Școala – fabrică de sclavi (II)


Treaba aceasta vicleană a fost gândită demult și finanțată atunci de Rockefeller iar acum se face același lucru de Soros

Este sistemul de școlarizare acasă o alternativă?


Citiți prima parte a articolului
 

Educația în familie nu este ceva nou. De fapt, este o tradiție uimitor de veche. Aceasta este o formă de educație în care părinții gestionează întregul proces educațional, hotărând ce, cum și când va studia copilul lor. În comparație cu secolul al XIX-lea, astăzi nu este nevoie să recurgem la ajutorul tutorilor, deoarece materialele de instruire și consilierea experților sunt ușor accesibile de la distanță, online.

Brian Ray, președinte al National Home Education Research Institute (Institutul Național de Cercetare pentru Educația Acasă):
„Educația la domiciliu este veche de mii de ani. Și numai în ultimele șase sau șapte generații țările din întreaga lume au intrat în (sistemul) școlilor instituționalizate. De-a lungul istoriei lumii, oamenii au avansat și au realizat tot felul de invenții mărețe și continuă să învețe. Deci, mișcarea modernă a școlii acasă este doar o întoarcere la una dintre cele mai bune metode de învățare.”

Părinții din întreaga lume ajung la concluzia că educația la domiciliu este, probabil, singurul răspuns real la provocarea deteriorării continue a educației în masă. Dreptul părinților de a da copiilor lor tipul de educație care corespunde propriei religii și viziuni asupra lumii este un drept fundamental al omului și ar trebui să fie puternic susținut și protejat.

Brian Brown, Președintele Congresului Mondial al Familiilor și al Organizației Naționale pentru Căsătorie:
„Sue și cu mine avem opt copii, iar în cea mai mare parte a vieții copiilor i-am școlit acasă. Acum avem o mare școală catolică chiar pe strada noastră. De ce am făcut această alegere? Din același motiv pentru care mulți americani se mută din școlile publice. Suntem acum într-un moment în care cred că este periculos să-ți trimiți copilul la o școală publică. Este periculos când vine vorba de credința lor, e periculos când vine vorba de moralitatea lor – e periculos în ansamblu.”

Brian Brown, Președintele Congresului Mondial al Familiilor și al Organizației Naționale pentru Căsătorie:
„Aceasta se petrece peste tot. Avem profesori care iau atitudine și spun: «Bineînțeles că îi învăț pe elevii mei despre căsătoria între persoane de același sex și despre căsătoria mea homosexuală. Și, bineînțeles, îi învăț că este discriminare să crezi altfel.». Nu există nicio considerație cu privire la faptul că părinții sunt educatorii primari ai copiilor lor ori cu privire la drepturile părinților – sau măcar să se reflecteze puțin la acest aspect. Prin urmare, veți vedea o creștere uriașă în domeniul școlarizării la domiciliu și în școlile private, în școlile private creștine. Cred că este o nouă mișcare care în realitate nu este atât de nouă. Copiii au fost de fapt școliți acasă pentru o lungă perioadă de timp. Realmente, copiii chiar au fost educați acasă.”

În Statele Unite, această formă de învățare se dezvoltă în mod activ încă din anii 1970, iar astăzi există peste 2,5 milioane de elevi instruiți la domiciliu.
În anul 2000 a fost creată o instituție specială pentru copiii care au fost educați acasă, Colegiul Patrick Henry, iar mai mult de 80% dintre elevii săi sunt din această categorie.

Jack Haye, Președinte al Colegiului Patrick Henry:
„Puteți să veniți la școală aici și să aveți o experiență academică uluitoare, deoarece raportul dintre elevi și profesori este de zece la unu. Și astfel aici elevii ajung să-și cunoască profesorii – nu există loc să te ascunzi –, profesorii sunt dedicați elevilor, nu numai ca învățători, ci și ca practicanți și mentori. Este o experiență chiar unică pentru studenți să-și cunoască profesorii atât de bine și să poată învăța de la ei în acel mediu.

Acesta este Centrul Barbara Hodel și aici are loc cea mai mare parte a activității noastre școlare. Există o sală de gimnastică, o sală de antrenament, facilități, săli de clasă, săli de consiliu. Există o cafenea și o zonă de primire generală. De fapt, organizăm conferințe aici pentru că există spațiu. Aici este biblioteca noastră.”

Cercetările arată clar că rezultatele academice pentru cei școliți acasă sunt mult mai mari decât media școlilor publice. Acești copii formează într-adevăr elita culturală și intelectuală a țării.
În ultimii ani, cele mai bune universități americane au creat modalități speciale de admitere pentru copiii educați acasă și nu au nevoie de certificate de educație secundară formală de la ei. Aceștia se numără printre studenții care au gândire critică și creativă.

Jack Haye, Președinte al Colegiului Patrick Henry:
„Ne-am deschis ușile în anul 2000 cu prima clasă, iar acum cu clasa din 2016, avem șaisprezece ani de funcționare. Avem studenți care au absolvit și se află acum în cele mai prestigioase școli de drept și școli postuniversitare din întreaga țară. Avem doi ex-studenți la Curtea Supremă. Am avut mai mulți studenți în Casa Albă decât orice alt colegiu din America.

