Se aproprie sfârșitul dominației Facebook – iată de ce

 

Nimeni nu a ridicat o sprânceană atunci când Mark Zuckerberg a cumpărat Instagram în 2012 pentru 1 miliard de dolari. Acum, autoritățile de reglementare doresc să deruleze înapoi afacerea, forțând Facebook să vândă Instagram și WhatsApp. Această mișcare poate însemna dezintegrarea imperiului Facebook. Dar nu este vorba doar de Facebook sau Amazon, Google și Apple. Este o redefinire globală a granițelor în care pot funcționa monopolurile.

Departamentul de Justiție din SUA a blocat recent Visa să cumpere Plaid, care oferă servicii financiare și funcționează în mod similar cu Stripe. Plaid oferă infrastructura care permite aplicațiilor precum Venmo, un serviciu de transfer de numerar, sau Robinhood, o platformă de tranzacționare a acțiunilor, să acceseze conturile bancare ale utilizatorilor.

Astăzi, Plaid acționează ca o legătură între aplicațiile fintech și aproximativ 11.000 de instituții financiare. Visa și Mastercard ajută la transferurile electronice de fonduri între conturi bancare, dar Plaid poate elimina acești intermediari. Într-o zi, consumatorii ar putea face achiziții fără un card de debit sau de credit, plătind comercianților direct din conturile lor bancare. După cum a spus fostul CEO Intel, Andy Grove, numai paranoicii supraviețuiesc.

Autoritățile de reglementare își fac griji că o achiziție ar putea „priva comercianții și consumatorii americani de această alternativă inovatoare la Visa”. Această modificare de atitudine indică faptul că este posibil ca de acum înainte companiile să nu mai poată cumpăra pur și simplu firmele concurente. Multe autorități de reglementare la nivel global și-au lărgit perspectiva, iar „bunăstarea consumatorilor” are un domeniu de aplicare mai larg. Regulamentul pare să indice că prețurile nu mai sunt singurul aspect şi a existat o mutare către protejarea unei piețe competitive.

Seturile de date devin exponențial mai valoroase atunci când sunt combinate

Când Google a introdus Gmail, acesta a creat un nou set de date cu identitățile oamenilor. În plus față de setul de date existent al motorului de căutare, Google avea adrese de e-mail și adrese IP ale persoanelor. Prin urmare, AdWords Google poate oferi acum o direcționare mai rafinată pentru agenții de publicitate.

La fel s-a petrecut și cu Google Maps. Când Google a legat identitatea oamenilor și intenția de cumpărare de locația lor geografică, reclamele au devenit și mai precise pentru a viza consumatorii.

În economia de astăzi, această capacitate de a prezice comportamentul, de a oferi oferte și de a îndeplini comenzile în mod automat oferă cel mai important avantaj: ajutarea unei organizații să se extindă. Sigur, ideile antreprenoriale inițiale sunt încă importante – descoperirea nevoilor clienților este primul pas. Dar, odată ce s-a trecut de etapa unui produs minim viabil, capacitatea de a scala determină succesul.

De aceea, giganții din domeniul tehnologiei sunt în curs de dezvoltare, iar cumpărarea altor companii a fost o cale importantă de creștere. De asemenea, este mai greu pentru antreprenori să rămână independenți, iar ofertele publice iniţiale (IPO) au scăzut. Și în cazul Instragram, cofondatorii săi au continuat să lupte împotriva lui Zuckerberg chiar și după achiziție. În cele din urmă, au abandonat Instagram și au părăsit Facebook-ul cu totul.

Ceea ce vedem acum este blocarea giganților tehnologici de a mai cumpăra firme mici. Sau, în cazul Facebook, s-ar putea să-și desfacă tranzacțiile încheiate acum un deceniu. Logica este de a preveni concentrarea puterii industriale, deoarece prea multă concentrare duce întotdeauna la riscuri sistemice.

China se duce către o reglementare mai strictă

Așa s-a petrecut în China. Cu doar câteva ore înainte de lansarea mega IPO a Ant Group, autoritățile chineze au citat „probleme majore” cu compania. Eliberarea IPO pentru disruptori fintech de 300 miliarde de dolari SUA a fost acum pusă în pauză.

În centrul grupului Ant este un produs numit Alipay, creat de Alibaba în 2004 ca instrument de plată pentru piețele sale online. Apoi a intrat în servicii financiare, cum ar fi împrumuturile, gestionarea averii și asigurările, toate oferite prin Alipay. La fel ca toate afacerile importante în China, creșterea Ant Group a fost epică. China își propune acum să-i limiteze dimensiunea și acoperirea, iar acest aspect este reglementat de autoritățile de reglementare din întreaga lume.

Când vine vorba de Amazon, nimeni nu spune că această companie monopolizează comerțul cu amănuntul sau că percepe prețuri prea mari și dăunează consumatorilor; veniturile sale sunt încă mai mici decât cele ale lui Walmart. Însă autoritățile de reglementare afirmă că propriile reguli ale Amazon îi permit să utilizeze date de la terțe părți pentru a avea un avantaj nedrept față de concurența sa.

În mod similar, Facebook se teme de concurență. Într-un exemplu, a raportat încetinirea creșterii Snapchat prin copierea și utilizarea funcțiilor create de Snapchat. Vanity Fair a numit-o „campanie de distrugere a Snapchat”.

Ușurința și viteza cu care companiile mari pot folosi astfel de tactici dezvăluie măsura în care terenul de joc nu este egal.

Unde mergem de aici?

În fiecare dintre aceste exemple, nu numai cota de piață câștigată de giganții tehnologici este cea care provoacă îngrijorare. Ci, de asemenea, ușurința cu care o companie poate trece pe toate verticalele și își poate folosi avantajul de date pentru a copleși concurența. Ceea ce ar putea rezulta din aceasta este că giganților tehnologici li se poate interzice pur și simplu să intre în anumite sectoare în întregime, cum ar fi asistența medicală, finanțele, transporturile și multe altele.
Nu ar fi prima dată. Motivul pentru care AT&T nu a participat la afaceri cu calculatoare nu a fost datorită unei lipse a tehnologiei – ci i s-a interzis să facă aceasta printr-un acord din 1956 după ce compania a fost considerată un „monopol natural”. Până la despărțirea sa în 1984, AT&T nu avea acces la afaceri cu computerele.

Ce ar putea rezulta din interzicerea companiilor mari de a acapara sectoare întregi? Se protejează și se creează spațiu pentru progres și dezvoltare. Autoritățile de reglementare pot contribui la crearea unui joc echitabil, oferind noilor jucători o șansă și oprind companiile mai mari să devină monopoluri atât de extinse, încât autoconservarea lor împiedică progresul. Iar aceasta ne-ar avantaja pe toți.

Citiți și:

Giganţii internetului: noile puteri colonialiste. Cum am devenit iobagii noilor tehnologii

Parteneriatul Facebook cu un institut de studii politice, economice și militare conectat la NATO și finanțat de organizații fondate de Rockefeller

 

yogaesoteric
19 februarie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More