Soteria International semnalează abuzurile la care a fost supusă recent şcoala de yoga din Uruguay

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Soteria International a semnalat recent pe site-ul său repetarea unui pattern prin care autorităţile dintr-o ţară a Americii de Sud, în colaborare cu mass-media, încearcă în prezent desfiinţarea unei şcoli autentice de yoga, întocmai cum se procedează de foarte mulţi ani şi cu şcoala de yoga MISA din România. Cazul evidenţiat mai nou de către Soteria International se referă la Academia de Yoga – Ananda din Uruguay. 

Este frapant să observăm asemănările acestor demersuri abuzive, cu atât mai mult cu cât ele au fost aplicate de foarte multe ori în exact aceeaşi manieră, indicând în felul acesta o veritabilă „metodă” detaliat stabilită. În rapoartele Soteria se precizează că acest gen de acţiuni au fost aplicate, de exemplu, în cazul unor mişcări spirituale din Italia, Franţa, Polonia, Danemarca, Finlanda sau România. Etapele constatate în toate aceste cazuri au fost aceleaşi: diferiţi „experţi” ai unor organizaţii guvernamentale anti-secte cataloghează că o anumită grupare ar fi imorală şi periculoasă, mass-media preia părerile acestor „experţi” şi lansează totodată cu virulenţă acuzaţii halucinante, mincinoase, venind cel mai adesea din partea unor aşa-zişi „anonimi”. Este foarte semnificativ că opiniile celor acuzaţi sau a celor care demască manipulările mass-media şi ale autorităţilor sunt complet trecute sub tăcere. În continuare se fac presiuni pentru a fi demarate anchete ale poliţiei, în urma cărora se constată că de fapt acuzaţiile sunt nefondate şi nu pot fi susţinute prin niciun fel de probe. Cu toate acestea, impactul public cu privire la respectiva mişcare spirituală este devastator, conducând inevitabil la discreditarea ei.

Redăm în continuare traducerea raportului postat în data de 20 august 2015 pe site-ul Soteria International despre recentele evenimente care au afectat Academia de Yoga din Uruguay.

O mișcare anti-secte începe vânătoarea de vrăjitoare împotriva practicii yoga la Universitatea de Stat din Uruguay

Situația discriminării împotriva Academiei de Yoga – Ananda (Uruguay) – august 2015

Începând cu anul 2012 studenţilor de la Universitatea din Republica Uruguay (UDELAR) le-a fost oferit un curs despre „yoga științifică”. Cursul a devenit foarte popular atât în rândul studenților, cât și al profesorilor. Succesul a fost apreciat chiar la nivel internațional ca un nou mod de a îmbunătăţi rezultatele învăţământului din cadrul Universităţii.

Săptămâna trecută doi membri ai SEAS (Serviciul de Studii şi Consultanţă asupra Sectelor din Uruguay), psihologul Farias şi preotul Pastorino, au acuzat acest curs de yoga că ar fi „sectar”. În timp ce au vizitat Universitatea, cei doi au creat panică prin răspândirea zvonului că trei studenţi ai Universităţii, care sunt în prezent într-o tabără yoghină din Europa, ar fi fost răpiţi de către o sectă europeană de profil sexual. Soteria International a intrat în contact cu cei trei studenți, care reuşiseră deja să îşi asigure familiile îngrijorate și prietenii că zvonurile sunt nefondate. Prezentând o prejudecată puternică și acționând ca și cum ar urmări anumite interese, psihologul și preotul s-au afişat ca experți în fața mass-media și a autorităților, instigând la ură și înscenând o veritabilă „vânătoare de vrăjitoare” contemporană prin intermediul mass-media.

Rolul non-democratic și subversiv al mișcărilor anti-sectă a fost evidențiat de Soteria International în raportul prezentat în anul 2012 la Universitatea din Dresda, raport intitulat „Mișcările anti-secte și neutralitatea statală”.  Același pattern este constatat în numeroase alte cazuri: „experții” avertizează public împotriva unei anumite practici, cum ar fi yoga sau meditația, apoi acuzațiile false se răspândesc rapid prin mass-media, conducând uneori chiar la investigații ale poliției. Deşi în timp grupul este absolvit de orice acuzație, efectul este o discreditare publică a grupului în cauză. Exemple europene recente sunt cele ale grupărilor spirituale Ananda Assisi, Damanhur, asociația Yoga Tripura Sundari, asociaţia ARKEON din Italia, confreria Ordinul Himavanti din Polonia sau MISA din România.

Este de observat că recent studenți, profesori și experți au apărat public cursul de yoga al Universităţii din Uruguay, afirmând că în aceste practici nu este nimic sectar.

Soteria International constată că implicarea SEAS în cadrul Universităţii din Uruguay este o gravă încălcare a libertății de gândire, de conștiință și de credință și în acest sens reprezintă o tentativă de a altera poziţia de neutralitate a statului. Instigarea la ură și panică de către SEAS prin răspândirea unui zvon fals despre studenți care ar fi fost răpiţi este în sine un act criminal.

Reprezentanţii Soteria au intervievat video cei trei studenţi, ale căror declarații sunt disponibile la cerere.

Situația discriminării Academiei de Yoga Ananda (Uruguay) – august 2015

Soteria International a fost solicitată de către Academia de Yoga-Ananda din Uruguay să investigheze încălcarea drepturilor spirituale ale omului ce are loc prin intermediul membrilor unei organizații anti-secte – SEAS, cu sprijinul mass-media.