Predăm latină și greacă. Puteți vedea unele dintre cărțile pe care le citim ca parte a culturii occidentale: Dante, Milton, Homer, Shakespeare.
Iată o carte pe care ați putea fi interesați să o vedeți – Maiakovski. Aceasta este în engleză și rusă. Este una dintre cărțile pe care le citim la poezie, care arată modurile diferite în care a ajuns să se exprime gândirea occidentală. Ne uităm la aceste texte critic – care sunt ideile din spate pe care le atinge poetul.”

Robert Bortins, director general al platformei de școlarizare acasă „Classical Conversations”:
„Absolvenții noștri au mers la 175 de colegii diferite. Rata medie de acceptare este de 100%. Ei aplică, în medie, la 3,5 școli, iar mulți dintre ei obțin burse academice pentru studii. Ei au început să devină ingineri, proprietari de afaceri, misionari, oameni de știință, muzicieni. Au devenit cetățeni de succes oriunde s-ar afla.”

În predarea la domiciliu, părinții au posibilitatea de a aplica acele metode de predare care sunt cele mai potrivite pentru copilul lor. Școala forțată universală a făcut pe toată lumea să uite că există multe modalități diferite de a oferi o educație de înaltă calitate. Cel mai frapant exemplu este Grecia antică, unde școlile în sensul nostru modern nu existau deloc. Cu toate acestea, Grecia antică este un standard de aur, încă de neatins, în cultură și știință.

Leigh Bortins, fondatoarea platformei de școlarizare acasă „Classical Conversations”:
„Principala diferență pe care aș menționa-o este eficiența pentru elevi, poate mai mult decât profesorul sau sistemul; în felul în care o persoană învață este vorba despre inimă și suflet. Și astfel, educația clasică subliniază ceea ce noi numim «gramatică», care implică o mulțime de aspecte de memorat, și care sună străină și inutilă pentru unii oameni. Dar realitatea este că trebuie să ne umplem creierul cu idei și informații abundente, pentru ca apoi să avem ceva de gândit, ceea ce noi numim «dialectică». Dar cunoașterea multor informații și a fi un mare gânditor este doar o parte a ceea ce ar trebui să ofere o educație. De asemenea, trebuie să putem împărtăși aceste informații altor persoane. Și astfel ne concentrăm cu adevărat pe abilitățile de asimilare a informațiilor, de procesare a lor și apoi pe învățarea elevilor cum să împărtășească aceste informații.

Ideea este să pui accentul pe persoana cu care lucrezi, în loc de manual, de test, de rezultate sau de scopuri. Ceea ce constituie un miracol, o minune, o bucurie pentru toți, este că atunci când vă uitați la informații și la învățare și discutați cu o persoană tânără sau cu una de orice vârstă, dacă vă concentrați asupra lor și asupra a ceea ce știu, și cum cunosc, ajutându-i cu setul de competențe și împărtășind acele informații, se dovedește că ei învață oricum despre tot felul de lucruri și învață cum să învețe. Acesta este modul nostru de concentrare asupra educației clasice. Este mult mai mult decât atât; dar aceasta e chiar esența.”

Renașterea tradițiilor educaționale antice este cea mai populară tendință în educația familială. Părinții sunt uniți în grupuri de sprijin pentru a învăța copiii în afara sistemului școlar.

Mary Alphs, responsabil de marketing pentru platforma de învățare acasă Classical Conversations.com:
„Partea importantă este că, indiscutabil, îi învățăm pe părinți să meargă alături de copii, să îi echipeze, să îi motiveze, să-i educe, să învețe să iubească să fie cu copiii lor, să învețe instrumentele de învățare și să învețe să declanșeze dragostea de învățare pentru întreaga familie.”

Educația clasică se bazează pe sistemul dovedit de două mii și jumătate de ani a ceea ce se numește trivium și quadrivium sau șapte arte liberale. Mii dintre cei mai de succes și inteligenți bărbați ai antichității, evului mediu și ai Rusiei pre-revoluționare au fost educați folosind acest sistem. Este un sistem extrem de eficient, care include studii latine și grecești clasice, literatură, compoziție, logică, dialectică și retorică.

(N.red.: Cele şapte arte liberale se împart în două grupe, una care se ocupă de cuvânt, iar cealaltă de număr. Trivium-ul, sau întreita cale, se ocupă de cuvinte. Gramatica introduce învăţăcelul în tainele limbii, dar şi ale literaturii. Logica îl învaţă să îşi ordoneze gândirea, iar retorica îl pregăteşte să exprime altora ceea ce gândeşte. Quadrivium-ul îl preia pe cel care şi-a însuşit primele trei arte şi îl introduce în lumea ştiinţelor inferioare. Acestea sunt ştiinţele matematice, care ţin de inteligenţa analitică şi nu de intelectul pur. Aritmetica este ştiinţa propriu-zisă a numărului. Geometria se ocupă de numărul în spaţiu, pe când armonia, sau muzica, are ca obiect numărul în timp. În sfârşit, astronomia reuneşte toate acestea, ocupându-se de număr în timp şi spaţiu.)

