Se prefigurează deja o nouă generație: copiii modificați genetic

 

O tehnologie de „editare”, de modificare a genomului în embrioni umani, a fost realizată în premieră în SUA. Termenul de editare, în mediile în care este folosit, înseamnă modificare a documentelor scrise sau de imagine foto sau video. În genetică, „editare” vrea să însemne modificarea genelor, aşa cum se petrece în cazul organismelor modificate genetic (OMG), interzise în Europa, dar permise în SUA. Recent, potrivit Universităţii de Ştiinţă şi Sănătate Oregon din Portland, a fost realizată în premieră în SUA tehnologia de modificare a genomului în embrioni umani, după cum transmite Agerpres.

Cercetarea este considerată una revoluţionară, atât în ceea ce priveşte numărul embrionilor pe care s-au efectuat experimente, cât şi prin demonstrarea faptului că este posibilă corectarea, în condiţii de siguranţă şi în mod eficient, a genelor „defecte” răspunzătoare de provocarea bolilor ereditare. Mai multe state americane au semnat însă o convenţie care interzice această practică pe fondul îngrijorării că ar putea fi utilizată pentru a fi concepuţi aşa-numiţii „designer babies”, în limba română „copii modificaţi genetic”. Cercetarea, condusă de Shoukhrat Mitalipov, directorul Centrului pentru Celule Embrionare şi Terapie Genetică din cadrul universităţii amintite, a explicat că tehnica implică o tehnologie cunoscută drept CRISPR, „care a deschis noi orizonturi în medicina genetică datorită capacităţii sale de a modifica genele în mod rapid şi eficient”.

CRISPR funcţionează asemenea unor „foarfece” moleculare care permit decuparea selectivă a zonelor nedorite din cadrul genomului şi înlocuirea acestora cu noi fragmente de ADN. Faţă de acest gen de „croitorie genetică”, în decembrie 2015, mai mulţi cercetători, între care s-a numărat şi David Baltimore, laureat al premiului Nobel pentru Medicină, au susţinut, în cadrul unei întâlniri la nivel internaţional la Washington, că utilizarea tehnologiei care permite modificarea genetică în embrioni umani în scopuri terapeutice, cum ar fi corectarea bolilor genetice, este „iresponsabilă” până când nu va fi rezolvată, printre altele, „o înţelegere adecvată a riscurilor şi a potenţialelor beneficii şi alternative”.

Pe bună dreptate s-a subliniat faptul că această „joacă de-a Dumnezeu” nu poate prezice efectele adverse ale unei schimbări în ADN-ul celulelor embrionului, sau pericolul ca aceste modificări să poată deveni permanente şi transmise apoi generaţiilor viitoare, alterând evoluţia umană. Dacă porumbul poate fi modificat genetic şi poate fi mâncat fără pericole prea mari, alterarea genomului uman poate avea efecte apocaliptice. În plus, această tehnică capabilă să corecteze genele defectuoase responsabile de boli ereditare ar putea deschide calea spre crearea de populaţii „superioare”, a unei noi eugenii, cu exacerbarea inegalităţilor sociale.

Cu toate acestea, ignorând avertismentele ştiinţifice şi morale, la începutul anului 2017, Academia Naţională de Ştiinţă şi Academia Naţională de Medicină din Statele Unite au anunţat că progresele ştiinţifice fac ca modificarea genetică în cadrul celulelor reproductive umane să fie „o posibilitate realistă care merită luată serios în seamă”. Ca o încununare, tehnica de „editare” a genomului uman, începută din 2012, a fost onorată de revista Science cu titlul de invenţia anului 2015.

O eugenie de consum

Când e vorba să promoveze descoperiri tehnologice sau realizări medicale în premieră, agenţiile de ştiri aduc în prim plan beneficiile pentru sănătatea şi binele omului. Cu această speranţă în suflet sunt consumate astfel de ştiri de marele public. Numai că există şi voci care atrag atenția asupra pericolelor ascunse ale unor asemenea realizări. Acesta este şi cazul specialistului în biologie moleculară, dr. David King, care trage un semnal de alarmă: „modificarea genomului uman ne aduce cu un pas mai aproape de eugenia de consum”!
„Deturnată de piaţa liberă, «editarea» genei umane va duce la o mai mare inegalitate socială, dictată de bani: copiii programaţi genetic.”, arată el.

„Speranţă pentru familiile cu probleme genetice” şi „Descoperire ştiinţifică epocală”, acestea sunt titlurile de pe prima pagină a ziarelor din toată lumea care anunţă folosirea unei tehnologii care a modificat embrionii umani pentru a elimina mutaţiile care provoacă insuficiența cardiacă. Dar, dacă dăm la o parte entuziasmul, adevărul este că avem deja modalităţi de a evita naşterea copiilor cu astfel de probleme, acolo unde este cazul, prin testarea genetică a embrionilor.

În cazul în care ingineria genetică poate într-adevăr să facă ceva ce selecţia embrionului nu poate face, aceasta este îmbunătăţirea genetică – mai bine cunoscută sub numele de designer babies. Din păcate, aceasta va fi o piaţă reală. Există această dinamică în cazul tehnicii „IVF cu trei părinţi” folosită în cazuri foarte rare de maladii genetice mitocondriale. Deja, un om de ştiinţă a creat copii folosind această tehnică în Mexic (în special pentru a evita reglementările americane) şi o companie a fost deja înfiinţată cu scopul de a dezvolta ştiinţa copiilor modificaţi genetic. Avem deja o eugenie (ameliorare genetică a individului) de consum pe piaţa americană de donatori de ovule, unde femeile obişnuite din clasa muncitoare primesc 5.000 de dolari pentru ovulele lor. Însă, odată ce începe crearea unei societăţi în care copiii bogaţi au avantaje biologice faţă de ceilalţi copii, noţiunile de bază ale egalităţii umane zboară pe fereastră. În schimb, ceea ce se obţine este o inegalitate socială scrisă în ADN! Consecinţele sociale ale controlului felului în care oamenii pot să se nască sunt oribile!

Rostul părinţilor este acela de a iubi copiii în mod necondiţionat, oricât de inteligenţi/atletici/superficiali sunt ei; şi nu să scrie capriciile şi prejudecăţile lor în genele copiilor modificaţi.

Culturile modificate genetic constituie o bună comparaţie. Confruntaţi cu un absolutism la fel de iresponsabil din partea comunităţii ştiinţifice – precum şi cu concurența evidentă pentru faimă şi profit – mişcarea verde a simţit că trebuia să ia în mâinile ei problema alimentelor modificate genetic. Acum se pare că este timpul să milităm pentru o interdicţie globală a ingineriei genetice a oamenilor. Este necesar să oprim această cursă pentru primul copil modificat genetic!


Citiți și:

Noile «aventuri» ale oamenilor de ştiinţă în domeniul medicinei reproductive – bebeluşi umani modificaţi genetic

Oamenii vor fi modificați genetic pentru prima dată în Europa, după ce autoritățile de reglementare și-au dat acordul…
Credința vindecă și restructurează codul genetic al organismului!
 

yogaesoteric
19 iunie 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More