Specii de animale domestice pe cale de dispariţie din cauza introducerii organismelor modificate genetic

de Mihai Vasilescu

Din cauza organismelor modificate genetic, specii întregi aparţinând regnului vegetal şi animal de pe întreaga planetă sunt ameninţate cu dispariţia. Pe lângă efectele dezastruoase asupra mediului şi asupra sănătăţii umane, fabricarea de noi organisme prin modificări genetice şi lansarea lor în natură, unde acestea interacţionează şi se amestecă cu flora şi fauna existentă,  reprezintă o ameninţare serioasă la adresa vieţii de pe această planetă. Mai multe asociaţii ale crescătorilor de animale au tras un serios semnal de alarmă asupra pericolului de a distruge specii întregi din cauza goanei după profit şi a industrializării. 

Cel puţin o rasă de animale domestice autohtone dispare în fiecare lună în diferite puncte ale globului, prin amestecarea fondului genetic local cu cel al raselor modificate în laboratoarele din SUA şi Europa, care au fost răspândite în întreaga lume, pe motiv că sunt mai profitabile, mai rezistente la boli şi mai productive.

Conform studiului „Starea fondului genetic al animalelor domestice la nivel mondial” realizat de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (Food and Agriculture Organization – FAO), 2000 de rase autohtone de animale domestice sunt pe cale de dispariţie în Africa şi Asia. Studiul, început în anul 1999, a fost prezentat la prima Conferinţă internaţională despre fondul genetic al animalelor domestice, organizată în Elveţia în septembrie 2007.

La nivel mondial există o tendinţă tot mai accentuată de tehnologizare şi industrializare a creşterii animalelor. Acest sistem tinde să fie impus ca literă de lege şi îi obligă pe fermieri să facă investiţii tehnologice costisitoare şi să cumpere, pentru a putea supravieţui concurenţei, animale modificate genetic. Prima consecinţă a generalizării acestui sistem industrializat este falimentul a peste un miliard de fermieri,  care trăiau de pe urma creşterii tradiţionale a animalelor.

Raportul FAO care  a monitorizat ferme de animale din 169 de ţări arată că aproape 70% din fondul genetic al animalelor domestice se află în ţările în curs de dezvoltare şi că asupra acestor se fac în prezent presiuni foarte mari pentru a cumpăra specii de animale modificate genetic din SUA şi Europa.

Ca primă măsură s-a cerut crearea unei bănci pentru a conserva materialul genetic provenit de la speciile indispensabile supravieţuirii omului, cât şi altor specii de animale, până nu este prea târziu. Există în prezent o bază de date, numită  Sistemul de informaţii privind resursele genetice ale animalelor domestice (Domestic Animal Genetic Resources Information System), care conţine informaţii de bază despre distribuţia şi caracteristicile a 699 de specii de bovine, ovine, caprine şi păsări domestice din întreaga lume. 

În paralel cu conferinţa din Elveţia s-a desfăşurat şi o întâlnire a crescătorilor de animale: „Forumul pentru apărarea diversităţii animalelor domestice, a suveranităţii hranei şi a drepturilor crescătorilor de animale”. Aceştia au luat poziţie împotriva unui sistem globalizat de creştere a animalelor. Participanţii au protestat împotriva măsurilor propuse până acum, inclusiv împotriva creării unei baze centralizate cu materialul genetic, care reprezintă în viziunea lor o încercare de a obţine monopolul asupra acestui domeniu sensibil.

„Modelul de producţie globalizat spre care se tinde se bazează pe un fond genetic restrâns, tocmai pentru a se afla sub controlul a doar câţiva şi a fi mai uşor de manevrat”, se arată în raportul elaborat cu ocazia forumului. „Bio-diversitatea este importantă şi trebuie protejată pentru a menţine echilibrul ecologic. Deja în prezent, jumătate din ouăle, două treimi din laptele şi trei pătrimi din puii din lume sunt produşi pe cale industrială. Aceasta ar trebui să ne dea de gândit. Trebuie să ţinem cont de binele animalelor pe care le creştem, şi nu doar de profitul nostru.”

Citiţi şi :



Alimentele modificate genetic duc la infertilitate şi sterilitate 


Un raport care arată legătura dintre cancer şi cartofii modificaţi genetic este trecut sub tăcere

yogaesoteric
3 decembrie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More