Sesizare CNA – Antena1 2010.04.23

Domnului Director al Consiliului Naţional al Audiovizualului

Domnule Director,

Dorim să semnalăm prin prezenta grave încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în emisiunea „Acces direct” din data de 26.04.2010, moderator Mădălin Ionescu, la Televiziunea Antena 1.

Emisiunea a fost difuzată la câteva zile de la pronunţarea deciziei dată de Tribunalul de la Sibiu, privind soluţionarea procesului profesorului de yoga Gregorian Bivolaru. Probabil, nefiindu-le pe plac decizia justiţiei române, care a stabilit nevinovăţia lui Gregorian Bivolaru şi a decis achitarea pentru acuzaţiile de trafic de minori, perversiune sexuală şi corupţie sexuală, acestea neputând fi dovedite, prezentatorul Mădălin Ionescu şi invitatul său, Sorin Ovidiu Bălan, au făcut comentarii care au pus la îndoială decizia tribunalului, incitând la ură şi dispreţ faţă de Gregorian Bivolaru şi membrii MISA.

Din această emisiune nu rezultă faptul că Gregorian Bivolaru a fost considerat nevinovat de către Tribunalul de la Sibiu, care a respins acuzaţiile, concluzia a fost că în România justiţia ar fi incapabilă.

Afirmaţiile făcute de invitatul emisiunii sunt fără acoperire, bazate doar pe „zvonuri despre practici sexuale mai mult sau mai puţin legale”, fără însă a le preciza sursa.

Gregorian Bivolaru este prezentat ca fiind „un escroc” iar membrii MISA o adunătură de „proşti cărora li s-au luat averile”.

Invitatul emisiunii, Sorin Ovidiu Bălan, a folosit un limbaj dispreţuitor referitor la decizia tribunalului, având pe tot parcursul emisiunii un ton zeflemitor şi lansând afirmaţii false.

Atragem atenţia asupra propagandei făcută de Sorin Ovidiu Bălan prin afirmaţiile dispreţuitoare repetate la adresa justiţiei române. Această propagandă făcută în public pe un post de televiziune putând fi considerată ca o tentativă de subminare a justiţiei, cea de a treia putere a statului, faptă care se încadrează în prevederile Codului Penal.

Comentariile acestora au fost însoţite, printre altele, şi de un material pornografic, o poză trucată, prezentată cu scopul de a compromite în faţa opiniei publice imaginea profesorului Gregorian Bivolaru, şi a şcolii de yoga MISA.

Astfel încât, prin conţinutul acestei emisiuni s-au încălcat:

– art.14 al.3 din Decizia nr. 8/2004 privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine care prevede că „Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanelor la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice cel puţin probele care le susţin.”

– art.3 al (2) din Legea 504 a audiovizualului care prevede că  „Toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.”

– art.6 (2) din Decizia 248/2004 privind protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, care prevede că „Respectarea prezumţiei de nevinovăţie este obligatorie în orice program audiovizual

– art. 23 (11) din Constituţia României care prevede că: „Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecatoreşti de condamnare, persoana este considerată nevinovată”. 

Vă rugăm să sancţionaţi potrivit legislaţiei în vigoare abaterile grave care au fost prezentate.
 
Biroul de Presă al MISA
Adr: Şoseaua Sălaj, nr. 2, bloc 126 A, parter, sector 5, Bucureşti
Tel: 0729-542.947
 

yogaesoteric

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More