Sfaturi şi imbolduri luminoase pentru noul an

de profesor yoga Gregorian Bivolaru 
 

Viaţa este o misterioasă călătorie. Păstraţi-vă aproape fără încetare într-un continuu început minunat, căci astfel paşii se fac « ALTFEL » unul  după altul. Şi dacă fiecare pas este ceea ce este cu adevărat  necesar să fie, dacă fiecare pas este minunat, dacă fiecare pas este inspirat de DUMNEZEU, el devine fermecător şi atunci tot astfel  va fi  şi  viaţa  voastră, căci  de fiecare dată veţi primi chiar ceea ce aţi dăruit. Veţi  descoperi în felul acesta că exact ceea ce aţi gândit, aceea aţi devenit. Şi nu vă veţi număra printre fiinţele umane care ajung  să moară fără să fi trăit aşa cum se cuvine: cât mai bine, cât mai intens şi cât mai profund. Ştiind toate acestea nu lăsaţi să vă scape nimic care este bun, frumos, adevărat şi extraordinar. Nu vă lăsaţi niciodată acaparaţi de îndoieli, de suspiciuni şi de pesimism. Nu-i priviţi niciodată pe ceilalţi de sus, fără simpatie  şi cu răceală. Priviţi-i cât mai des cu uimire, cu afecţiune şi cu sinceritate drept în ochi.
 
Nu rămâneţi cu inima împietrită în faţa celor care vă iubesc. Luaţi-le mâna care vi se întinde şi vorbiţi-le cu simpatie, cu bunăvointă, şi de ce nu, chiar cu umor. Atunci când, la momentul potrivit, îmbrăţişaţi trupul cuiva, îmbrăţişaţi totodată, plini de iubire, cu sufletul un alt suflet. Şi nu uitaţi să faceţi aceasta aproape de fiecare dată AICI şi ACUM pentru a vă bucura astfel, din nou şi din nou, de magia uluitoare a MOMENTULUI  PREZENT. Senzaţii minunate, impulsuri bune, emotii înălţătoare, dorinţe stenice, binefăcătoare, idei divine şi pline de înţelepciune, întâlniri romantice care vă umplu de fericire, aventuri fermecătoare, comunicări inspirate, momente uluitoare de sincronicitate, dialoguri stimulatoare, nu fugiţi niciodată de tot ceea ce vă este bun, frumos şi necesar dintre toate acestea şi nu evitaţi niciodată experienţele benefice profund împlinitoare căci în final (atunci când veţi trece pentru totdeauna în lumea de dincolo prin aşa-zisa moarte) le veţi descoperi că ele sunt şi rămân comoara voastră (care acum este nebănuită). Într-o buna zi veţi  realiza  cât de mari şi cât de valoroase au fost toate acestea pentru transformarea şi creşterea voastră spirituală şi  abia atunci vă veţi felicita că nu aţi ratat acea ocazie adecvată şi v-aţi deschis aşa cum se cuvine experienţei copleşitoare a misterului, fără a evita  nimic din toate acestea.
 
În fiecare zi urmăriţi pe cât posibil să învăţaţi ceva nou, atât despre voi, cât şi despre fiinţele pe care le iubiţi. În fiecare zi  focalizaţi-vă, măcar din când în când, cât mai stăruitor, atenţia şi urmăriţi să deveniţi cât mai conştienţi de toate cele care sunt atât de frumoase, atât în cei dragi care vă înconjoară, cât şi de toate cele bune şi frumoase care se află în universul vostru lăuntric. Vegheaţi şi nu-i lăsaţi niciodată pe cei sceptici sau pe cei cu sufletul mort, care sunt perverşi şi răuvoitori, să vă convingă prin  sugestiile lor calomnioase, viclene şi veninoase, de  contrariul.
 
Dat fiind faptul că bârfele şi calomniile fac mai mult ca niciodată victime, mai mult sau mai puţin inconştiente, printre aşa-zişii yoghini care într-un mod paradoxal şi chixo-comic,  nu au  aproape nici unul timp să citească cursurile (decât dacă au cumva şansa şi… uluitoarea “sincronicitate” să găsească… nişte cursuri rătăcite… care  sunt fără îndoială din anii superiori , pentru că  respectivele cursuri din anul în care se află ei nu mai ajung să le citească… pentru că… din nefericire nu au timp…) oferim în cele ce urmează  o faimoasă povestire cu tâlc care este deloc întâmplător intitulată:
 

Discipolul lui Socrate şi bârfa

 

