Sfaturi unice de la Edward Snowden despre cum să fiți în siguranță pe internet

 

Fiecare dintre noi, măcar o dată s-a gândit cum să navigheze în siguranță pe internet. Chiar și elevii știu că navigatoarele, rețelele de socializare și o mulțime de alte programe colectează informații despre utilizatori, dar puțin cunosc cum să evite acest lucru.

Site-uri cu conexiune codificată

Mulți oameni cred că ei nu au ce ascunde. Ei sunt convinși că pentru angajații serviciilor speciale este inutilă informația despre unde au fost, ce au plasat pe pagina lor de Facebook și ce au cumpărat pe Ebay. Și ei au dreptate. Dar o asemenea poziție arată o altă latură a problemei.

Când spuneți „nu am ce ascunde”, spuneți „nu mă interesează dreptul meu la securitatea pe internet, eu sunt de acord că sunt urmărit”, spune Edward Snowden. El ne recomandă să vizităm doar site-urile ce încep cu https. Răufăcătorii vă pot fura documentele de lucru, corespondența de serviciu, pozele de familie, iar soarta acestora poate fi imprevizibilă. De aceea, fiți mai serioși în această privință. Pentru a nu verifica de fiecare dată dacă conexiunea este sigură, puteți instala un plugin special, ce va codifica automat toate site-urile pe care le vizitați.

Taina corespondenței

Scrieți mesaje doar în interes de serviciu sau le trimiteți prietenilor poze cu copiii? Toate acestea pot ajunge în mâinile răufăcătorilor. Dacă doriți să vă asigurați, instalați o extensie specială – un codificator pentru navigator. Acesta funcționează destul de simplu: expediați mesajul, iar cel căruia îi este adresat îl primește codificat. Pentru a decodifica mesajul, el va introduce o cheie specială. Nu expediați cheia prin SMS sau printr-un mesaj pe rețelele de socializare. Cel mai bine, comunicați-o personal sau expediați-o cu ajutorul unui program de criptare.

Messenger

Deseori răufăcătorii atentează la programele de mesagerie. În primul rând, pentru a vă proteja utilizați aplicaţii ce criptează automat conversația, de exemplu, Telegram sau Signal Private Messenger etc. Dacă cineva va intercepta conversația, atunci va vedea doar niște simboluri, a cărora descifrare necesită mai mult timp decât o viață. Dar această metodă nu vă ca proteja de curiozitatea companiei ce deține aplicaţia respectivă. Companiile de regulă au cheile ce permit descifrarea mesajelor, iar în caz de necesitate, ele pot oferi conversația organelor de drept.

Pentru a evita aceasta utilizați un messenger cu un plugin încorporat pentru criptare în procesul de expediere a mesajului. Un asemenea plugin se numește OTR – off the record – fără înregistrare. De exemplu, RedPhone.

Despre siguranța „norilor”

Păstrarea datelor în sistemul „cloud” (nor) de asemenea nu este sigură. Google Drive, Dropbox, OneDrive, iCloud — toate acestea pot fi sparte de răufăcătorii care pot afla parola sau se pot folosi de vulnerabilitatea sistemului. Pentru a vă păstra secrete datele utilizați un program ce le va cripta. Aceste programe creează pe calculator o mapă în care plasați fișierele iar ele se criptează automat și sunt expediate în depozitul-nor. De exemplu, puteți instala programul Boxcryptor, care este gratuit pentru utilizarea personală.

Navigator secret

Dacă sunteți nevoiți să utilizați conexiunea Wi-Fi necriptată într-un loc public, atunci codificați întregul trafic (nu doar cel al navigatorului). Pentru asta este necesar să folosiți VPN – un canal protejat prin criptare, de la dvs. până la provider (furnizor). Pe serverul provider-ului traficul este descifrat și trimis mai departe către destinație. Puteți folosi serviciile provider-ilor, de exemplu VPNbook sau Freevpn. Datorită acestei conexiuni se va crea impresia că sunteți pe internet de pe un server VPN, nu de pe calculatorul vostru.
Mai puteți instala navigatorul TOR – la o configurare corectă, nimeni nu va afla unde și cine sunteți.

Telefonul criptat

Codificați USB-urile, telefoanele și alte dispozitive pe care le puteți pierde. Pentru aceasta utilizați programe simple de criptare, ce pot fi descărcate de pe internet. De regulă, acestea funcționează fără să observați, adică codifică și decodifică fișierele automat. În cazul în care instalația criptată ajunge în mâinile răufăcătorilor ei nu vor putea scoate nimic de acolo.

Pentru criptarea totală a smartphone-urilor și tabletelor mai bine utilizați funcțiile sistemului. Pe instalațiile Android aveţi în „instrumente – securitate”, pe iOS – „instrumente – parolă”.

Convorbirile personale

Se știe că practic orice telefon poate fi ascultat. Pentru ca discuția voastră să rămână anonimă pentru alții există aplicații speciale, de exemplu EAGLE Security. Aceste aplicații urmăresc și țin minte amplasarea tuturor stațiilor de bază. Dacă se depistează că baza se mișcă sau semnalul dispare din când în când, programul o fixează drept falsă sau dubioasă și alertează proprietarul.

Publicitatea

Virusurile-spion se pot masca sub aparenţa anunţurilor de publicitate. Pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor, este bine să vă blocați publicitatea pe calculator. Și să reînnoiți la timp programele, mai ales antivirusurile.

O parolă bună e chezășia succesului

Inventați parole complicate. Cuvintele simple, consecutivitatea de cifre, date de naștere, numele dvs. și al patrupedului – sunt cele mai proaste parole. O parolă bună constă din combinarea de litere majuscule și mici, cifre și semne de punctuație. De asemenea este important să aveți parole diferite pentru site-uri, poștă și rețelele de socializare. În caz contrar, la spargerea contului, parola poate fi utilizată și pe alte resurse.

Gândiți-vă de două ori înainte de a comunica ceva personal în spațiul public.

Citiți și:

Edward Snowden explică modul în care NSA supraveghează ziariștii

Edward Snowden face dezvăluiri cutremurătoare despre Facebook: E o companie de supraveghere mascată, ce este prezentată drept reţea socială

 

yogaesoteric
9 decembrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More