ion Isar (nume conspirat Nuș) și Adrian Isac.

Un fost președinte al României povestește

Bomba a explodat cu adevărat câteva luni mai târziu, mai precis, la 1 octombrie 2009, tot dintr-un cotidian local. Jurnaliştii de la Ziua de Cluj au publicat în două părți un interviu cu fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, despre aventura predării celui mai căutat terorist contemporan, Osama bin Laden, de către ofiţerii de informaţii aflaţi la acea dată în subordinea sa.

Deşi în interviu Emil Constantinescu nu specifică cine anume din cadrul Serviciului de Informaţii Externe l-ar fi „identificat” pe teroristul Osama bin Laden, recunoaşterea colaborării României la operaţiunea specială respectivă era un pas uriaş înainte.

Iată ce declara fostul demnitar la 1 octombrie la Cluj:
„– Am fost acuzat că am avansat un colonel din fosta Securitate, pe care l-am făcut general.
– Din SIE? (Întrebarea reporterului.)
– Da. L-am făcut general pentru că l-a identificat pe bin Laden, printr-o pricepere extraordinară, prin faptul că eram singurii care aveam specialişti în dialectele arabe. Este adevărat că tot ceea ce am scos eu, Iliescu a băgat la loc după 2000. L-am dat afară pe şeful STS-ului, am pus un profesor de la Academia Tehnică Militară, un specialist. Exact în aceeaşi zi de ianuarie, la patru ani distanţă, Iliescu l-a dat afară pe cel pe care l-am pus eu şi l-a adus la loc pe cel care a fost înainte. Şi Băsescu l-a menţinut, pentru că erau din aceeaşi, cum să zic, din aceeaşi «grupă».
– Adică, un român l-a identificat pe bin Laden? (Întrebarea reporterului.)
– Da, l-a identificat unde este, în Iordania, pe baza unor decriptări. I-am anunţat pe americani, dar se pare că au ratat operaţiunea. Dar ne-au mulţumit de nenumărate ori pentru nenumărate lucruri pe care le-am făcut.”

Întrebat în pauza unei emisiuni la postul TV Antena 3, cine este ofiţerul cu pricina, Constantinescu a spus că i-a uitat numele, dar că era vorba de un vechi ofiţer de Securitate. Fostul preşedinte nu putea spune mai mult.


Citiți și:

Originile clanului bin Laden şi legăturile lui cu SUA 
A doua moarte a lui Osama bin Laden 

 

yogaesoteric
11 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More