Scăldătoarea Siloam va fi redeschisă la Ierusalim după 2.000 de ani. Scăldătoarea este prețuită atât de creștini, cât și de evrei

Scăldătoarea Siloam, unde se spune că Iisus ar fi vindecat un orb, va fi în curând deschisă pentru public, pentru prima dată după aproximativ două mii de ani.

Scăldătoarea, situată în partea sudică a sitului arheologic Orașul lui David din Ierusalim, este prețuită atât de creștini, cât și de evrei.

În prezent, scăldătoarea este excavată de arheologi și va fi deschisă publicului bucată cu bucată sau după ce întregul sit va fi scos la iveală.

Planurile de deschidere a scăldătorii Siloam au fost anunțate chiar înainte de Anul Nou de Autoritatea Israeliană pentru Antichități, Autoritatea Israeliană pentru Parcuri Naționale și Fundația Orașul lui David.

Situl a fost construit în urmă cu aproximativ 2.700 de ani, ca parte a sistemului de alimentare cu apă al Ierusalimului, în secolul al VIII-lea î.Hr. A servit ca rezervor pentru izvorul Gihon, din care apa era deviată și depozitată în tuneluri subterane.

Referința despre Iisus și scăldătoare este menționată în Ioan 9:7 din Noul Testament, în care se spune:

Și i-a zis: «Mergi de te spală în scăldătoarea Siloamului» (care, tălmăcit, înseamnă: «Trimis»). El s-a dus, s-a spălat și s-a întors văzând.”

În mod tradițional, locul creștin al scăldătorii Siloam a fost reprezentat de biserica și bazinul care au fost construite de Sfânta Împărăteasă bizantină Evdochia (c. 400-460 d.Hr.) pentru a comemora miracolul relatat în Noul Testament. Cu toate acestea, locația exactă a bazinului original, așa cum a existat în timpul lui Iisus, a rămas un mister până în iunie 2004.

În timpul lucrărilor de construcție pentru repararea unei conducte mari de apă la sud de Muntele Templului din Ierusalim, la capătul sudic al crestei cunoscute sub numele de Cetatea lui David, arheologii Ronny Reich și Eli Shukron au identificat două trepte antice de piatră. Săpăturile ulterioare au dezvăluit că acestea făceau parte dintr-un bazin monumental din perioada celui de-al Doilea Templu, perioada din vremea lui Iisus.

Structura descoperită de Reich și Shukron avea o lungime de 68,6 metri, cu colțuri care sunt puțin mai mari de nouăzeci de grade, indicând o formă trapezoidală, cu capătul mai larg orientat spre Valea Tyropoeon.

Care ar fi fost funcția scăldătorii Siloam pe vremea lui Iisus?

Deoarece piscina este alimentată de apele izvorului Gihon, situat în Valea Kidron, apa de izvor care curge în mod natural ar fi calificat piscina pentru a fi folosită ca mikveh, o baie folosită în scopul imersiunii rituale în iudaism pentru a obține puritatea rituală.

Cu toate acestea, ar fi putut fi, de asemenea, o sursă importantă de apă proaspătă pentru locuitorii din acea parte a orașului. Un cercetător a sugerat chiar că era o piscină în stil roman.

Oricare ar fi fost scopul său inițial, scăldătoarea Siloam, unde Iisus a vindecat un orb, este un sit creștin important, iar descoperirea sa reprezintă un moment de răscruce în domeniul arheologiei biblice.

Citiți și:
Ce înseamnă minunile lui Iisus?
O explorare a sensului morții lui Iisus Hristos. Giulgiul din Torino

 

yogaesoteric
13 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More