Secretele tinereţii veşnice: cum să întoarcem timpul înapoi?

Potrivit oamenilor de ştiinţă, condiţia de bază pentru menţinerea tinereţii organismului uman este reînnoirea permanentă a celulelor. Odată cu stoparea procesului de diviziune celulară, trupul nostru începe să degenereze.

Una dintre cele mai populare teorii genetice susţine că numărul diviziunilor celulare depinde de lungimea telomerilor – a segmentelor de capăt ale cromozomilor.

În zilele noastre, speranţa de viaţă a crescut, însă calitatea vieţii se deteriorează în mod progresiv. Reînnoirea celulelor depinde de capacitatea celulelor de a se diviza şi de a restabili ţesuturile. După cum se ştie, celulele stem, celulele sexuale şi cele canceroase sunt capabile să se dividă la nesfârşit. Însă pentru restul celulelor există o limită de diviziune, numită „limita Hayflick”. Această limită reiese din condiţia că odată cu diviziunea, apare o pierdere de material genetic. Iar totul depinde de cât de lungi sunt porţiunile de capăt ale cromozomilor (telomerilor). Aceste segmente de capăt, contractându-se, previn pierderea materialului genetic, de aceea, cu cât sunt mai lungi, cu atât celula se poate divide de mai multe ori. O proces invers, de alungire a telomerilor, poate avea loc sub acţiunea enzimei telomerază, care „reconstruieşte” segmentele de capăt ale cromozomilor.

Însă în celulele simple, telomeraza este „dezactivată”. Conform teoriei genetice, elementul cheie este ca telomerii să rămână lungi cât mai mult timp posibil. Când suntem tineri, telomerii noştri sunt mai lungi şi cromozomii se divizează activ, pentru a menţine sănătatea şi vitalitatea. Odată cu înaintarea în vârstă, telomerii se scurtează, reducându-se astfel numărul de diviziuni celulare. Se crede că, atunci când celulele trupului nostru încetează să se reproducă, se accelerează procesul de îmbătrânire şi se dezvoltă bolile degenerative.

În astfel de cazuri, medicina modernă îşi foloseşte remediile disponibile ca să ne „menţină” trupul împânzit cu tot felul de de boli cronice şi, respectiv, să ne prelungească durata vieţii. Cu toate acestea, calitatea vieţii este puternic afectată. Celulele stem reprezintă mecanismul primar de regenerare, ne permit să ne menţinem tinereţea, vitalitatea şi sănătatea.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cancer Dana-Fiber şi Harvard Medical School au făcut cercetări ample în ceea ce priveşte impactul alungirii telomerilor asupra sănătăţii şoarecilor. Cercetătorii au remarcat faptul că, odată cu alungirea telomerilor, şoarecii au întinerit semnificativ. Aceştia păreau să fi întors timpul înapoi şi să fi revenit în copilărie. Organele interne, creierul şi chiar blana căruntă – toate au revenit la starea iniţială.

În acest context, apare o întrebare firească: cum putem să ne alungim cromozomii? Există mai multe modalităţi. Una dintre ele este pur ştiinţifică şi prevede introducerea în organism a unui ser, care este extrem de scump. În plus, sunt şi câteva companii care oferă suplimente nutritive pentru a menţine condiţia dorită a telomerilor.

Există, totuşi, încă o cale, care de altfel nu presupune investiţii, ci doar să fie aplicată sistematic şi cu perseverenţă, motiv pentru care este mai dificilă decât celelalte. Este vorba de meditaţie. În situaţii de stres, trupul nostru eliberează o cantitate mare de hormoni distructivi (cortizol şi catecolamine). Este un fapt demonstrat că apogeul producerii acestor hormoni coincide cu o scurtare a telomerilor. Se crede că stresul accelerează diminuarea telomerilor, ceea ce presupune survenirea prematură a îmbătrânirii fizice.

Rezultatele imagistice ale ţesutului nervos şi analiza parametrilor biochimici a persoanelor care practică meditaţia, demonstrează că aceasta reduce în mod real nivelul hormonilor de stres, ne protejează telomerii şi ne prelungeşte speranţa de viaţă.

Citiţi şi:

Unii cercetători în domeniul geneticii confirmă: practica yoga şi regimul vegetarian activează «enzima nemuririi»

Un studiu ştiinţific de la Harvard demonstrează ce beneficii uluitoare are meditaţia asupra creierului! 

14 beneficii surprinzătoare ale practicii YOGA regulateyogaesoteric

30 octombrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More