Săraci în țara bogaților. Câți americani nu au bani de mâncare și pentru plata utilităților

 

În ciuda creşterii economice puternice şi a faptului că locurile de muncă din Statele Unite sunt ocupate aproape la capacitate maximă, patru din 10 americani încă se luptă să îşi satisfacă nevoile de bază. Sunt aproape 51 de milioane de gospodării care nu câștigă suficient pentru a-și permite locuințe, alimente, îngrijire medicală, transport sau chiar un telefon mobil.

Ultimele studii arată că aproape jumătate dintre americani nu reuşesc să îşi plătească nevoile de bază, precum alimentele sau utilităţile. Şi este o problemă care ne-am fi aşteptat să fie răspândită printre cetăţenii săraci, însă chiar şi gospodăriile din clasa de mijloc se confruntă cu aceleaşi dificultăţi financiare.

În plus, aproape 40% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani spun că au experimentat cel puțin un tip de greutăți materiale anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Institutul Urban.

Rezultatele au surprins chiar şi cercetătorii care se aşteptau să găsească dificultăţi mai mari în rândul americanilor săraci şi nicidecum ca atât de multe familii încadrate în clasa mijlocie să aibă dificultăţi la plata nevoilor de bază.

Acest aspect demonstrează ca în Statele Unite nici măcar deţinerea unui loc de muncă pe un salariu mediu pe economie nu oferă imunitate la greutăţi, spun analiştii citaţi de CBS.

Una din trei familii cu cel puțin un adult angajat a declarat că a avut probleme la asigurarea alimentelor sau plata utilităților.

O altă anomalie este faptul că gospodăriile din clasa de mijloc tind să se lupte mai degrabă cu plata serviciilor medicale şi nu cu utilitățile, de exemplu. Costurile de îngrijire a sănătății au depășit cu mult salariile și inflația.

Iar acesta ar putea fi un efect al inegalităţilor din rândul veniturilor. De exemplu, primii 1% cei mai bogaţi americani primesc 22% din totalul veniturilor obţinute în ţară. Asta înseamnă că o familie trebuie să câştige un salariu de peste 420.000 de dolari pe an pentru a fi considerată în acea clasă de 1%.

Specialiştii atrag atenţia că tendinţa va continua, ca urmare a salariilor în stagnare pentru majoritatea angajaţilor americani, dar şi a taxei de reducere a impozitelor semnată de preşedintele american Donald Trump, care oferă mari avantaje bogaţilor şi corporaţiilor.

Economiştii spun că această inegalitate a veniturilor poate afecta economia pe termen lung şi va avea efecte nefaste atât asupra săracilor cât şi a celor din clasa de mijloc.

Citiți și:

Când spui «homeless-cerșetori», spui America. Cea mai mare sărăcie din SUA din toate timpurile la nivelul oamenilor de rând

62 cei mai bogaţi oameni ai lumii au o avere egală cu agoniseala a jumătate din populaţia globului

 

yogaesoteric
28 martie 2019

 


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More