Șeful Bisericii Anglicane șochează: «Portretizarea lui Iisus ca bărbat alb ar fi nevoie să fie reconsiderată»


O pictură cu Iisus negru va fi instalată în altarul celei mai vechi catedrale din Marea Britanie


Șeful Bisericii Anglicane și Arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby, a afirmat că Biserica ar fi necesar să ia în considerare o serie de schimbări. Portretizarea lui Iisus ca „bărbat alb” ar trebui reconsiderată, susţine el.

Într-o intervenție pentru BBC Today, Justin Welby a explicat că ar fi nevoie să existe diversitate culturală și că Biserica occidentală, în opinia lui formatată de corectitudinea politică aberantă, ar trebui neapărat să regândească imaginea Mântuitorului.

Iisus este portretizat diferit peste tot în lume. „Nu vedeți doar un Iisus alb, ci un Iisus negru, sau un Iisus asiatic sau un Iisus din Orientul Mijlociu, ultima variantă fiind și cea mai precisă din punct de vedere istoric”, a punctat Welby. „Îl vezi în tot atâtea feluri câte culturi, limbi și modalități de înțelegere a lumii există”.

Reprezentările lui Iisus servesc mai degrabă ca „amintire a universalității lui Dumnezeu, care a devenit pe deplin uman”, a mai spus el.

NY Post vine cu o completare a acestei știri, anunțând că una dintre cele mai vechi biserici din Marea Britanie vrea să aducă un omagiu mișcării Black Lives Matter prin instalarea unei versiuni a celebrei picturi a lui Leonardo Da Vinci, „Cina cea de Taină”, cu reprezentarea lui Iisus „de culoare”.

Reinterpretarea operei de artă a lui Da Vinci, care datează din secolul al XV-lea, din epoca Renașterii, a fost realizată de artista britanică Lorna May Wadsworth, care și l-a ales ca model pe jamaicanul Tafari Hinds pentru a-L înfățișa în lucrarea sa pe Fiul lui Dumnezeu. Noua reprezentare a celebrei picturi renascentiste va fi instalată în altarul Catedralei St. Albans din Hertfordshire, la solicitarea Arhiepiscopului Justin Welby.

„Biserica nu este într-o poziție puternică pentru a predica altora despre dreptate sau rasă”, a spus Rev. Dr. Jeffrey John, decanul Sf. Albans. „Dar credința noastră ne învață că toți suntem făcuți în mod egal după chipul lui Dumnezeu și că Dumnezeu este un Dumnezeu al dreptății.”

El a adăugat că biserica a transformat altarul pentru că „viețile negre contează”.

În luna mai, Shaun King, scriitor și activist de stânga, a lansat un apel la distrugerea icoanelor și statuilor religioase în care, afirma el, Iisus apare „alb”. King, care susține mișcarea Black Lives Matter, consideră că toate operele de artă, inclusiv unele dintre cele mai recunoscute capodopere ale civilizației occidentale, nu sunt decât „instrumente ale supremației albe”, „instrumente de opresiune” și „propagandă rasistă”. „Toate picturile și vitraliile bisericilor cu Iisus alb și cu mama sa europeană și prietenii lor albi ar trebui să fie eliminate”, a adăugat King într-un alt tweet.

Tema diferențierii dintre albi și negri a ajuns să fie de interes global, în contextul incidentului care s-a petrecut pe 25 mai în SUA, când afro-americanul George Floyd a murit în Minneapolis, după ce un polițist alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât.

Citiţi şi:

O mare nebunie LGBT. Un cleric gay al Bisericii Episcopale a Scoției și-a îndemnat credincioșii să se roage pentru ca prințul George să fie homosexual

Culmea decăderii: Iisus și Fecioara Maria pot fi folosiți în reclame

«Discriminarea», «Intoleranța» și «Toleranța represivă» – concepte marxiste ale Școlii de la Frankfurt, care au reapărut altfel deghizate (I)

 

yogaesoteric
13 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More