S-a lansat și face furori un portal de inteligență artificială care face referate, teze, scrie poezie, gândește și simte în locul utilizatorului

S-a lansat și face furori un portal de inteligență artificială, denumit chatGPT, sau openai.com, care oferă nu informație, ci interpretarea informației, face referate, teze, scrie poezie, la nevoie.

Gândește și „simte”, în locul utilizatorului

Dacă google, facebook, amazon și microsoft „oferă” utilizatorului doar acele informații care concordă cu scopurile lor comerciale și ideologice (restul fiind puse la coada cozilor sau, pur și simplu, interzise), acest roboțel „dăștept” ne spune direct ce, cum și când să gândim și să simțim.

Așa-zisa inteligență artificială va degrada inteligența naturală până la stadiul de prostire atavică, atributul inteligențelor gregare. Conform lui Arghezi, omul s-a făcut om pentru că a fost nevoit să inventeze pentru a supraviețui, dând exemplu acul ‒ cine mai știe acum ce face un ac? Mă aștept să dea buluc la acest chatGPT (și la produsele concurente) și elevii și studenții noștri. Vor interpreta subiectele și răspunsurile, vor contesta dezbaterile de la curs și seminar, vor torpila cărțile universitare, totul cu „ajutorul” inteligenței artificiale. La fel va face și prostul satului, ridicat de internet la nivel de înțelept (apud Umberto Eco). De altfel, omul obișnuit, consumatorul, nu va mai apela la avocați / practicieni în insolvență / asociații pentru protecția consumatorului decât în două situații: (i) nu are internet / nu este familiarizat cu digitalizarea; (ii) nu suportă închisoarea digitală.

Nu văd un viitor strălucit al umanității

Pe termen scurt și mediu, oamenii digitalizați vor apela masiv la inteligența artificială pentru a gândi pentru ei, adică pentru a le rezolva probleme juridice, sociologice, politice, religioase, sentimentale chiar (tinder va fi cu mult depășit de IA), pentru că e ieftin și comod. Pe termen lung, unii, puțini, vor sesiza că, prăzi ale unei magii tehnologice, oamenii devin treptat pușcăriași digitali. Drepturile și libertățile personale nu vor mai merita protecție, căci nu va mai fi nevoie de ele. Gardianul digital va pune la distanță de un click orice, inclusiv modalitatea „decentă” și „demnă” de a scăpa de indezirabili, care oricum poluează cu amprenta lor de carbon.

Poate vom ieși din pușcăria digitală măcar unii dintre noi, dar mai întâi cei care nu se vor fi lăsat atinși de încântarea digitală vor fi aruncați peste zidurile fortăreței digitale (extra muros) sau, mai „safe” pentru bunăstarea colectivă asigurată de IA, arși pe rug sau preschimbați în compost uman.

Autor: Gheorghe Piperea

Citiți și:
Profesorii sunt îngrijorați de aplicația ChatGPT: „Mi-e teamă pentru elevii noștri deoarece sunt conștiințe tinere, neformate”
Partea întunecată a Inteligenței Artificiale: Adevărul înfricoșător despre ChatGPT – Avertismentul lui Jordan Peterson

 

yogaesoteric
13 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More