Românii vor putea opta pentru cartea de identitate fără cip, dar fără cip nu vor mai putea călători în afara ţării

 

Cartea de identitate cu cip intră în vigoare de la 3 august 2021. Din fericire, din cauza „anumitor discuţii la nivelul societăţii româneşti, din anul 2017”, se va putea opta pentru cărți de identitate care să nu îl conțină, însă cu acestea nu se va putea ieși din țară.

Uniunea Europeană a adoptat un regulament, 1157/2019, potrivit căruia, începând cu 3 august 2021, în ţările membre sunt obligatorii buletine cu cip.

Românii pot să opteze pentru buletine fără cip însă nu mai pot părăsi țara cu acestea. Pentru a putea ieși din țară după această dată, va fi nevoie fie de noile buletine cu cip, fie de vechile buletine aflate încă în termen, însă nu se va putea ieși cu cărțile simple de identitate ce vor fi emise la cerere, deși vor prezenta și ele „grad înalt de securitate”, după cum a declarat ministrul de interne Marcel Vela.
Elementele suplimentare de securitate ce vor fi incluse în cărţile de identitate simple vor fi anunţate în luna iulie.

Noile cărți de identitate cu cip vor include funcția cardului de sănătate – care conține un certificat de autentificare – și date biometrice. Sub denumirea de „date biometrice” se includ imaginea facială și două amprente. Practic, cipul va conţine imaginea titularului, două amprente, semnătura olografă şi datele de identificare.

Toate noile cărți de identitate vor fi mai mici – de mărimea unui card bancar și vor fi obligatorii începând cu vârsta de 12 ani.

Cărțile simple de identitate nu vor avea inclus cip și nu vor include funcția cardului de sănătate. Faptul că nu au cip nu va permite „conectarea” cetățeanului la serviciile Administrației române, deci vor putea fi utilizate strict pe teritoriul țării și strict pentru autentificare: „raportat la dispoziţiile regulamentului, acest document nu va permite călătoriile în străinătate, nici în spaţiul UE”, a declarat şeful Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, Cătălin Giulescu, pentru digi24.

Uniunea Europeană dorește eliminarea treptată a vechilor cărţi de identitate. Cei care au buletine valabile vor mai putea să călătorească cu ele în afara țării.

Ministrul de interne, Marcel Vela, a declarat că „De anul viitor, dacă va fi pregătită platforma ca buletinele să fie eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de identitate de la 12 ani. Și dacă părinții vor, ei pot obține pentru copii și mai repede acest act.”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a făcut o declaraţie surprinzătoare, precizând că nu vor fi trimise poziţii contrare: „Nu se pune nicio problemă. Problema cipurilor nu e o problemă cu relevanţă spirituală, religioasă, deci din această perspectivă nu există o poziţie negativă a Bisericii. A bisericilor. Adică nu am cunoştinţă ca vreo biserică din cele prezente să aibă vreo poziţie critică.”

Citiți și:

Nu vreau să fiu un număr!

Cum se poate refuza noul buletin cu cip. Baza legală

Proiectul de lege pentru noile cărți de identitate cu cip aflat pe ultima sută de metri. Marii duhovnici: Nu mai luați niciun document nou 

yogaesoteric
10 februarie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More