Slugărnicia nu mai are limite. România cedează Ucrainei banii obținuți din companiile energetice
Slava pe toată linia. Alți bani pentru Zelenski și Ucraina
Ieșirea publică a ministrului ucrainean al Energiei, care s-a lăudat cu acceptul României de a dona țării sale profiturile din companiile energetice de la noi, nu era planificat să aibă loc. Astfel, populația a aflat cu stupoare că Virgil Popescu a și dat undă verde solicitării Ucrainei, iar când scandalul a izbucnit, actualul ministru Sebastian Burduja nu s-a obosit să nege. „Nu în acest moment”, a spus Burduja, dar „analizăm opțiunile și resursele”.
Carevasăzică, Ucraina cere un procent din profiturile companiilor energetice, pe motiv că acestea au fost făcute datorită războiului din această țară. Ce nu spune Ucraina este că prețul plătit pentru aceste profituri a fost sărăcirea populației și prăbușirea economiei, cel puțin în România, unde politica energetică a fost una catastrofală.
Pe principiul nu e prost cine cere, ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a solicitat partenerilor străini să împartă profiturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, ceea ce a dus la creșteri semnificative de preț pe piețele energetice și, prin urmare, la venituri neplanificate pentru jucătorii lor.
Ceea ce am aflat abia recent de la ucraineni a fost că fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, i-a trimis o scrisoare ministrului Energiei din Ucraina, în care i-a prezentat disponibilitatea României de a examina această inițiativă. Mai mult, în cadrul întâlnirii de la Londra, din 21-22 iunie, German Galushchenko și Luminița Odobescu, noul ministru de Externe al României, au analizat modalități și direcții de implementare a cotizației românești pentru Ucraina. În urma scandalului izbucnit în România la aflarea acestor informații, ministrul ucrainean a șters comunicatul de pe site, iar autoritățile române au început să se încurce în explicații. Culmea este că nu a existat nicio negare clară a Guvernului, ci doar un „nu în acest moment”, spus de actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja.
Se pregătește cadrul legal
Luate prin surprindere de comunicatul de pe site-ul Ministerului Energiei din Ucraina, care făcea publică o informație care nu se dorea să ajungă la români, autoritățile de la București au dat din colț în colț.
„A existat o corespondență de principiu cu partea ucraineană la nivelul Ministerului Energiei din România, la finalul lunii mai. Condamnăm ferm agresiunea militară nejustificată a Federației Ruse în Ucraina și utilizarea energiei ca armă în acest război. Salutăm demersul companiei Ignitis Grup din Lituania de susținere a sectorului energetic din Ucraina. În acest moment nu se pune problema redirecționării unei părți din veniturile companiilor românești din domeniul energiei pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei. Pentru viitor, analizăm opțiunile și resursele disponibile, inclusiv cadrul legal aplicabil”, a declarat, pentru Economedia, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Deci nu în acest moment, dar, totuși, Guvernul a luat deja în calcul emiterea cadrului legal pentru a obliga companiile românești să doneze Ucrainei probabil 10% din profit.
Întâlnire tête-à-tête, Galushchenko-Odobescu
La Conferința privind reconstrucția Ucrainei de la Londra, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut, distinct, o scurtă întrevedere cu ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko. „Șeful diplomației române a reconfirmat interesul țării noastre pentru dezvoltarea conexiunilor energetice cu Ucraina, proces necesar pentru consolidarea securității energetice a ambelor state, precum și a regiunii în ansamblu. A evocat în context utilitatea formatului trilateral de cooperare dezvoltat împreună cu Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Se pare că discuția celor doi a avut alte valențe, dat fiind faptul că, după întrevedere, Ministerul Energiei din Ucraina a postat pe site acceptul României de a dona țării sale profiturile companiilor energetice românești.
Citiți și:
American Thinker: „Cine sunt acești ticăloși și de ce le dăm bani? Dacă vor ajutor, atunci poate că este timpul pentru un alt guvern în Ucraina”
Gheorghe Piperea: „Cu toate aceste realități, plus corupția, plus crima organizată, SUA și UE pompează bani publici și produse în Ucraina”
O altă bombă Seymour Hersh: Mașina de război a lui Zelenski merge cu motorină din Rusia pe banii americanilor
yogaesoteric
13 iulie 2023