Robert Bortins, director general al platformei de școlarizare acasă „Classical Conversations”:
„Aspectul minunat al modelului clasic este că reprezintă o modalitate excelentă de a învăța ceva, îl puteți aplica la orice. Nu contează din ce cultură proveniți dvs., deoarece deja exersați instrumentele de învățare a diferitelor subiecte.”

Mulți oameni inteligenți din Occident încep să realizeze că, de fapt, copiii educați la domiciliu sunt în realitate principala speranță pentru societate. Nu numai pentru că au rezultate academice mult mai bune, ci și pentru că sunt mult mai activi din punct de vedere social. Ei au mai mult succes în dezvoltarea carierei și în construirea vieții de familie.

Christopher Mannon, campania Humanae Vitae la Institutul de Cercetare a Populației:
„Fiica noastră a terminat studiile acasă și acum este studentă la Universitatea Stanford. Suntem avocați ai școlii la domiciliu, iar micul nostru oraș are atât de mulți copii școliți acasă, încât trebuie să fie de ordinul … trebuie să existe o mie de copii școliți acasă în ținut, și acesta este unul dintre cele mai mici ținuturi din Virginia. Învățământul la domiciliu este o oportunitate extraordinară pentru ca familiile să continue să fie responsabile pentru copiii lor și să răspundă legii naturale și dumnezeiești în ceea ce privește atât responsabilitatea, cât și dreptul de a-și învăța copiii și de a le ghida educația.”

Protopopul Dimitry Smirnov, președintele Comisiei Patriarhale pentru Protecția Familiei, Maternității și a Copilăriei:
„Omului sovietic îi este frică de educația la domiciliu, iar oamenii sovietici percep școala ca o realitate care nu poate fi ocolită, ca și cum ar fi necesară. De fapt, nici Pușkin, nici Lermontov nu și-au petrecut timpul la o școală.”

Pentru dezvăluirea cât mai completă a talentelor fiecărui individ este necesar să existe o diversitate de forme de educație. Cu cât educația este mai diversă, cu atât mai bine. Acest fapt este benefic atât pentru familii, cât și pentru stat ca întreg. Aici centralizarea excesivă și standardizarea doar dăunează. Acest aspect este susținut de evaluările internaționale ale organizației Libertatea educației în diferite țări ale lumii. În plus, dreptul părinților de a le oferi copiilor lor o educație conformă cu opiniile lor morale și etice și cu tradițiile religioase este un drept fundamental declarat în Declarația Universală a Drepturilor Omului și în alte documente ale ONU, precum și în legile din majoritatea țărilor.

Michael Donnelly, managerul direcției Global Outreach (Mobilizare Globală) la Homeschool Legal Defense Association (Asociația de Apărare Juridică pentru Educația Acasă):
„După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, când aliații au învins Germania, Organizația Națiunilor Unite a creat Declarația universală privind drepturile omului, care a fost, în parte, un răspuns la atrocitățile comise de naziști. În Germania, învățământul la domiciliu a fost criminalizat în 1938, în vremurile național-socialiste. Desigur, în 1938 toate școlile de stat erau școli naziste. Articolul 26:3 din această declarație prevede că părinții au dreptul prioritar de a decide cum trebuie educați copiii și că părinții au un interes fundamental în a decide cum trebuie educați copiii lor și că statul trebuie să respecte și să protejeze dreptul părinților de a lua aceste decizii, și să nu folosim niciodată educația ca o armă a politicii sociale din motive totalitare, exact ceea ce s-a petrecut în Germania nazistă – și se petrece astăzi în țări precum Suedia, Germania și alte țări occidentale, chiar și în țări ca Statele Unite.”

Alexey Komov, ambasador al Congresului Mondial al Familiilor la O.N.U:
„În Rusia, educația în familie s-a bucurat de libertate legală timp de 25 de ani, dar se află încă în stadiul de dezvoltare. Peste 50.000 de copii studiază în acest fel, iar numărul lor crește în mod constant. Această formă de educație se confruntă adesea cu rezistență din partea funcționarilor și directorilor școlilor publice. Dar statul ar trebui, dimpotrivă, să aprecieze, să susțină și să-și prețuiască acele familii care se străduiesc să-și învețe copiii acasă. Având în vedere în special faptul că mai mult de nouăzeci la sută din astfel de familii sunt familii puternice, mari, cu trei sau mai mulți copii. Aceste familii sunt speranța pentru apariția unui nou Pușkin, Tolstoi sau Dostoievski.”

Citiți și:

Cum suntem imbecilizați. Școala psihopatică

19 principii de aur ale Mariei Montessori, cel mai mare pedagog din istorie, pentru creşterea corectă a unui copil


 

yogaesoteric
28 iulie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More