Sfaturi practice pentru rugăciunea de 24 de ore

de Monica Dascălu

Rugăciunea neîntreruptă de 24 de ore către Dumnezeu se realizează în izolare perfectă. În timpul celor 24 de ore se va ţine post (se poate bea doar apă).Cel mai important aspect este continuitatea rugăciunii şi principalul obstacol din acest punct de vedere este somnul (toropeala). De aceea, este foarte important să ne pregătim foarte bine pentru cele 24 de ore de rugăciune neîntreruptă. Astfel, vă recomandăm să dormiţi minim 9 ore în noaptea dinaintea realizării rugăciunii şi să urmăriţi să fiţi într-o stare de vitalitate excelentă. De asemenea, este mai uşor dacă începeţi rugăciunea dimineaţa.

Un aspect care nu trebuie neglijat este pregătirea camerei în care veţi face rugăciunea neîntreruptă de 24 de ore: o ambianţă curată, ordonată, prezenţa unor yantre, a fotografiilor unor mari yoghini sau sfinţi, imagini cu Isus, reprezentări tradiţionale ale Marilor Puteri Cosmice sau aspectele lui Shiva vă pot susţine foarte mult. Puteţi să aranjaţi un altar pe care să puneţi flori pe care să le consacraţi lui Dumnezeu, şi de asemenea să aprindeţi lumânări sau candele. Pentru purificarea ambianţei puteţi să ardeţi tămâie sau să folosiţi o lampă de aromoterapie, caz în care vă recomandăm uleiuri naturale de mentă, brad sau lămâie care purifică ambianţa subtilă şi vă ajută de asemenea să nu cădeţi în stări de toropeală.

Înainte de a începe rugăciunea este neapărat necesară consacrarea fructelor (roadelor) acestei acţiuni spirituale către Dumnezeu Tatăl. Nu vă grăbiţi atunci când realizaţi această consacrare, urmăriţi să îi dăruiţi din tot sufletul lui Dumnezeu roadele acestui veritabil efort spiritual şi veţi sesiza fără îndoială după aceea o foarte mare susţinere din partea lui Dumnezeu. Veţi considera începerea celor 24 de ore imediat după consacrare. Poate e bine şi să vă notaţi undeva ora la care aţi început, pentru eventualitatea că uitaţi.

Vă recomandăm să folosiţi una dintre următoarele patru rugăciuni:

“O Doamne Dumnezeule, TATĂ CERESC, Tu eşti acum pentru mine invizibil, impersonal, necunoscut şi misterios; eu cred însă, cu toată ardoarea iubirii şi dăruirii mele către Tine, că Tu vei lua o formă şi Te vei arăta pentru a Te manifesta în fiinţa mea. “

“O Doamne Dumnezeule, s-a sfârşit cu toate amăgirile mele de până acum. Nu mai doresc să vorbesc cu nimeni altcineva în afară de tine. Ştiu acum că Tu eşti singura mea comoară nepieritoare căci, chiar şi atunci când întreaga lume va dispare, eu voi rămâne în veşnicie cu Tine.”

“Doamne Dumnezeule, Te implor cu umilinţă, dăruieşte-mi Graţia Ta Supremă“.

“O multiubitule Tată ceresc, care eşti atât de tăcut, te implor plin de umilinţă, vorbeşte-mi”

Cel mai bine este să scrieţi aceste rugăciuni pe o foaie, pentru a le avea la îndemână în caz că nu le-aţi memorat deja. Nu este recomandat să alternaţi rugăciunile. Întrucât unul din pricipiile acestei rugăciuni continue este stăruinţa, cel mai bine este să spuneţi o aceeaşi rugăciune mult timp. Dacă, de exemplu, vă doriţi ca Dumnezeu să vă vorbească, folosiţi numai această rugăciune (a patra dintre cele de mai sus) până când primiţi răspuns. Dar nu este cazul să fiţi foarte rigizi în abordarea rugăciunii! Dacă la un moment dat simţiţi nevoia să vă rugaţi cu propriile cuvinte, este minunat! Sinceritatea vă va apropia foarte mult de Dumnezeu. De asemenea, se pot face autobinecuvântări.

