Şeful MI6 a avertizat Rusia să nu subaprecieze Occidentul

Şeful Serviciului de informaţii externe al Marii Britanii, cunoscutul MI6, a avertizat Kremlinul să nu subestimeze Occidentul. Mesajul lui Alex Younger a survenit după ce o echipă de filmare aparţinând unei televiziuni din Rusia a fost prinsă filmând pe ascuns o unitate militară în Marea Britanie, fără aprobare.

Ultimul scandal de proporţii dintre Rusia şi Marea Britanie s-a produs cu luni în urmă, după ce un atac cu substanţe neurotoxice a fost pus pe seama agenţilor GRU, ridicând noi îngrijorări pe tema activităţii agenţilor sub acoperire ai Rusiei în străinătate.

În cel de-al doilea discurs major de la numirea lui în 2014, şeful Serviciului Secret MI6, Alex Younger, a subliniat că Rusia este angajată într-o „confruntare perpetuă” cu Occidentul.

După atacul asupra lui Serghei Skripal, fost ofiţer de informaţii militare (GRU) ruse care lucra pentru MI6, aliaţii britanici din Europa şi Statele Unite au început cea mai mare operaţiune de expulzare a diplomaţilor ruşi de la sfârşitul Războiului Rece. 

După numeroase bâlbâieli, Marea Britanie a anunţat că a identificat agentul neurotoxic folosit în oraşul Salisbury ca fiind o substanţă numită noviciok, dezvoltată de armata sovietică în anii 1970 şi 1980.

Afirmaţia iniţială conform căreia noviciok s-a produs numai în Rusia a fost infirmată de probe ulterioare, aruncând o umbră de îndoială asupra întregului scandal. Suspiciunile au fost întărite de faptul că cele două victime în cazul Skripal – colonelul Serghei Skripal şi fiica sa – au scăpat cu viaţă din atac, un lucru rar pentru victimele atacurilor cu noviciok, precum şi pentru că după eliberarea din spital, apariţiile în mass-media au fost inexistente.

Moscova a negat în mod repetat implicarea şi a acuzat agenţiile britanice de informaţii de iscarea unei „isterii anti-Rusia”.

În paralel cu scandalul Skripal, în Siria a avut loc o altă controversă din cauza folosirii împotriva civililor a unor presupuse gaze toxice de luptă.

Younger a îndemnat „Rusia sau oricare alt stat care intenţionează să ne submineze modul de viaţă, să nu subestimeze hotărârea şi capacităţile noastre sau ale aliaţilor noştri”, potrivit extraselor din discurs.

Vorbind la Universitatea St. Andrews, unde a studiat în tinereţe, Younger a spus că spionii britanici au contracarat mai multe atentate organizate de islamiştii radicali din străinătate.

Cu aproximativ patru luni înainte ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, pe 29 martie, Younger afirma că MI6 va continua să colaboreze cu agenţiile partenere pentru a consolida „relaţiile de securitate indispensabile” în Europa.

Citiți și:

Raport al Camerei superioare a Parlamentului rus: Occidentul ameninţă suveranitatea Rusiei

Afacerea Skripal, realități și speculații

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat Marea Britanie că l-a otrăvit pe Rasputin

yogaesoteric

7 februarie 2019 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More