Şah la ministră

 

Raportul CSM în cazul Gregorian Bivolaru ar arunca vina în cârca lui Macovei

de Crina Calek 

 

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de miercuri, în care trebuia să se discute despre cazul Gregorian Bivolaru-MISA, nu a avut loc din cauză lipsei cvorumului. Pe holurile Institutului Naţional al Magistraturii (INM), raportul Inspecţiei CSM în cazul Gregorian Bivolaru, a fost subiectul zilei. Mai ales că în faţa INM, yoghinii MISA au protestat în tăcere, purtând măşti ce le acopereau gura, pe care scria „Cenzurat”. Ineditul protestului s-a născut din cauza faptului că Primăria le-a refuzat reprezentaţilor şcolii de yoga MISA acordarea autorizaţiei pentru miting, pe motiv că în instituţie are loc un examen al magistraţilor. După îndelungi insistenţe, autorizaţia a fost acordată fără sonorizare, deşi miercuri nu s-a ţinut nici un examen în INM.

Despre raportul CSM s-au făcut multe speculaţii în mass-media, pentru că săptămâna trecută preşedintele Consiliului, Iulian Gâlcă, a declarat că nu poate face publice concluziile raportului, din cauză că acesta nu răspunde la unele întrebări. Surse din magistratură spun că raportul, în loc să investigheze dacă s-au respectat procedurile în ancheta MISA-Gregorian Bivolaru, a căutat nod în papură Ministerului Justiţiei, care ar fi vinovat de neextrădarea mentorului MISA pentru că nu ar fi trimis documentaţia necesară în Suedia. Aşa se explică mutarea făcută de Monica Macovei, ministrul Justiţiei, care a cerut Corpului de Inspecţie al ministerului să ancheteze dacă s-au respectat obligaţiile legale în cadrul procedurii de extrădare a lui Gregorian Bivolaru. Concluzia acestui raport al MJ arată că au fost respectate în totalitate dispoziţiile legale interne şi internaţionale în materia extrădării. Cu toate acestea, ziarele lui Sorin Roşca Stănescu scriu că raportul CSM a găsit vinovat Ministerul Justiţiei care nu şi-ar fi făcut bine treaba în ce priveşte extrădarea mentorului MISA. Tot ziarele scriu că, de fapt, concluzia Inspecţiei CSM este că soluţia pronunţată de instanţa suedeză a avut la baza motive politice, si nu cauze ce ţin Justiţia din România şi că abuzurile procurorilor anchetatori, reclamate de MISA nu au legătura cu soluţia pronunţată de instanţa suedeză. Macovei, după ce a făcut public raportul intern unde se arată că MJ a trimis toate actele necesare în Suedia, a cerut CSM să amâne dezbaterea în plen a notei Serviciului inspecţie judiciară în cazul Gregorian Bivolaru până când se vor primi o serie de clarificări cerute Curţii Supreme suedeze referitoare la hotărârea de respingere a cererii de extrădare.

Din cauză că miercuri nu s-au întrunit suficienţi membrii CSM pentru ca şedinţa să aibă loc, ordinea de zi s-a amânat până săptămâna viitoare. Atunci, plenul CSM va decide prin vot dacă subiectul MISA-Gregorian Bivolaru se va discuta după sau înainte de a se primi clarificările din Suedia. Clarificările sunt cerute în legătură cu un pasaj, unde s-a constat o greşeală de traducere din suedeză în română a hotărârii instanţei supreme din Stockholm. Ministerul Justiţiei a primit, la începutul lunii decembrie 2005, o traducere în limba română a acestei hotărâri din care – comparativ cu varianta în limba engleză remisă ulterior ministerului – lipseşte un cuvânt, respectiv „nu”. În funcţie de acest nu, vina pică fie în cârca Ministrului de Justiţie, fie în cea a procurilor care au instrumentat acest caz. Monica Macovei cere totodată, pe lângă amânarea discutării în plenul CSM a acestei Note de Inspecţie, şi completarea ei cu verificări ale aspectelor privind desfăşurarea activităţilor premergătoare urmăririi penale în dosarul în care Gregorian Bivolaru a fost arestat. În acest fel, spune ministrul Justiţiei, ar putea fi demontate sau nu acuzaţiile aduse de yoghini anchetatorilor conform cărora Bivolaru şi alţi membrii ai MISA au fost monitorizaţi de SRI şi supuşi mai multor abuzuri.

Chiar dacă şedinţa CSM nu a avut loc, conducerea Consiliului s-a întâlnit miercuri cu ambasadorii ţărilor din UE, Canadei şi SUA, aşa cum era specificat pe ordinea de zi. Surpriza acestora a fost, însă, că înainte ca echipa de protocol a CSM să-i întâmpine pe oficiali, yoghinii MISA le-au vorbit acestora despre gravele încălcări ale drepturilor omului în România realizate în cazul MISA-Gregorian Bivolaru. Ambasadorii statelor europene şi americane au primit memorii în engleză, unde se vorbea explicit despre abuzurile la care sunt supuşi practicanţii de yoga din România.  

yogaesoteric
16 februarie 2006

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More