Un discipol  a venit  foarte agitat  acasă la înţeleptul Socrate şi imediat ce a intrat pe uşă a început să-i vorbească în felul următor :
“ – Maestre, vreau să îţi spun că acum două zile m-am întâlnit cu un prieten de-al tău despre care trebuie neaparat să ştii că a vorbit foarte urât despre tine…  şi a spus unor prieteni ai săi nişte lucruri îngrozitoare… Fiindcă tot am venit pe la tine vreau să îţi spun tot ceea ce am aflat pentru  ca să ştii şi tu ce fel de prieteni ai…
Atunci Socrate a zâmbit şi, după ce a făcut un gest plin de compasiune, l-a întrerupt, spunându-i: 
    – Dragul meu, stai te rog o clipă şi înainte să-mi spui, mai întâi gândeşte-te bine! Ai trecut deja ceea ce vrei să-mi spui prin cele trei sfere ale înţeleptului?
Discipolul a răspuns :
    – Cele trei sfere? Dar nici măcar nu ştiu că există aşa ceva ! Care anume sunt  acele trei sfere ale înţeleptului pentru că eu nu ştiu nimic despre aceasta?
    – Tocmai pentru că nu şti am să te iniţiez acum în taina celor trei sfere ale înţeleptului – i-a răspuns Socrate. PRIMA SFERĂ  ESTE ACEEA A ADEVĂRULUI ADEVĂRAT. Ai cercetat chiar tu  cu grijă şi ai descoperit pînă la urmă că tot ceea ce intenţionezi să îmi spui este pe deplin adevărat din toate punctele de vedere? Eşti complet sigur  că ceea ce vrei să-mi spui  este chiar ADEVĂRUL ADEVĂRAT?
    – Nu……. – i-a răspuns discipolul. Pentru că eu doar l-am auzit pe acel prieten al tău spunând despre tine nişte lucruri îngrozitoare unor prieteni de-ai săi cu care vorbea.
    – Încep să-mi dau seama despre ce este vorba. Să trecem acum la CEA DE-A DOUA SFERĂ CARE ESTE ACEEA  A BUNĂTĂŢII ŞI A FRUMUSEŢII. Ceea ce vrei tu  să-mi spui  că ai aflat este ceva bun? Este ceva frumos?
    – Nu, din contră, este chiar opusul…… Când o să-ţi spun tot ceea ce zicea acel prieten al tău despre tine ai să te cutremuri de scârbă şi probabil că ai să te superi foarte tare……
     – Aha ! Începe să fie tot mai clar, i-a spus Socrate. Hai acum să trecem la CEA DE-A TREIA SFERĂ,  CARE ESTE  ACEEA  A NECESITĂŢII ŞI A BENEFICIILOR. Tu chiar crezi că îmi este necesar şi totodată binefăcător tot ceea ce vrei să-mi  povesteşti  că a spus despre mine acel om?
    – Ca să fiu sincer, nu. Nu consider că-ţi este necesar şi pe deasupra eu nu am descoperit nici un beneficiu în tot ceea ce spunea acel om despre tine, ba din contră este ceva mizerabil care s-ar părea că te priveşte.
    – Atunci – a zâmbit Socrate – dacă ceea ce vrei să-mi spui nu este nici Adevarul Adevărat, nu este nici ceva bun şi frumos şi nu-mi este deloc necesar pentru că nu-mi aduce nici un beneficiu, renunţă  mai bine să-mi mai spui ceva  despre toate acestea.  Dă totul uitării, detaşează-te complet, iar acum  fiindcă tot ai venit pe la mine află că eu sunt mult mai bucuros să vorbim  fie despre ceva frumos, fie despre ceva bun, fie despre deliciile iubirii. Iar dacă nici unul dintre aceste subiecte nu te interesează află că eu  aş fi foarte bucuros să-ţi împărtăşesc din experienţa mea  referitoare la avantajele nepieritoare ale înţelepciunii.
 
****
 
Pentru a accentua tâlcul acestei  povestiri vă oferim un aforism semnificativ: „PENTRU ADEVĂRURILE SPIRITUALE MAREA MAJORITATE A OAMENILOR SUNT DE GHEAŢĂ, PENTRU BÂRFE, CALOMNII  ŞI RĂUTĂŢI  OAMENII SUNT DE FOC”.
 
Citind cu atenţie acest aforism întrebaţi-vă cu o deplină sinceritate din care categorie de oameni faceţi parte? Dacă în acest dialog interior nu vă minţiţi şi descoperiţi   că faceţi parte din prima categorie, nu uitaţi aceasta şi începeţi să acţionaţi cât mai repede pentru a vă transforma. Nu pierdeţi din vedere  că  NU ESTE  PROST CEL CARE NU ŞTIE, DAR ESTE FĂRĂ ÎNDOIALĂ PROST ACELA CARE ŞTIIND CEEA CE ÎI ESTE NECESAR SĂ ŞTIE, APOI ACŢIONEAZĂ CA ŞI CUM N-AR ŞTI.

Amintiţi-vă totodată că  A ŞTI ŞI A NU ACŢIONA ESTE O SUPREMĂ LAŞITATE.

Să revenim acum la  ceea ce am intenţionat să vă oferim bun şi frumos.
 
Priviţi  cu atenţie florile care vă plac (mai ales femeile); admiraţi  plini/pline de  transfigurare  tot ceea ce este  frumos şi misterios in natură. Urmăriţi să simţiţi  plini/pline de  înfiorare  adierile vântului. Aspiraţi  să descoperiţi în anumite clipe privilegiate  îmbrăţişările  inefabile  ale lui Dumnezeu Tatăl, şi bucuraţi-vă  în taină sau în compania fiinţei iubite,  cât mai des  şi cât mai intens de  toate  acestea şi nu uitaţi să-i mulţumiţi plini/pline de recunoştinţă lui DUMNEZEU pentru tot ceea ce vă oferă. Atunci când debordaţi de fericire radiaţi în afara voastră  cu putere acea stare şi împărtăşiţi cu entuziasm şi generozitate  totul cu cei  care merită să primească acest dar fără  a uita  să le oferiţi totodată  cât mai multă iubire din oceanul cel misterios al iubirii lui DUMNEZEU TATĂL.  Dăruind cât mai des, mai ales atunci când simţiţi aceasta, din preaplinul  iubirii  care vă inundă,  descoperiţi  fiind îmbătaţi de fericire în magicele clipe  că tot ceea ce daţi  bun şi frumos celorlalţi, vă dăruiţi  totodată  vouă înşivă şi astfel  conştientizaţi  cu bucurie că oferind dobândiţi. Unul  dintre cele mai alese complimente pe care îl puteţi face cuiva drag  este să-i spuneţi : « Descoperă ACUM  şi tu împreună cu mine  la unison  cât de minunat/ă   eşti, întocmai  aşa cum descopăr eu  de  fiecare dată aceasta atunci  când te transfigurez ».
 
 

yogaesoteric
ianuarie 2007

 

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More