Din nou, vedem o poveste similară bazată pe supoziții. Auzim că așa-numitele grupuri „anti-sectă” au făcut unele investigații despre un grup spiritual, ceea ce duce la „dezvăluirea” anumitor „secrete întunecate” ale grupului spiritual. Din nou, vedem cum mass-media este imediat informată, în scopul de a păta imaginea mișcării în cauză. De fapt, vedem că așa-numita „expertiză” a grupului anti-secte nu este, în realitate, bazată pe nimic, neavând nicio dovadă cu privire la acuzațiile aduse. În aceste condiţii putem spune că avem de-a face cu o discriminare structurală împotriva persoanelor practicante cărora li se încalcă dreptul fundamental al libertății de religie și credință.

Soteria International a fost contactată în urmă cu o săptămână de către domnul Octav Fercheluc, profesor de yoga în Uruguay, pentru că el a primit prin intermediul rețelei sociale de media un articol semnat de psihologul Alvaro Farias, care sădeşte îndoieli și suspiciuni în elevii cursului de yoga, adresând întrebări retorice cu privire la profesorul de yoga Octav Fercheluc. Răspunsurile la retorica şi la punctele de vedere insinuante ale psihologului Farias pot fi găsite pe site-ul școlii de yoga din Uruguay.

Câteva zile mai târziu, domnul profesor de yoga Octav Fercheluc și școala sa de yoga au devenit subiecte de știri. Psihologul Alvaro Farias, director al SEAS, împreună cu colegul său, preotul Miguel Pastorino, într-un interviu acordat postului TV Canal 10 Uruguay în data de 17 august, a început de fapt o campanie împotriva profesorului Octav Fercheluc, împotriva mișcării lui de yoga și indirect împotriva UDELAR – Uruguay, pe care le acuză că ar fi o sectă și că ar avea o latură întunecată. Toate aceste acuzații sunt însă bazate doar pe supoziții, nu pe argumente sau pe fapte.

Domnul Fercheluc este profesor universitar doctor în matematică şi totodată coordonatorul proiectului „Yoga UDELAR”. Acest proiect oferă atât studenților cât şi profesorilor, absolvenţilor și angajaților de la Universitatea din Republica Uruguay (UDELAR) posibilitatea de a participa gratuit la cursuri autentice de yoga și meditaţie, cu respectarea deplină a tradiţiei seculare din Uruguay şi implicit a mediului de învăţământ al UDELAR. El este, de asemenea, fondatorul Academiei de Yoga – Ananda, al cărei site este www.yogauy.net

În plus, domnul Fercheluc a efectuat cercetări științifice experimentale asupra meditației, ce a fost văzută ca o soluție pentru reducerea violenței în societatea din Uruguay. Rezultatele acestor cercetări pot fi consultate aici sau aici.

Colaborarea dintre UDELAR, INJU și domnul profesor Fercheluc a fost sprijinită de rezultatele obținute la nivel individual de practicanții yoga și de rezultatele cercetărilor prezentate de mai multe organizații de yoga care au participat la primul simpozion național de Yoga științifică, în mai 2015.

Ieri (19.08.2015), în timpul unei vizite la UDELAR, domnul Farias a răspândit zvonuri că trei practicanţi yoga din Uruguay au fost răpiți și aduși în Europa. Prietenii și familia au încercat să-i contacteze, îngrijoraţi asupra siguranței lor. Le-a luat ceva timp să îi contacteze datorită conexiunii imperfecte de rețea a numerelor de telefonie mobilă. Frica și panica au escaladat printre membrii familiei și prieteni. După câteva ore, contactul a fost stabilit și ei au aflat că totul era în regulă pentru cei trei studenţi, care de fapt participau la o tabără de yoga pe coasta românească a Mării Negre.

Studenţii, de asemenea, l-au contactat pe profesorul lor de yoga, dl. Fercheluc, precum şi câteva organizații de apărare a drepturilor omului.

Am intervievat cei trei practicanţi yoga – E.P.G., S.M. și I.R.M., care au solicitat ajutorul nostru pentru a dovedi că sunt în siguranţă și că se bucură de vacanţă, cel puțin înainte ca această calomnie să aibă loc.

Concluziile noastre arată că cei trei studenţi yoga participă în mod liber la Simpozionul International de Yoga din România. A fost alegerea lor de a fi acolo, manifestându-şi astfel libertatea lor de religie și credință fără ca nimeni să-i fi influențat sau manipulat în vreun fel. Ei sunt liberi să fie acolo sau nu să fie acolo. Participarea în acea tabără este alegerea lor.

Domnul Farias a acuzat Universitatea – UDELAR de nerespectarea tradiţiei seculare și a creat presiuni pentru opri colaborarea dintre UDELAR și domnul profesor de yoga Fercheluc.

Pe baza faptului că UDELAR nu a primit niciodată nicio plângere din partea nimănui cu privire la cursul de yoga, ce există de mai mult de 4 ani în universitate, reprezentanţii universităţii au respins afirmaţiile defăimătoare din presă la adresa acestui proiect de yoga. Cu toate acestea, datorită presiunii exercitate de mass-media şi de psihologul Farias, conducerea universităţii a iniţiat o cercetare administrativă cu privire la cele afirmate în presă despre respectivul  curs de yoga şi despre colaborarea cu profesorul yoga Octav Fercheluc. Până la finalizarea acestor cercetări activităţile cursului de yoga au fost suspendate.

Putem constata astfel că în mai puțin de o săptămână o organizație anti-sectă, folosind instrumente și acțiuni abuzive, a căutat să creeze o anume stare de suspiciune și îndoială cu privire la această școală de yoga și la profesorul de yoga tocmai pentru a le bloca activitatea.

Soteria International încurajează o anchetă asupra naturii și sursei acestor acuzaţii, care sunt severe, calomnioase și distructive, atât pentru UDELAR, pentru studenții yoga în cauză, cât și pentru prietenii și familiile lor.

Biroul de Presă MISA
31 august 2015

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More