Românii se tem că vine criza și investesc masiv în Aur
Mihai Mureșian, arbitragist (persoană care se ocupă cu arbitrajul pe bursă) în cadrul Direcției Piețe Financiare a BCR a declarat pentru Economica.net că, în prima jumătate a anului, clienții băncii au cumpărat 422 de kilograme de aur, în valoare de 86 de milioane de lei, față de 26 de milioane de lei, valoarea aurului cumpărat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Expertul BCR a dezvăluit că, dintre clienții băncii sale, femeile au cumpărat mai mult aur decât bărbații, cele dintâi achiziționând metal galben în valoare de 48 de milioane de lei, iar cei din urmă doar în valoare de 38 de milioane.
Mai mult, femeile s-au dovedit dispuse să investească mai mult decât bărbații, achiziția lor medie fiind aproape dublă, a mai dezvăluit Mureșian:
„Valoarea medie a unei tranzacții efectuate de către femei a fost de aproximativ 100.000 de lei, iar valoarea medie a unei tranzacții efectuate de bărbați a fost de 50.000 de lei.”
Deși clienții care tranzacționează aur aparțin tuturor categoriilor de vârstă, cei care au tranzacționat cele mai mari valori în anul acesta fac parte din categoria 50-70 de ani, iar cele mai multe tranzacții au fost făcute de clienți din categoria 60-69 de ani.
BCR este singura instituție din România de la care poate fi cumpărat aur fizic, sub formă de lingouri sau monede. În rest, amatorii de aur pot cumpăra doar bijuterii de la magazinele specializate sau de la casele de amanet și emisiuni speciale de monedă de aur de la BNR.
Neoficial, scrie Economica, pe piața bancară se vorbește despre existența a circa o sută de investitori consecvenți de aur și despre faptul că în proprietatea persoanelor fizice s-ar afla circa 2,5 tone de aur.
Rezervele de aur ale BNR sunt de circa 110 tone de aur.
În ultimii doi ani, prețul aurului tranzacționat pe piețele internaționale s-a dublat. „Interesul pentru metalul prețios îl punem pe seama incertitudinii macroeconomice globale și nu în ultimul rând pe seama temerilor legate de efectele coronavirusului asupra economiilor”, afirmă Mihai Mureșian.
„De asemenea, în ultima perioadă, tensiunile economice dintre China și Statele Unite au jucat un rol important în aprecierea aurului. Ținând cont că incertitudinea va continua să fie resimțită în piețele financiare internaționale și în perioada următoare, ne așteptăm ca prețul aurului să își continue traiectoria ascendentă”, a mai spus expertul BCR.
Citiţi şi:
80% dintre Băncile Centrale Naționale lucrează la implementarea monedelor naționale digitale
Desfiinţarea banilor cash dorită de liderii capitalişti în lupta lor pentru control şi crearea pârghiilor de îmbogăţire a unui grup
Statele lumii cumpără masiv aur, ceea ce prevestește criza. Țările cu cele mai mari rezerve
yogaesoteric
5 noiembrie 2020