Şeful serviciilor secrete americane recunoaște cu cinism: Internetul poate fi folosit pentru a spiona publicul larg

 

Şeful serviciilor secrete americane susţine că ar putea folosi internetul pentru a spiona publicul larg, susţine The Guardian.

James Clapper (foto), şeful serviciilor secrete americane a recunoscut public pentru prima dată faptul că ar putea folosi o serie de aparate casnice smart pentru a creşte capacitatea de monitorizare a consumatorilor.

Cum din ce în ce mai multe aparate au posibilitatea de a se conecta la internet sau între ele, aşa-zisul „internet al tuturor lucrurilor” promite consumatorilor un confort crescut, iar termostatul utilizabil online Google-Nest este un exemplu elocvent. Operaţiunile de tip casnic devin din ce în ce mai îndepărtate de clasicele laptopuri, tablete sau telefoane smart, iar experţii ne avertizează că sistemele de securitate aferente proceselor smart pentru automobile, maşini de spălat sau pentru sistemele de alarmă sunt precare şi că informaţiile personale ale utilizatorilor sunt în pericol.

În cadrul unui seminar din Washington, directorul Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, Michael Rogers, a susţinut că este momentul ca aceste aparate casnice să fie protejate mai temeinic, însă nu a fost clar despre cum se va putea implementa acest lucru.

James Clapper a fost totuşi mai direct şi a susţinut faptul că, în viitor, serviciile inteligente vor folosi aparatura pentru supravegherea amănunţită în vederea recrutării, localizării sau pentru a obţine informaţii despre utilizatori. Nici de această dată nu au fost nominalizate agenţiile ce ar putea fi implicate direct în acest demers, dar experţii în securitate americani care au studiat „internetul tuturor lucrurilor” ne asigură că americanii şi alte agenţii de supraveghere vor intercepta semnalele emise de aparatele casnice în aceeaşi măsură în care o fac deja cu semnalele telefoanelor mobile.

Un argument ce susţine această decizie ar putea avea de a face cu lista de ameninţări globale cu care se luptă America, printre care terorismul ce are loc la nivel domestic. Clapper a susţinut faptul că există posibilitatea de a diminua criminalitatea, de a reduce actele de violenţă şi de a preveni naşterea unor noi grupări teroriste prin această nouă şi ingenioasă metodă de supraveghere.

În februarie 2015, câteva buletine de ştiri americane au susţinut faptul că microfoanele de pe televizoarele Samsung Smart erau mereu pornite, pentru a putea primi în orice moment informaţii ce ar putea fi considerate „importante”.

Rămâne de văzut cât de morală este această iniţiativă şi cum va fi primită de către utilizatorii acestor aparate.


Citiți și:

Toate televizoarele smart te urmăresc la rândul lor, dar softurile instalate de Vizio sunt cele mai invazive 
Sunt reclame care utilizează sunete inaudibile pentru a conecta între ele telefonul mobil, televizorul, tableta şi calculatorul dumneavoastră! 
Tehnologii sinistre ale controlului mental ce sunt aplicate umanității

 

yogaesoteric
9 mai 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More