Sistemul medical introduce definitiv «semnul fiarei» prin monitorizarea identificatorului unic al pacientului

 

Pentru unii dintre noi, vizitarea medicului este un proces incomod și invaziv. Să fim examinați și să îi spunem unui străin cum ne simțim poate fi foarte dificil pentru mulți. Cel puțin, ne-am aștepta ca informația să rămână privată, ascunsă în siguranță în dosarele doctorului, doar pentru ochii lui. Dar un nou proiect de lege semnat de președintele Trump este gata să înlăture acest drept la viața privată a fiecărui cetățean american.

În 1996, Legea privind portabilitatea și responsabilitatea în domeniul asigurărilor de sănătate (HIPAA) a solicitat ca serviciile de sănătate și serviciile sociale să îi aloce fiecărui cetățean un „identificator unic al pacientului” (UPI). Acest UPI ar fi un număr unic care leagă fiecare persoană de istoricul medical complet și va fi accesibil pentru aproximativ 800.000 de părți, inclusiv spitale, medici, cercetători și departamente de sănătate publică.

Legislația a provocat reacții publice imediate, determinându-l pe parlamentarul Ron Paul (R-TX) să modifice un proiect de lege privind cheltuielile din 1998 pentru a împiedica utilizarea fondurilor federale pentru dezvoltarea UPI-urilor. Manevra parlamentarului a reprezentat o cheie în dezbateri, iar dezvoltarea UPI-urilor s-a oprit. Până acum.

Societatea Informatică și a Sistemelor de Management al Sănătății arată că un simplu UPI nu mai este considerat o soluție suficientă și că „focusul s-a mutat în compararea datelor pacienților și determină necesitatea unei strategii naționale coordonate în sectorul public și privat de asistență medicală.” Comunitatea de asistență medicală a națiunii a primit un „mandat clar”… de a adopta dosare electronice de sănătate și de a pune la punct sistemul de accesare a lor de către toate unitățile.

Această mișcare a președintelui Trump este foarte probabil să se dovedească foarte nepopulară. Într-un articol din 2002 apărut pe site-ul Gallup, se remarca faptul că utilizarea în creștere a internetului a condus la crearea mediului „e-sănătate” în Statele Unite, ceea ce a provocat probleme de confidențialitate atât pentru consumatori, cât și pentru profesioniștii din domeniul medical. În articol se făcea referire la un sondaj din 2000, care a constatat că 78% dintre respondenți au dorit să mențină status quo-ul în ceea ce privește informațiile despre sănătate, și anume că nicio persoană sau parte nu ar trebui să aibă acces la informațiile lor personale fără permisiunea lor expresă.

Este foarte puțin probabil ca trecerea timpului să fi modificat faptul că foarte puțini oameni s-ar simți confortabil ca datele lor „demografice, informații genetice, istorii familiale, tratamente, comentarii personale, spitalizări și informații despre modul de viață” să fie disponibile tuturor sau altora. Acestea sunt informații foarte sensibile care ar putea fi folosite împotriva pacientului în mai multe moduri.

Să ne imaginăm, de exemplu, că aplicați pentru asigurarea de sănătate a familiei dumneavoastră. Completați și depuneți documentele, numai că asiguratorul vă refuză, deoarece mai mulți membri ai familiei dvs. poartă gena BRCA1 și sunt predispuși genetic la cancer de sân și alte forme de cancer.

Având toate informațiile personale disponibile în mod liber, veți fi de asemenea vulnerabil la furtul de identitate. Acest tip de infracțiune afectează deja peste 15 milioane de cetățeni americani în fiecare an, ducând la pierderi financiare de 50 de miliarde de dolari.

Din moment ce informațiile dvs. vor fi disponibile gratuit cercetătorilor, ar fi aproape imposibil să evitați să deveniți un participant involuntar la un proiect de cercetare la care s-ar putea să vă opuneți moral.

Și, bineînțeles, o bază de date cum ar fi aceasta, ar permite guvernului să vă observe complianța la programul foarte încărcat de vaccinare a copiilor stabilit de CDC, recurgând la manevre puternice ca cele folosite în California pentru a vă forța să vă vaccinați copiii. Schema de vaccinare ar include vaccinuri care au afectat nenumărați copii din întreaga lume, inclusiv vaccinurile MMR și HPV.

Cert este că istoria noastră medicală este personală, privată și sensibilă și avem dreptul să ne așteptăm ca aceste înregistrări să rămână private.


Citiți și:

Sistemul cardurilor de sănătate, eşuat lamentabil în alte ţări europene, este impus cetăţenilor români. Cui şi pentru ce serveşte?

Dosarul electronic de sănătate, o bombă cu ceas care poate compromite viaţa pacienţilor 

 

yogaesoteric
26 noiembrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More