Stat în stat, un evident coşmar al democraţiei
Serviciile secrete din Germania – scandal fără precedent
În Germania a reizbucnit cu mare intensitate o dezbatere despre puterea serviciilor secrete, după ce presa de la Berlin a dezvăluit că Serviciul german de informaţii (BND) a oferit asistenţă Agenţiei pentru Securitate Naţională din SUA (NSA) în operaţiuni de spionaj care vizau aliaţi europeni.
Dezvăluirile IT-istului american Edward Snowden despre NSA și activitatea agenției în Europa au făcut ca legislatorii germani să întocmească o comisie parlamentară care să ancheteze acțiunile americanilor îndreptate împotriva germanilor.
Un an mai târziu, comisia și-a sistat lucrările, după ce Der Spiegela dezvăluit, în aprilie 2015, că spionajul german a fost complice al NSA-ului în mai multe operațiuni.
BND a oferit NSA peste 40.000 de informaţii clasificate, în principal adrese IP şi numere de telefon, conform Der Spiegel.
Liderii partidelor de Opoziție au avut reacții virulente față de colaborarea „scandaloasă” dintre NSA și BND, serviciul secret al Germaniei, la fel și presa din Berlin.
Jurnalistul Kai Bierman a comentat în Die Zeit că BND are periculoasa poziție de „stat în stat” și trebuie urgent reformat. „NSA a vrut să spioneze nu doar teroriști, ci a vrut, în același timp, să afle mai multe despre economia Europei și despre politicienii europeni. BND a știut și chiar a tolerat acest lucru”, scrie jurnalistul german, notând că americanii au fost interesați, între altele, de proiecte din domeniul apărării, precum Eurocopter.
Pe de altă parte, un agent al serviciilor secrete germane a fost arestat de curând, suspectat că spiona în favoarea SUA. Un responsabil de rang înalt din cadrul serviciilor germane de informaţii (BND) a confirmat în ziarul Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS) că unul dintre agenţii lor a fost arestat, întrucât a spionat pentru Statele Unite, relatează Agenția France-Presse. „Toate dovezile arată că a lucrat pentru americani”, a declarat pentru publicaţia germană o sursă cu rang înalt.
Mai mult, după cum a informat presa germană, el şi-ar fi oferit serviciile şi spionajului rus, intrând în contact cu Consulatul Rusiei de la München, în urma căruia ar fi fost descoperite acţiunile sale în calitate de agent dublu.
În vârstă de 31 de ani, acest colaborator al BND lucra pentru serviciile americane de informaţii încă de la sfârşitul lui 2012 şi ar fi sustras peste 200 de documente clasificate, scrie FAS. Culmea, agentul dublu a primit sarcina de a strânge documente chiar şi despre Comisia parlamentară din Bundestag care investiga operaţiunile de culegere de informaţii desfăşurate în Germania de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA).
Aceste noi dezvăluiri ridică o dilemă: fie biroul Cancelarului Germaniei a știut și aprobat acțiunile serviciilor secrete germane, încălcând astfel legea și violând drepturi fundamentale, fie executivul a fost lăsat în întuneric de servicii, ceea ce înseamnă că acestea nu trebuie să existe într-un stat de drept.
Die Zeit crede că responsabilii nu trebuie demiși, iar mai apoi puși la adăpostul unor pensii generoase, ci trebuie să fie trași la răspundere.
Cancelarul Angela Merkel s-a declarat anul trecut indignată de informațiile potrivit cărora NSA i-a ascultat telefonul, spunându-le americanilor că astfel de practici sunt inadmisibile între aliați.
Sursa: dcnews.ro
Citiţi şi:
33 de ţări ajută spionajul SUA
«Campionatul» jocurilor de spionaj de la ONU
«Ochiul» din Utah te urmăreşte din 2013: NSA a construit cel mai mare centru de spionaj al SUA
yogaesoteric
13 august 2015