Rusia își modifică doctrina nucleară după aproape 3 ani de la începutul războiului și amenință Ucraina cu un răspuns „extrem de dureros”
Kremlinul a declarat recent că Rusia își modifică doctrina nucleară deoarece Statele Unite și aliații lor occidentali amenință Rusia prin escaladarea războiului din Ucraina și trecând peste interesele legitime de securitate ale Moscovei, scrie Reuters.
Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, își modifică doctrina nucleară ‒ care stabilește circumstanțele în care Moscova ar utiliza astfel de arme ‒ din cauza sprijinului tot mai mare al Occidentului pentru Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cea mai detaliată explicație a Moscovei de până acum, a legat mișcarea direct de „amenințările” create de Occident și a învinuit Statele Unite pentru distrugerea arhitecturii de securitate a Europei de după Războiul Rece.
Occidentul, a spus Peskov, a respins dialogul cu Rusia și a adoptat o linie de atac împotriva intereselor sale de securitate, alimentând în același timp „războiul fierbinte din Ucraina”.
„Statele Unite sunt maestrul de ceremonii al procesului de provocare a tensiunilor”, a spus Peskov.
Peskov a indicat că revizuirea doctrinei nucleare se află într-un stadiu incipient, afirmând că tensiunile actuale vor fi analizate cu atenție și apoi vor constitui baza modificărilor propuse.
Actuala doctrină nucleară publicată de Rusia, stabilită într-un decret din 2020 al președintelui Vladimir Putin, spune că Rusia poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear din partea unui inamic sau al unui atac convențional care amenință existența statului.
Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deținând aproximativ 88% din armele nucleare din lume, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.
Ambele își modernizează arsenalele nucleare, în timp ce China își sporește rapid arsenalul nuclear.
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, ambele părți afirmând că nu își pot permite să piardă conflictul.
Războiul din Ucraina
Pe măsură ce Rusia, care controlează acum 18% din Ucraina, avansează, Kievul a cerut în mod repetat mai multe arme occidentale și permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident în atacurile sale departe pe teritoriul rus.
Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge adânc în Rusia, dar Kievul va fi nevoit să aștepte câteva luni, în timp ce Statele Unite rezolvă problemele tehnice înainte de orice expediere, au declarat oficialii americani.
Trimiterea de rachete Joint Air-to-Surface Standoff (JASSM) către Ucraina ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al războiului, punând o mai mare parte din Rusia în raza de acțiune a munițiilor puternice, ghidate cu precizie, o preocupare importantă a administrației Biden, au declarat oficialii.
Peskov a declarat că este evident că Ucraina va trece la lovirea țintelor din adâncul Rusiei cu arme occidentale.
Ministerul rus de Externe a declarat că dacă Rusia ar fi lovită cu arme cu rază lungă de acțiune, răspunsul ar fi imediat și „extrem de dureros”.
„Ei își pierd simțul realității, nu se gândesc deloc la riscurile unei noi escaladări periculoase a conflictului, chiar și în contextul propriilor interese”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
„Am dori să avertizăm astfel de politicieni iresponsabili din UE, NATO și de peste mări ‒ în cazul unor măsuri agresive adecvate din partea regimului de la Kiev, răspunsul Rusiei va urma imediat.”
Citiți și:
General SIE, critici dure: Ucraina și-a asumat riscul unui război nuclear în numele nostru, al tuturor
Cum se fură (în) Ucraina? (I)
yogaesoteric
16 septembrie 2024