Sculptorii de sfere

Prima jucărie a omului trebuie să fi fost, fără îndoială, un bulgăre sau o piatră suficient de rotundă pentru a se rostogoli. Omul a ajuns apoi să le construiască singur, sub forma diverselor bile, baloane şi mingi; recent s-a descoperit că sfera este probabil forma unică din care au ieşit toate lucrurile şi în care acestea au tendinţa să revină, de la ou şi până la spaţiul curb, trecând prin planete şi prin stele, care nu sunt, în ultimă instanţă, decât nişte bulgări de foc. Nu ar părea deci nimic ciudat să descoperi asemenea bile, dacă nu ar fi vorba despre descoperirea unor sfere perfecte, străvechi, confecţionate cu nu se ştie ce instrumente şi de o asemenea mărime încât chiar şi astăzi, cu toate cuceririle ştiinţei, omul nu ar mai fi capabil să le fabrice.
Asemenea sfere au fost într-adevăr descoperite în Guatemala şi în Costa Rica.

Arheologii Denis Stone şi Samuel Lothrop au descoperit în Costa Rica, la începutul secolului XX, sute de sfere de piatră, cu o formă geometrică perfectă. Ele au fost găsite prin junglă şi prezentau mărimi diferite, mergând de la dimensiunea unei mingi de fotbal şi până la un diametru de doi metri! Cea mai mare dintre ele cântărea 16 tone. Ei şi-au pus numeroase întrebări despre funcţionalitatea şi scopul amplasării lor în diferite zone în junglă, fără a găsi în final niciun răspuns. S-au emis diferite teorii pentru a explica formarea acestor sfere perfecte. Unii spun că ele ar fi apărut prin rostogolirea pe pantele vulcanilor a unui miez dur care a crescut progresiv în urma rostogolirii, asemenea unui bulgăr imens de zăpadă. Dar această teorie nu este întrutotul viabilă, deoarece multe pietre nu conţin lavă întărită. În timp ce anumite sfere au fost dezgropate din pământ, prin săpături arheologice, altele au fost descoperite pe culmile aproape inaccesibile ale munţilor, unde astăzi ele nu ar putea fi transportate fără ajutorul unor aparate de zbor sofisticate, care cântăresc mai multe tone!

În alte locuri s-au descoperit asemenea sfere amplasate pe un fel de edificiu tăiat în stâncă, sau aranjate într-o anumită manieră, care aminteşte de sistemul nostru solar. Nu se ştie nici de când datează ele. Diferite cioburi de lut din cultura chiriqui, datând din secolele XV-XVI şi găsite la faţa locului, au permis ipoteza că sferele ar fi fost confecţionate în timpul conquistei spaniole. Totuşi, aceasta rămâne doar o presupunere…
Nu se ştie nici astăzi de unde provin aceste sfere, cine le-a confecţionat, de ce şi, mai ales, cu ce instrumente. Uimitor este faptul că sferele sunt aproape perfecte din punct de vedere matematic, ceea ce i-a lăsat cu gura căscată pe numeroşi cercetători. Băştinaşii numesc aceste sfere „piedras cansadas” sau „mingi cereşti”.
Arheologii apreciază că „sferele din Costa Rica trebuie adăugate misterelor megalitice ale lumii noastre”.

Articol preluat din lucrarea Cartea misterelor – O antologie a faptelor stranii de profesor yoga Gregorian Bivolaru

Citiţi şi:
Pietre care călătoresc
Dansul uriaşilor  

yogaesoteric
ianuarie 2010

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More