Sistemul modern face mai mulţi sclavi decât existau în epoca Sclavagistă sau în Evul Mediu
de Mihai Vasilescu
În prezent există cel puţin 27 de milioane de sclavi la nivel mondial, mai mult decât au existat vreodată la un moment dat în istoria omenirii, arată un raport al FBI. Globalizarea, sărăcia, războaiele, calamităţile naturale au facilitat această accelerare a fenomenului sclaviei, nu doar în ţările din aşa-numita lume a treia, ci chiar şi în ţările dezvoltate.
Conform Departamentului de Justiţie American, în fiecare an, mai mult de 800.000 de persoane sunt victime ale traficului de persoane la nivel internaţional. 17.500 sunt cazuri noi, traficate prin SUA. Mai mult de 30.000 de victime sunt transportate prin SUA în drumul lor către alte destinaţii internaţionale. Alături de traficul de droguri şi traficul de arme, comerţul cu carne vie îşi dispută astăzi primul loc în „topul” mondial al criminalităţii.
Precum sclavii care au fost aduşi pe continentul american în urmă cu mai bine de 200 de ani de colonişti, sclavii de astăzi sunt obligaţi să realizeze anumite munci pentru profitul exclusiv al celor care i-au adus în SUA. Dacă încearcă să scape din acest sistem au parte de represalii, ei sau familiile lor, din partea „stăpânului”. Nici autorităţile nu îi sprijină prea mult.
Metodele de înlănţuire sunt diverse: părinţi care ajung să îşi vândă copiii din cauza sărăciei, femei din medii sărace care ajung să se vândă pe ele pentru bani, realizarea de împrumuturi sau credite etc. Mii de traficanţi obţin copii din mediile sărace, dându-le impresia părinţilor că le oferă acestora burse şcolare şi o viaţă mai bună.
Formele moderne de sclavie pot fi chiar mai perverse şi mai ascunse decât cele din vechime. Munca forţată pare a fi cea mai des întâlnită. Scenariul tipic este cel în care un muncitor devine dependent de patronul său bogat, în urma unui mic împrumut pe care îl face faţă de acesta. Dobânzile sunt însă uriaşe, astfel încât acestuia îi este imposibil să îşi plătească datoria. Un astfel de sclav poate să îşi petreacă toată viaţa muncind pentru a acoperi datoria, iar uneori la moartea sa aceasta este preluată de copiii săi.
Organizaţia Naţiunilor Unite, printre ale cărei principii fondatoare se află combaterea muncii forţate în toate formele ei, a făcut foarte puţin pentru a combate sclavia modernă. În ciuda a numeroaselor protocoale semnate de naţiunile membre începând cu 1817, s-au luat foarte puţine măsuri concrete.
Mass-media corporatistă a scris foarte puţin despre acest subiect şi nu a publicat informaţia că în prezent în lume există mai mulţi sclavi decât au existat vreodată de-a lungul istoriei. În general, articolele se limitează la a aborda, într-un mod superficial doar problematica traficului de femei şi a prostituţiei, nu are în vedere şi alte forme de sclavie.
Citiţi şi:
Al III-lea protocol secret francmasonic
Drogurile lumii moderne: cumpărăturile, serviciul, computerele, dulciurile, tutunul, cafeaua…
yogaesoteric
10 decembrie 2008
Also available in: Français