Serghei Stankevici despre viitorul summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai
Voi continua să vă aduc în atenţie analize de primă mână care circulă prin zona de vârf a puterii ruse. Sunt foarte utile pentru înţelegerea reală a provocărilor prezentului. Mai jos, o însemnare a politologului Serghei Stankevici, referitoare la viitorul summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.
Autodeterminarea geopolitică a Eurasiei, lăsând în urmă interferențele enervante dinspre alte continente, se accelerează semnificativ. O confirmare importantă a acestei schimbări tectonice fatidice va fi summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), care va avea loc în perioada 15-16 septembrie 2022, la Samarkand, Uzbekistan. Vor sosi liderii tuturor celor opt țări – membri ai SCO – Kazahstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan, India și Pakistan.
Componenţa va fi completată: Iranul va fi în sfârșit acceptat în organizație, iar Belarus va începe procedura de aderare. La discuții vor lua parte și partenerii de dialog Sri Lanka, Armenia, Azerbaidjan, Cambodgia, Nepal și Turcia. Intriga rămâne în jurul poziției Mongoliei, care rămâne stat observator în SCO, dar nu se grăbește să devină membru. Țara suverană cea mai slab populată din lume (3,3 milioane) nu vede avantaje semnificative pentru ea însăși. Deși acum poate să apară stimulentul întrucât Mongolia și-a intensificat participarea la proiectul Belt and Road din China, urmărind să includă blocul său de infrastructură Steppe Road ca prioritate, care implică investiții mari în infrastructura țării. China ar putea lua în considerare aderarea la SCO ca o garanție suplimentară de predictibilitate și stabilitate.
Participarea Ankarei la summit prezintă un interes deosebit. Președintele Erdogan nu își ascunde intenția de a începe și procedura de aderare la SCO. Dacă aceasta va avea loc, aproape toate statele semnificative din Eurasia de Est cu cele mai mari economii și potențial militar vor fi incluse în organizație. În plus, a apărut un detaliu senzațional: Siria a fost invitată la summit-ul de la Samarkand! Președintele sirian Bashar al-Assad va putea nu numai să-și restabilească statutul diplomatic internațional, ci și să aibă prima întâlnire personală cu liderul turc. Potrivit zvonurilor, pregătirile necesare au fost deja făcute de către agențiile de informații ale celor două țări. Poate începe un dialog privind normalizarea relațiilor dintre Siria şi Turcia. Dacă va avea loc normalizarea, prezența continuă a armatei americane în Siria poate fi interpretată ca „agresiune și ocupație”, ceea ce este puțin probabil să îi convină Washingtonului.
Dacă SCO adaugă expansiunii sale şi componente de consolidare organizațională (de exemplu, formează un Consiliu de Securitate și un Comitet pentru Coordonarea Dezvoltării Infrastructurii), atunci se va trece accelerat la o nouă ordine mondială care deja se naște aici și acum.
P.S. Suplimentar faţă de informaţiile prezentate aici, vreau să vă mai atrag atenţia asupra unui alt amănunt. La summitul menţionat Putin urmează să lanseze un program gigant de investiţii în Orientul Îndepărtat al Rusiei şi în zona arctică. De fapt, ceea ce urmăreşte Putin este diversificarea investiţiilor şi, mai ales, a investitorilor în respectivele zone. Până acum investiţiile de acolo sunt făcute aproape exclusiv de către China. Noii candidaţi sunt, cu siguranţă, indienii.
Dan Diaconu
Citiți și:
Cum și-a făcut China, fără zgomot, un imperiu?
Când guvernele se tem de oameni, există libertate. Când oamenii se tem de guvern, există tiranie
yogaesoteric
12 septembrie 2022