Câteva sfaturi despre modul în care se rosteşte rugăciunea: puteţi începe prin a rosti rugăciunea cu voce tare. Veţi urmări să vă rugaţi din tot sufletul, să rostiţi rugăciunea armonios, fluent, convingător, chiar emoţionant. Pentru că trebuie să îl convingeţi pe Dumnezeu de dăruirea şi iubirea voastră. Nu rostiţi rugăciunea mecanic şi nu vă grăbiţi! Lăsaţi întotdeauna un timp după ce aţi încheiat rugăciunea şi înainte de a o relua. În acest răstimp căutaţi să vă deschideţi cât mai mult lăuntric şi să aşteptaţi, să percepeţi răspunsul lui Dumnezeu sau măcar ecoul profund pe care rugăciunea îl are în sufletul vostru. Apoi, după ce aţi intrat într-o stare de dăruire specifică rugăciunii, puteţi continua rostind rugăciunea în gând (mental). Cel mai bine este să vă rugaţi cu ochii închişi, cu excepţia momentelor de toropeală, când este desigur recomandat să deschideţi ochii şi chiar să vă ridicaţi în picioare pentru a nu aţipi.

În ceea ce priveşte poziţiile care pot fi abordate, puteţi să vă aşezaţi pe un scaun, puteţi aborda o postură de meditaţie, vă puteţi ridica în picioare şi chiar vă puteţi plimba (desigur, fără a ieşi din izolare), cu condiţia să nu întrerupeţi rugăciunea. Puteţi de asemenea practica anumite posturi yoga care vă sunt foarte familiare şi comode, astfel încât să nu vă distragă atenţia de la rugăciune. De exemplu, dacă vă doare spatele, dacă vă simţiţi devitalizaţi, dacă simţiţi o slăbiciune la nivel afectiv, puteţi realiza posturi yoga care compensează aceste carenţe.

Pentru mulţi yoghini cea mai mare dificultate este lupta cu toropeala sau chiar cu somnul, care se manifestă chiar de mai multe ori pe parcursul celor 24 de ore. Iată ce vă recomandăm pentru aceste momente de încercare: fiţi foarte fermi, reacţionaţi prompt şi cu vioiciune, adică deschideţi imediat ochii, începeţi să rostiţi rugăciunea cu voce tare, dacă este cazul ridicaţi-vă în picioare, faceţi o autobinecuvântare, stropiţi-vă cu apă pe faţă, folosiţi uleiuri volatile (de exemplu de mentă sau brad), deschideţi geamul, respiraţi profund etc. Abordaţi apoi o postură yoga fermă şi gândiţi ferm că veţi reuşi să continuaţi până la încheierea celor 24 de ore.

Dacă totuşi aţipiţi sfatul nostru este să nu abandonaţi, descurajaţi. Pur şi simplu continuaţi cu credinţă şi aspiraţie, convinşi fiind că efortul vostru nu este deloc inutil. El va rodi cu certitudine în viitor. Dacă abandonaţi rugăciunea cel mai negativ efect este acela că o să vă scadă încrederea în propriile forţe (încrederea în sine).

Se poate folosi şi un fond muzical adecvat: anumite melodii armonioase, liniştite, înălţătoare, ne pot dinamiza foarte mult aspiraţia şi starea de iubire pentru Dumnezeu.

Eliminaţi, pe cât posibil, toate ideile preconcepute. Atunci când veţi primi răspuns din partea lui Dumnezeu, fie că este vorba de stabilirea unui dialog, de manifestarea lui Dumnezeu într-o anumită formă sau de o stare de Graţie, deschideţi-vă cu toată fiinţa faţă de acest răspuns. Căutaţi să vă impregnaţi cu acele energii, să memoraţi acea stare sau imagine sau idei sau sunete care se manifestă pentru voi atunci, să vi le întipăriţi în suflet. Nu vă repeziţi să analizaţi trăirile sau ideile şi nici să vi le notaţi, chiar dacă stabiliţi un dialog cu Dumnezeu. Veţi nota toate aceste lucruri după încheierea celor 24 de ore.

decembrie 2004
yogaesoteric

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More