Să ne aşteptăm la o viitoare epidemie ucigătoare? SUA au dat liber la experimentele de inginerie genetică asupra virusului gripei aviare

 

După toate discuțiile că virusul HIV a fost creat în laborator și „scăpat” mai mult sau mai puțin accidental în lume, Guvernul Statelor Unite a luat o decizie puțin spus controversată.

Institutul Național pentru Sănătate a decis să ridice interdicția privind experimentele de inginerie genetică asupra virusurilor gripei aviare. Cu alte cuvinte, cercetătorii vor avea dreptul să modifice acest virus astfel încât să se poată transmite între oameni.

Oficial, nu e vorba de vreo intenție criminală, nici de dorința de a crea o armă biologică letală. Oamenii de știință implicați în acest proiect extrem de periculos spun că scopul lor este să „protejeze sănătatea umană”, mai precis să studieze virusul astfel încât să fie pregătiți să intervină eficient în cazul unei pandemii.

Cât de nebuneşti sunt aceste demersuri a arătat însă şi recenta pandemie cu coronavirus, despre care de asemenea s-a spus că a fost scăpat din laboratoare de cercetare.

Profesorul Steven Salzberg, un expert în inginerie biomedicală de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, a declarat că nu poate înțelege decizia luată de autoritățile americane, având în vedere riscurile enorme pentru umanitate pe care le implică acest experiment, care poate fi ușor scăpat de sub control.

Deși la poziția de bun-simț a profesorului Salzberg s-au raliat sute de oameni de știință din întreaga lume, Institutul Național pentru Sănătate din SUA nu a dat înapoi. Cercetătorii Ron Fouchier și Yoshihiro Hawaoka de la Universitatea din Wisconsin au posibilitatea să-și reia cercetările pentru care în 2014 au primit nu mai puțin de șase sute de mii de dolari de la Institutul de Sănătate.

Totul se va face însă în cel mai mare secret.

Conform unei informații apărute în luna februarie 2019 în revista Science, un consiliu al guvernului a decis să permită continuarea cercetării, dar nu va face publice detaliile acestei revizuiri a normelor legale. Ca urmare, guvernul va lua în considerare noi cereri de finanțare pentru aceste cercetări care vizează răspândirea gripei aviare între mamifere. Pentru că asta studiază Fouchier și Yoshihiro – cum poate trece virusul de la un dihor la altul numai prin respirație.

Profesorul Salzberg crede că tot proiectul este o nebunie periculoasă. „Una dintre cele mai periculoase tulpini de gripă aviară care circulă astăzi este H5N1. Această tulpină a trecut, ocazional, de la păsări la oameni și a provocat o rată a mortalității care se apropie de 50%. E cu mult mai gravă decât orice gripă umană”. Din fericire, virusul nu s-a transmis direct între oameni, afirmă profesorul Salzberg care spune că tocmai cercetările celor doi colegi de la Wisconsin ar putea transforma gripa aviară într-o pandemie. Salzberg spune că riscul este imens, iar eventualele beneficii sunt nule.

Citiți și:

Epidemiile şi războaiele, metode criminale de control al populaţiei

O informare explozivă despre coronavirusul 2019-nCoV (I)

 

yogaesoteric
5 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More